העלאת הריבית המפתיעה בהודו ומשמעותה לגביי הדולר

העלאת ריבית זו מסמנת בעבור המשקיעים את התחלת היציאה מתוכניות התמריצים

ב-19 במרץ העלה הבנק המרכזי של הודו את הריבית באופן מפתיע ל- 3.5% לאחר שהריבית הייתה בשיא הנמוך של 3.25% לאורך תקופה ארוכה מאוד, העלאת ריבית זו מסמנת בעבור המשקיעים את התחלת היציאה מתוכניות התמריצים.

האינפלציה בהודו שרשמה שיא של 16 חודשים, גרמה להודו להחליט במפתיע להעלות את הריבית, גם האצה בפעילות הכלכלית בהודו שהתבטאה בעיקר בעלייה בייצור התעשייתי ב-6.7% תרמה להחלטה זו. הכלכלה ההודית צמחה ב- 7.2% בשנה שעברה והצפי הוא שהכלכלה תצמח ב- 8.2% בשנת 2010, במקביל לנתונים חיוביים אלו האינפלציה ליצרן עלתה ל- 9.89%.

העלאת הריבית המפתיעה בהודו לא פותרת את בעיית האינפלציה הגבוהה מאוד שהודו סובלת ממנה היום, לכן הממשל ככל הנראה ימשיך להעלות את הריבית גם בחודשים הבאים.

השאלה הנשאלת היא מדוע העלאת הריבית בהודו גרמה להתחזקות הדולר, כאשר ארה"ב עדיין סובלת מבעיות רציניות בכלכלה שלה?

התשובה העיקרית לשאלה זו היא שהמשקיעים מאמינים שאחרי העלאות הריבית באוסטרליה, נורבגיה מלזיה ובישראל, גם סין שנמצאת בצמיחה חזקה מאוד תחליט להעלות את הריבית, סין כבר מראה סימנים להידוק מוניטארי באמצעות העלאת שיעור רזרבות המזומנים שנדרשים מהבנקים המסחריים כנגד מתן האשראי, צעד זה נועד לייקר את מחיר הכסף בשוק וזאת כדי לבלום את התחזקות האינפלציה, גם הודו נקטה בצעדים דומים לפניי החלטתה להעלות את הריבית.

העלאת הריבית בהודו וההנחה שסין תצעד בעקבותיה ואחריה ארה"ב ואולי אפילו אירופה, גרמה למשקיעים לטווח הארוך לרכוש את הדולר מבעוד מועד מתוך ציפייה להתחזקותו של הדולר.

דבר נוסף שאופייני להשקעה בדולר היא הפנייה אליו בכל פעם שהסוחרים מרגישים חוסר וודאות או סכנה, הדולר מאז ומתמיד ועל אף המשבר הפיננסי בארה"ב נתפס כהשקעה בטוחה, בכל פעם שהמשקיעים דואגים בגלל שינויים לא צפויים כגון העלאת הריבית המפתיעה בהודו, הם פונים להשקעה שנתפסת כבטוחה בעיניהם ? הדולר.

גם החששות לגביי מצבה של יוון, על רקע חוסר היכולת של האיחוד האירופאי להגיע להחלטה בנוגע לסוג העזרה שהם יגישו ליוון, וגם מצב הגירעונות העגום בבריטניה לפניי הבחירות שתוצאותיהן לא ברורות, עזרו לדולר להתחזק מול מטבעות אלו.

חשש נוסף שמעיב על המשקיעים הוא החשש שהיציאה של מדינות כמו הודו וסין, אשר נמצאות במקומות הראשונים בדירוג הכלכלות המובילות, מוקדם מידי מתוכניות התמריצים תתברר כיציאה לא זהירה, שתפגע קודם כל בצמיחה של הודו וסין ואחר כך תשפיע על כלכלות אחרות ובתוכן גם ארה"ב וכתוצאה מכך הכלכלה הגלובלית תחזור למיתון שכולם כל כך חוששים מפניו.

אין ספק שממשלות העולם, בעיקר הממשלות של הכלכלות שמראות סימני התאוששות רצופים, מתחילות לנקוט צעדים לצמצום תוכניות התמריצים שהופעלו במהלך המיתון, אבל השאלה הגדולה שנשאלת היא - האם הכלכלות יצליחו להסתדר בכוחות עצמן ללא עזרה מלאכותית, או שאולי תהיה חלילה נסיגה חזרה לתוך המיתון?

***ניתוחים ועסקאות כלולות בדוח זה הינם למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מטבע, מדד, מנייה סחורה ו/או כל נכס אחר מהמתוארים בדוח. הניתוח מתפרסם על מידע אשר פורסם לכלל הציבור ומידע אחר, לרבות מידע שפורסם על ידי החברה נשואת דוח זה, ואשר כלל פורקס מניחה שהינו מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. המסחר במטבע חוץ, סחורות, מדדים ומתכות כרוך בסיכון רב ואינו מתאים לכל אדם. הכותבים יכולים להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך. הכותבים אינם בעלי רשיון ייעוץ או ניהול תיקים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה