
צילום: FREEPIK
ככה עושים היום ביטוח אחריות מקצועית למהנדסים
מהנדסי בנייה העוסקים בבניית מבני תעשייה ומסחר, מבני מגורים, בתים פרטיים, כבישים וכו', נדרשים להחזיק ביטוח אחריות מקצועית המיועד למהנדסים. הדבר לא פחות מקריטי בכדי שכל מהנדס יוכל להגן על עצמו מפני תביעות, העלולות להגיע ולגרום למשבר כלכלי גדול ואולי בלתי הפיך, לפגיעה בשם הטוב ובסופו של דבר לחיסול הקריירה המקצועית. תביעה כנגד מהנדס עשויה להיות בסכומי כסף גדולים מאוד ולכן, ביטוח אחריות מקצועית הנו חובה. כיצד נכון לעשות ביטוח אחריות מקצועית, על מה לא לוותר וממה להימנע.
?
FREEPIK
ביטוח אחריות מקצועית מורחב
ביטוח אחריות מקצועית למהנדסים אמור לספק למבוטח הגנה מלאה ומורחבת בפני תביעות נזיקין, המוגשות לאחר ביצוע פעולה רשלנית, כשל טכני או טעות לא מכוונת של מי מעובדיו של המהנדס. ביטוח אחריות מקצועית של מהנדס כולל ייצוג משפטי וכיסוי מלא של כל העלויות שבהן יחויב המבוטח. בנוסף, ביטוח זה חייב לתת הגנה גם מפני נזקים ומקרים ביטוחיים הנגרמים למבוטח במהלכו של ביצוע פרויקט. מומלץ מאוד לדרוש שהביטוח יכלול מספר הרחבות כדלקמן –- חריגה מסמכות – במידה והתקיימה חריגה מסמכות, בזמן עבודתו של המבוטח והיא נעשה בתום לב, הפוליסה תכסה זאת.
- כיסוי עובדים נוספים – המבוטח יהיה מכוסה גם במצב של מחדל, המבוצע על ידי כל עובד אחר, הפועל מטעמו.
- שמירת סודיות – במידה והמבוטח הפר את חובת הסודיות הנדרשת בפרויקט, הפוליסה תגן עליו מפני תביעה בנושא ותכסה זאת.
- מרמה – כיסוי כנגד כל מחדל שבוצע על ידי המבוטח או כל אדם אחר מטעמו, קשר למעשה פלילי, פעולה בחוסר תום לב, מעשה נוכלות, מרמה או כוונת זדון.
- תביעת דיבה – כיסוי כנגד הוצאת דיבה, השמצה, שיימינג, לשון הרע וכו'.
- חוסר אחריות ואיבוד מסמך – כיסוי מיוחד כנגד איבוד מסמך פיזי או דיגיטלי, כתוצאה מחוסר אחריות.
- שותפויות – כיסוי מלא של שותפים פעילים או, של שותפים שהיו בעבר ויצאו מהעסק.
- הגדרה של העיסוק – במידה וקיים ספק בנוגע לפעולה מסוימת של המבוטח, החברה המבטחת תוכל לפנות ליו"ר איגוד המהנדסים והאדריכלים העצמאיים בישראל, בבקשה לקבל חוות דעת בנושא המדובר.
- תקופת גילוי – במידה וחברת הביטוח בחרה שלא לחדש את פוליסת הביטוח למהנדס, או במידה וחברת הביטוח דורשת תשלום גבוה במיוחד עבור הפוליסה, ובחר המבוטח, בשל כך, לא לחדש את הפוליסה, קיימת האפשרות להגיש בקשה לתקופת גילוי של 12 חודשים. במצב דברים זה, במידה ותגיע תביעה, תהיה למהנדס הגנה ביטוחית.
- הגנה מפני הליכים פליליים – כיסוי בסכום של לפחות 800,000 שקלים, כנגד הליכים פליליים שנפתחו נגד המבוטח. הרבה מאוד חברות אינן מאשרות סעיף זה וחשוב לא לוותר עליו.
- הפסקת פעילות – יש לציין, רק חלק מחברות הביטוח מאשרות סעיף זה, המקנה הנחה בשיעור 14% בכל שנה של ביטוח ברצף, עבור קנייה של פוליסת run off, לאחר וותק של 7 שנים. מדובר בפטור מתשלום הפוליסה המתמשכת. למרבית המהנדסים, סעיף מסוג זה, עשוי לייצר חסכון של מאות אלפי שקלים בפנסיה.
- חבות מעסיקים – על פי רוב, ביטוח זה מגיע בנפרד והוא מכסה נזקים בגוף של עובדי המעסיק. מהנדס המעסיק עובדים נוספים, צריך לדאוג שביטוח האחריות המקצועית שלו, יכלול גם סעיף חבות מעבידים.
- ביטוח צד ג' – הרחבה נוספת וחשובה מאוד, כוללת כיסוי לנזקים הנגרמים לכל צד ג' או רכוש. סעיף זה אינו בהכרח מהווה חלק מביטוח אחריות מקצועית ולכן, יש לדרוש אותו במיוחד. דאגו שסעיף זה יהיה חלק מהפוליסה ולא יידרש עבורו תשלום נוסף, ישנן חברות שיאפשרו לכם זאת.