תשואה של 650% על שעון - תכירו את פטק פיליפ
אתרי הכלכלה מלאים ועמוסים במאמרים על השקעה במניות או סלי מניות כפתרון לפיזור ומקסום המידע שמתרוצץ באתרים השונים כאשר כולם רוצים להכות את מדדי הייחוס במינימום סיכון ומקסימום תשואה. במאמר זה ארצה להסית את תשומת לבכם להשקעה מסוג אחר. השקעה אלטרנטיבית שלא עוסקת במניות, נדל"ן, סלים או קרנות נאמנות.
השקעה בנכסים מוחשיים מוכרת בעיקר דרך השקעה בנדל"ן. אנשים שכן בוחרים לעשות את הצעד הזה מרגישים מאוד בנוח להשקיע במשהו פיזי שזמין להם מול העיניים ומספק להם שכר דירה ועליית ערך לאורך חיי ההשקעה. הפעם ארצה לספק לכם הצצה למכשיר השקעה מיוחד והוא דרך שעונים.
בעוונותיי אני מתחזק תחביב רב שנים של איסוף שעוני וינטג'. התחביב הזה התחיל אצלי עוד בגיל 11 בו התחלתי לאסוף שעונים שווייצרים מהמותג סווטש והמשיך עד שעונים אחרים שמעניינים אותי כמו הוייר ואומגה. הגישה שליוותה אותי בתחביב הזה היא שאיני אוסף על מנת להרוויח מרכישה של שעון כזה או אחר בטווח הקצר, אלא כי אני נהנה מהסיפורים שאופפים כל פריט ופריט וכי יום אחד תחביב זה יחזיר את ערכו. או שכן או שלא.
לא אחת בגלל עיסוקיי אני פוגש משקיעים מסוגים שונים: כאלה שחובבים את הסיכון ומשקיעים במינוף גבוה, כאלה שמשקיעים בקרנות ותעודות מדדיות, כאלה שמשקיעים בנדל"ן בארץ ובחו"ל וגם מי שעוסקים במסחר יומי.
כל אחד ממיני המשקיעים הללו מחפש תשואה על הכסף שצבר מעבודה או מירושה. השקעה אלטרנטיבית בנכס מוחשי שאינו נדל"ן נכנסת לתאוצה בשנים האחרונות והייתי רוצה להציג השקעה זו דרך שעון של חברה מאוד מיוחדת בענף השעונים. לחברה קוראים פטק פיליפ.
פטק פיליפ היא חברה שווייצרית מהעיר ג'נבה. החברה הוקמה על ידי אנטוני פטק ואדריאן פיליפ (שהצטרף מאוחר יותר) בשנת 1839. שעון היד הראשון מתוצרתה יוצר רק 29 שנים לאחר היווסדה של החברה ב-1868. החברה המיוחדת הזו נחשבה ונחשבת עד היום לחדשנית הגדולה ביותר בכל הקשור לטכנולוגיה שקשורה לשעונים וכראייה היא זו שהמציאה את לוח השנה התמידי. מחווה לחלקי שניה ועוד.
לאורך כל שנות קיומה החברה ייצרה סך של 600 אלף שעונים בלבד. רק בשביל לסבר את האוזן מדובר בפחות מן התוצרת השנתית של רולקס, ענקית שעונים שווייצרית בעצמה. החברה מתהדרת בפרטים מרתקים אודות הייצור של כל שעון ושעון ומעידה כי שלוש שנים לאחר הייצור, השעון מגיע לשלב המכירה. כל הרוכש שעון כזה נרשם בארכיוני החברה ומקבל תעודה אישית מהודרת מטעם החברה כשם שהיה אלוף אולימפי שזכה במדליה עבור הישגיו הספורטיביים.
אחד הדברים המרתקים אודות החברה מתקשר בצורה ישירה לבעלות החברה. פטק פיליפ היא החברה היחידה בשווייץ שלא נמכרה לקונצרן גדול בשנים האחרונות ונשארת בבעלות משפחת שטרן שרכשה את השליטה בה ב-1932 מהמייסדים המקוריים. במשך השנים ניתן היה ללמוד על פעילות החברה דרך הפרסום המאוד מדוקדק ונוקשה. החברה מריצה פרסומת אחת ב-20 שנה האחרונות כאשר המשפט שמלווה את הפרסומת הוא "לעולם אינך ממש בעלים של שעון פטק פיליפ. אתה רק שומר עליו למען הדור הבא".
במרוצת השנים פטק פיליפ היה שם נרדף ליוקרה ולהדר שמלווים אותו. כראייה לכך שעוני החברה זכו להיענד על ידי אפיפיורים, מלכים, מדינאים ושאר עשירי עולם שרצו להיראות עם סמל הסטטוס המרשים הזה. בעקבות המוניטין שנוצר לחברה הייחודית הזו נוצרה קטגוריה חדשה בקרב משקיעים - רכישה מוגנת אינפלציה. בקטגוריה זו שמוכרת בעיקר דרך משקיעים שרוכשים זהב ואג"חים, יש קבוצה שלמה של משקיעים שרוכשים יצירות אמנות ובמקרה של המאמר שלנו - רכישת שעון וינטג'.
בתי מכירות פומביות ברחבי העולם ובראשם כריסטיס וסותביס העלו שעונים של פטק פיליפ למכירה פומבית והעלו את ערך השעון במשך השנים. אני מצרף גרף (באדיבות The Collectors Index) מכירות בין השנים 1989-2015 של שעון פטק פיליפ דגם 3448 שיוצר בשנת 1966. בגרף ניתן ללמוד שני דברים עיקריים: האחד, זהו מספר השעונים שנמכרו והוצעו למכירה. השני, זהו המחיר שנמכר השעון.
ניתן לראות כי ערכו של השעון הספציפי הזה עלה מ-39,000 פאונד ב-1989 ועד 293,291 פאונד ב-2015. עלייה מרשימה של 651% לעומת תשואה היסטורית של 625% במדד הSPX500 באותה תקופה. סיבה מעניינת שתומכת בהשקעה בשעון זה נובעת מירידת הערך המינימלית שקרתה בו במהלך השנים בניגוד גמור למדד המניות שהתכווץ בשני המשברים האחרונים ב-51 ו-53 אחוזים בהתאמה.
הסיבות לעליית ערכו שעון זה קשורות במספר השעונים המקורי שיוצר וכמובן מהביקושים למותג ששומר על עליונותו בשוק האספנים העולמי. בנוסף, שחקנית גדולה שנכנסה לענף והיא סין, מכניסה ביקושים למוצרי יוקרה ובמקרה של פטק פיליפ מדובר בריבית דריבית שכן שעוניה נתפסים הן כמוצרי יוקרה והן כיצירות אמנות.
השקעה מסוג זה אינה מתאימה לכל משקיע בעיקר בגלל המחירים הגבוהים של השקעה בודדת, אבל לידיעת מי שכן יבחר לעשות זאת - יש היום מספר מותגי על שווייצרים שיכולים להתאים לסוג כזה של השקעה במחירי פתיחה נוחים יותר מאשר 300 אלף פאונד. יש לציין כי השקעה בשעונים מחייבת קריאה וידע רב שכולל פגישות עם אספנים. מעקב אחרי מכירות פומביות, סיור במוזיאונים ואפילו קריאה של הטרנדים החמים של אספנים מרחבי העולם.
כמובן מיותר לציין כי גם השקעה במניות דורשת הכרה ולמידה של התחום. עד המאמר הבא שיהיה לכולנו שבוע מוצלח וצונן.
הכותב הוא מוטי כהן, יועץ בשירות האיתותים של אלומות ואנליסט שווקים חו"ל מטעם בורסה גרף
- 2.מאמר כייפי. שילוב חביב של כלכלה עם אמנות (ל"ת)אחד 25/07/2017 11:46הגב לתגובה זו
- 1.מרתק תודה על המאמר (ל"ת)ערן 24/07/2017 16:54הגב לתגובה זו