
צילום: משה בנימין
קרנות נאמנות
גמישות ו-All Cap: סיכום רבעון ושנה - המובילות והמאכזבות
פערים גדולים בתוצאות בקטגוריות שמאפשרות למנהלי הקרנות חופש פעולה נרחב; קרנות קטנות מובילות את הטבלה - מה קורה להן כשהן גדלות?
גיא טל |
גם בחודש השני של שנת 2024, אנחנו ממשיכים בפרויקט סיכום ביצועי קרנות הנאמנות בשנת 2023 (רבעון רביעי, וסיכום שנתי). לאחר שראינו את קרנות האג"ח והקרנות המעורבות עם רמות הולכות ועולות של מניות, אנחנו ממשיכים בפרויקט בתחום המניות. הפעם נבחן את ביצועי הקרנות בקטגוריות המניות הכלליות יותר – גמישות, ו-All Cap.
קרנות גמישות
למעשה, קרנות גמישות אינן דווקא קרנות מנייתיות. ההגדרה של קרן גמישה היא שלמנהל הקרן יש חופש לנהל את הקרן כאוות נפשו. היא מעין קרן גידור, רק בלי תנאי הגישה האקסלוסיבים של קרנות הגידור שמדירות את רוב הציבור. קרן גמישה נגישה לציבור הרחב כמו כל קרן נאמנות הנסחרת בישראל. שימו לב לעמלת קניה מלבד דמי הניהול: ישנן כיום 46 קרנות גמישות בישראל, 3 מתוכן הצטרפו רק בשנה האחרונה. דמי הניהול מתחילים ב-0% בקרן אחת של הראל, יחד עם זאת הקרן גובה דמי קניה גבוהים ששקולים לכ-2 או 3 שנות דמי ניהול בקרנות אחרות, כך שהיא (אולי) משתלמת למי שמתכנן להישאר לטווח ארוך, אבל כלל וכלל לא בטווח קצר ובינוני, וזאת עוד מבלי להסתכל על הביצועים בפועל (לא משהו, אגב). ישנן קרנות נוספות שנראה שגובות דמי ניהול נמוכים אך ישנן עלויות לקניית הקרן, כך שיש לשים לכך לב. בטווח הגבוה ישנן 3 קרנות שגובות מעל 2% דמי ניהול (אלפי בנדק, קסם אקטיב וקרן נוספת של הראל), ועוד קרוב לשלושים קרנות שגובות 1.5% דמי ניהול ומעלה. נציין שמדובר בדמי ניהול שיקשו על המנהלים להכות את המדדים לאורך זמן. מדובר בקטגוריה לא פופלרית במיוחד. רוב הקרנות הגמישות הן קרנות קטנות יחסית. הגדולה ביותר מנהלת 718 מיליון שקל (מור), אך לשנייה (ילין לפידות) יש רק 265 מיליון שקל. רק 13 קרנות מתוך ה-46 עם יותר מ-100 מיליון שקל. ישנם כמה בתי השקעות שלמרות כמות הכספים הנמוכה יחסית שמגיעים אוהבים את הקטגוריה הזו. להראל יש 4 קרנות גמישות שונות. גם לפסגות ישנן 4 קרנות גמישות שונות. נציין שלמרות שפע הקרנות אף אחת מהקרנות של פסגות או הראל לא נמצאת בין המובילות. שתיים מהן דווקא נמצאות בין האחרונות. אחוז הצלחה קטן מאד. ישנם כמה גופים להם שתי קרנות גמישות. מהן, אם כן, הקרנות המובילות ואלו שפחות הצליחו בתחום הקרנות הגמישות? להלן התוצאות:
מניות All Cap
הקטגוריה השניה אותה נבחן השבוע היא כבר קטגוריה מנייתית לחלוטין. הקרנות המנייתיות מתחלקות לכאלה המשקיעות במניות בארץ ובחו"ל. אלו המשקיעות בארץ מתחלקות לכאלה המשקיעות לפי סקטורים (לדוגמה נדל"ן, אנרגיה, תשתיות, בנקים וכדו'), וכאלה המשקיעות לפי גודל השוק של המניות – מניות גדולות ובינוניות או מניות קטנות. מניות All Cap היא הקטגוריה ה"גמישה" ביותר מבחינת המניות הניתנות לבחירה, שכן מנהל הקרן יכול לבחור מניה בכל גודל שוק ובכל סקטור. מהבחינה הזו הקטגוריה הזו מזכירה במקצת את הקרנות הגמישות, אם כי אלו האחרונות משקיעות לעיתים קרובות חלק גדול מנכסיהם בחו"ל. סך הכל ישנן כעת 59 קרנות בקטגוריה הזו, 58 היו פעילות בכל הרבעון הרביעי, ו-57 מתחילת השנה. גם במקרה זה יש להראל קרנות עם דמי ניהול קטנים מאד, אך ישנה עמלת קניה גבוהה מאד (הראל ספיר מניות). שאר הקרנות גובות החל מ-0.69% ועד דמי ניהול גבוהים מאד של 2.83% (פיטנגו מניות). ישנן 7 קרנות נוספות שגובות 2% ומעלה. מיטב מובילה את מספר הקרנות בקטגוריה עם 6 קרנות שונות. אף אחת מהן לא מהטובות או מהגרועות. גם בקטגוריה הזו להראל נוכחות מוגברת עם 5 קרנות שונות, אך פה היא כן מצליחה להכניס אחת לטובות (וגם שתיים לגרועות). פסגות מיד אחריה עם 4 קרנות שונות. הקטגוריה הזו מושכת הרבה יותר כסף מאשר הגמישות, עם קרן אחת עם מעל מיליארד שקל (שוב, של מור) ושלוש קרנות נוספות עם מעל חצי מיליארד שקל. להלן התוצאות: