
אירודרום תצמח פי 4 בשנתיים? אשרי המאמין
אירודרום אירודרום קבוצה -2.16% מנסה לשדר לשוק שהיא יוצאת לדרך חדשה: מנכ"ל חדש, אסטרטגיה חדשה, ותחום פעילות יחסית חדש - מעבר מהתבססות על שירותי תחזוקה לכלים בלתי מאוישים אל ייצור ומכירת כטב"מים בעצמה. המסר ברור, אירודרום
טוענת שהיא שחקנית אמיתית בשוק הרחפנים. אלא שמה שנראה כמו מהפך עסקי, נראה במבט מעמיק יותר אולי כמהלך שמגיע מתוך מצוקה, ולא מתוך עוצמה.
היעדים שאירודרום מציגה מרשימים לכאורה: הכנסות צפויות של כ-16 מיליון דולר ב-2026, שהם כ-57.2 מיליון שקל - כמעט פי ארבעה מהכנסותיה בשנת 2024. אלא שכאן בדיוק מתחילות השאלות.
פער עצום בין החזון למציאות
אירודרום הפסידה ב-2024 כ-22.8 מיליון שקל, אחרי שצנחה להכנסות של 14.5 מיליון שקל בלבד, ירידה של 56% מהשנה שקדמה לה. שנה של התרסקות. החברה שורפת מזומנים בקצב מואץ ובקופתה נותרו רק 6.9 מיליון שקל
(כולל פיקדונות). לא בדיוק הבסיס הפיננסי שממנו ממריאים ליעדים שאפתניים של מכירות עשרות מיליוני דולרים בשוק תחרותי כמו כטב"מים או רחפנים.
החברה טוענת כי עיקר ההכנסות הצפויות, 12 מיליון דולר, יגיעו ממכירת כטב"מים, תחום שהיא כלל לא פעלה בו עד לפני כשנה. עוד 4 מיליון דולר צפויים להגיע מ"שיווק ידע והקמת קווי ייצור במדינות מתפתחות" - מונח עמום שלא ברור כיצד יתורגם להכנסות ממשיות.
מה באמת קרה עם ההזמנה ממשרד הביטחון?
המפנה של אירודרום לתחום הכטב"מים נולד, ככל הנראה, מתוך לחץ: לאחר שקיבלה הזמנת ענק ממשרד הביטחון בהיקף של 137 מיליון שקל - הזמנה תמוהה לחברה שלא ייצרה קודם לכן כלים כאלה - ניסתה אירודרום
לרכוש במהירות חברה אמריקנית בתחום לפי שווי של 32 מיליון דולר, מתוכם 18 מיליון דולר במזומן. ההודעה הזו העידה יותר מכל על כך שלאירודרום לא הייתה כלל היכולת לספק את ההזמנה, והייתה חייבת לרכוש יכולת חיצונית במהירות.
- מור השקעות: רווח נקי של 31.6 מיליון שקלים - זינוק של 85%
- שוהם ביזנס: הכנסות של 40 מיליון שקל; הוצאות להפסדי אשראי של 5.6 מיליון שקל
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ואכן, בסוף משרד
הביטחון ביטל את ההזמנה. מהלך שגרר ביקורת גדולה מצד המשקיעים, במיוחד כאשר החברה הסתירה מהמשקיעים את הביטול במשך כמעט שבועיים, בטענה ל"תקלה טכנית". גם רשות ניירות ערך
התערבה והעבירה מסרים חריפים לגבי התנהלות המנכ"ל לשעבר, רועי דגני.
הבעיות באירודרום הגיעו גם להנהלה ולדירקטוריון. שלושה דירקטורים עזבו את החברה בתקופה קצרה, כולל שתיים שמונו רק ביולי האחרון. בדברי הפרידה שלהן ניכר תסכול עמוק
על כך שההנהלה אינה מצליחה לממש את הפוטנציאל של החברה. הן ציינו את הצורך בשינויים ניהוליים, שעד כה, לדבריהן, לא התרחשו.
רועי דגני: "התזרים והדוחות במצב משברי"
לצד היעדים שפרסמה החברה, בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את בקשת קבוצת אירודרום לבטל את צו העיקול שהוטל נגדה, והורה על הותרתו על כנו בסכום של מיליון שקל. מדובר בצו שניתן במסגרת תביעה שהגישה חברת אן.פי.או מערכות בע”מ (NPO) בטענה להפרת הסכם הפצה של תוכנה בתחום הביטחוני ואי תשלום תמורה בהיקפים משמעותיים.
בהחלטתו עמד בית המשפט על כך שהתובעת הציגה ראיות מספקות לכאורה הן לעילת תביעה בגין הפרת זכויות קניין רוחני והן לקיומו של חשש ממשי מפני הכבדה על מימוש פסק דין בעתיד. עוד נקבע כי מתקיימת תשתית עובדתית המלמדת על טלטלה ניהולית וכלכלית בקבוצת אירודרום - לרבות
התפטרות דירקטוריות, ירידה חדה של כ-90% בשווי המניה, ביטול זכייה במכרז ביטחוני מרכזי על ידי משרד הביטחון, ודו"ח כספי לשנת 2024 שחשף הפסד של כ-23 מיליון שקל.
המנכ"ל הקודם נחקר במסגרת התביעה, ובמהלך הדיון אף נחשפה תכתובת פנימית של החברה, בה התריע מנכ”ל הקבוצה הנוכחי כי "תזרים המזומנים והדו”חות הכספיים במצב משברי". בית המשפט קבע כי: "לא הוצגה ולו אסמכתא אחת עדכנית באשר לאיתנותה הכלכלית של הקבוצה”, וכי חרף ההזדמנויות שניתנו, נמנעו המשיבות מלהציג כל ראיה שיכולה להפיג את החשש הכבד מפני כשל פירעון".
האם היעדים ריאליסטיים?
על הנייר, יעד הכנסות של 57 מיליון שקל ב-2026 נראה שאפתני אך אפשרי, אם נניח שאירודרום מצליחה לייצר כטב"מים, למכור אותם, לפרוס תשתיות במדינות מתפתחות ולגייס מספיק לקוחות. אבל יש כאן שלוש בעיות מהותיות:
1. אין לה ניסיון קודם - כל תחום הייצור הוא חדש עבורה.
2. אין לה כרגע את המימון - הקופה ריקה, וחוב חדש או גיוס נוסף יהיו הכרחיים כדי לצלוח את התקופה הקרובה.
3. היא מוכנה לוותר על רווחיות - החברה עצמה מצהירה שתפעל ברווח גולמי נמוך כדי לתפוס
נתח שוק.
כמה נמוך אירודרום יכולה לרדת ברווחיות? ב-2024 היא הכניסה 14.5 מיליון שקל והרוויחה כ-1 מיליון שקל, כלומר רווחיות גולמית של 7%. קשה לדעת כמה החברה יכולה להקריב את הרווחיות שלה בזמן שבשורה התחתונה היא גם ככה מפסידה.
נכון לעכשיו, לא ניתן לקבוע שהחברה נמצאת בצמיחה, להיפך: היא מציגה צניחה בהכנסות, ירידה בצבר ההזמנות, משבר ניהולי ושריפת מזומנים. גם אם נניח שהיא תעמוד ביעדים שלה בעוד שנתיים - לא ברור אם היא תשרוד את הדרך לשם בלי מימון נוסף או שינוי עמוק בתפעול.