פועלים: בורסות העולם ימשיכו לקבוע את הטון באחד העם

הורדת ריבית הפד נתנה אות לעליות בשווקים, אולם רמות הסיכון בשוק ההון גבוהות מהממוצע. בטווח הקרוב צפויה תנודתיות בתל אביב ובעולם. בפועלים ממליצים להתמקד במניות בעלות מדיניות חלוקת דיבידנד ובסקטורים דפנסיביים
שי יוכט |

בנק הפועלים בסקירתו השבועית על שוק ההון הישראלי מסכם את האירועים המרכזיים אשר השפיעו על שבוע המסחר וצפויים להשפיע בעתיד הקרוב. בפועלים מציינים כי הפחתת הריבית בארה"ב הפיחה רוח חיובית עזה בשוקי העולם, שהשפיעה לחיוב גם על שוק המניות המקומי.

כלכלני הפועלים מציינים, הוכחת נגיד הפד, כי יש "בעל בית" שדואג לייצב את הכלכלה חשובה ועשויה להרגיע את המשקיעים. עם זאת, יש לזכור כי הבעיות מהן סובלת הכלכלה האמריקנית ובעקבותיה יתר העולם שרירות וקיימות, וסכנתן לא פגה. בפועלים סבורים כי הנעשה בשוקי העולם ימשיך לתת את הטון המרכזי בנוגע להמשך התנהגות השוק המקומי גם בטווח הקרוב.

בבנק הפועלים מציינים, בשבועות האחרונים סבל שוק המניות המקומי מלחץ שלילי שנבע, רובו ככולו, משוקי ההון הגלובליים. בימים האחרונים השווקים בעולם היו דווקא אלו שנתנו לשוק המקומי דלק חיובי. התגובה החזקה להורדת הריבית בארה"ב, השפיעה גם על השוק המקומי, והביאה לעליות חדות (בעיקר ביום ד'). בפועלים מוסיפים, עליות אלה אומנם מחזירות במעט את הבטחון למשקיעים, אולם יש לזכור כי אנו עדיין בעולם שבו רמות הסיכון בשוק ההון גבוהות מהממוצע, וההערכה הינה כי בטווח הקרוב תימשך התנודתיות הגבוהה בתל אביב, כמו גם ביתר שוקי העולם.

כלכלני הבנק מציינים בסקירתם, כי הסיפור החשוב של הימים האחרונים הוא כמובן הפחתת הריבית בארה"ב. נגיד הפדראל ריזרב, בן ברננקי, הוריד את הריבית בשיעור חד של 0.5%, ונתן בכך את האות לעליות חדות בשוקי המניות בארה"ב, שהתפשט למחרת ליתר שוקי העולם. בפועלים מוסיפים, שלהפחתת הריבית ישנו גם צד שני, חיובי הרבה פחות. הפחתת הריבית לא נעשתה ללא סיבה - היא מעידה על החשש מפני האטה בכלכלה. בפועלים מציינים כי כעת יש לראות כיצד ינהגו המשקיעים מעבר לתגובה המיידית להפחתת הריבית - האם הם יחושו מעודדים מהפחתת הריבית ומהתחושה שיש "בעל בית" שאוחז במושכות, או שהחשש מפני המשך ההאטה יחזור ללחוץ את השווקים מטה.

כלכלני פועלים מציינים כי ישנה שאלה נוספת, חשובה לא פחות והיא כיצד ינהג בנק ישראל- האם ישוב ויעלה את הריבית בשל מדד חודש אוגוסט שפורסם בשבוע שעבר ועלה ב- 0.7% או שמא ישאיר את הריבית על כנה בשל התחזקות השקל. לפי שעה, להערכת פועלים, התרחיש המרכזי הוא כי ריבית בנק ישראל תחל לעלות רק לקראת סוף השנה.

עם זאת מדגישים בפועלים, כדאי לזכור כי גם אם תועלה הריבית, הרי שגם ריבית של 4.25% תחשב לריבית נמוכה במונחים של המשק הישראלי, שהורגל לרמות ריבית גבוהות בהרבה בשנים עברו. גם לאחר העלאה זו (אם בכלל תהיה), אפיקי ההשקעה האלטרנטיביים ימשיכו להציע תשואות אטרקטיביות פחות משוק המניות.

בפועלים מוסיפים, כי לפני כשנה הודיעה חברת FTSE, המפרסמת מדדים שונים בשוקי ההון הגלובליים (ובראשם כמובן מדד ה- FTSE 100 הלונדוני), כי היא מתכוונת להעלות את ישראל מקבוצת השווקים המתעוררים לקבוצת השווקים המפותחים. כעת הודיעה החברה כי הכוונה הופכת למעשה, וביוני 2008 ישראל תשתייך למועדון השווקים החשובים בעולם. בבנק מדגישים שאומנם החלוקה של FTSE פחותה בחשיבותה לעומת מורגן סטנלי (האחראית על המדדים הגלובליים החשובים בעולם, קבצת ה-MSCI), שעדיין מגדירה אותנו כשוק מתעורר, אך עדיין מדובר בהחלטה חשובה. מעבר למחמאה, מנוהלות כיום בעולם קרנות בהיקף של 2-2.5 טריליון דולר, העוקבות אחר המדדים של FTSE.

כלכלני פועלים בסקירתם מציינים את העובדה שהטלטלה בשוקי העולם באוגוסט השפיעה גם על המשקיעים הזרים, שמשכו משוק המניות המקומי כ-104 מיליון דולר בחודש זה. בפועלים סבורים כי התנהגות הזרים באוגוסט דווקא מצביעה על בטחונם בשוק המקומי, שכן נוכח הטלטלה בשוקי העולם, יכולנו לצפות משיכות כספים גבוהות בהרבה. בסה"כ מתחילת השנה רכשו הזרים מניות בשווי חיובי של 281 מיליון דולר.

מי שפחות רגועים מדגישים בפועלים הם המשקיעים המקומיים. אלו החזירו באוגוסט 357 מיליון דולר מהשקעותיהם במניות בחו"ל. עם זאת, מתחילת השנה עדיין מדובר בתזרים חיובי נטו חזק מאוד למניות הזרות, בהיקף של 3.315 מיליארד דולר - מה שמעיד על המשך התהליך הבריא של גלובליזציה בתיק ההשקעות

מבט לעתיד

בפועלים סבורים כי הנעשה בשוקי העולם ימשיך לתת את הטון המרכזי בנוגע להמשך התנהגות השוק המקומי גם בטווח הקרוב. עם זאת, סבורים כי אם נראה רגיעה בנעשה בעולם, יחזור הפוקוס של המשקיעים המקומיים למישור המקומי.

לדעת בנק הפעולים, להחלטת הריבית הקרובה של בנק ישראל חשיבות מוגבלת, שכן גם העלאה של 0.25% תתקבל בהבנה. חשוב יותר לראות כיצד יהיו ביצועי החברות נוכח הנעשה בעולם, והאם המגמה החיובית בנתוני המאקרו תימשך.

מהזירה הגיאו-פוליטית שוק ההון מתעלם לפי שעה, ובפועלים סבורים כי כל עוד לא ירשמו אירועים חריגים, מגמה זו תימשך. לאור זאת, בבנק חוזרים ומדגישים את החשיבות בהתאמת מידת החשיפה באפיקי ההשקעה השונים לרמת הסיכון אותה הגדיר הלקוח בתהליך ליבון הצרכים.

בבנק מדגישים כי ללקוחות המעוניינים בהמשך החשיפה המנייתית, המלצתנו היא להתמקד במניות Large Cap, במניות בעלות מדיניות חלוקת דיבידנד ברורה ובסקטורים דפנסיביים, בהתבסס על רשימות המניות המומלצות המתפרסמות על ידי יחידת המחקר. במידה ונוצר צורך בהתאמת התיק לדרגת סיכון נמוכה יותר, עדיין מומלץ לצמצם את האחזקה במניות מן השורה השנייה והשלישית (Small cap) המאופיינות ברמת תנודתיות גבוהה מן הממוצע.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה