על נפילת הפארמה ועליית קרנות הגידור: מיהם שוכני האולימפוס הפיננסי?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, על סקטור הרפואה ש

אז יש או אין ברקזיט? בסוף היום נדע, אבל חשוב מאוד שבינתיים נלמד שוב עד כמה התקשורת והכותרות שלה משפיעות על החלטות ההשקעה חסרות ההיגיון שרואים במהלך השבוע האחרון. שימו לב לתגובה החיובית העזה עם כול סקר שמנבא ניצחון למתנגדי העזיבה, והרי אם בריטניה תישאר, שום דבר לא ישתנה. ומה המסקנה? שלאחר ניצחון הנשארים, השוק דווקא ירד כי אז יטענו הכותרות ששום דבר לא השתנה אז למה העליות?

שיהיה לנו לתרופות התנהגות הסקטור הרפואי מרגיזה כנראה חלק מהקוראים שאינם מצליחים להבין מדוע, אחרי שנים שבהן הוביל הסקטור את העליות בוול סטריט, החל לגמגם. בדיוק לפני 11 חודשים הגיע סל מניות הבריאות, ה-XLV, שכולל את 57 מניות הבריאות במדד ה-500 S&P, לשיא כול הזמנים של 77.4 דולרים, והיום הוא 9.5% מתחת לשיא (כפי שקרה גם לסלים התת מגזריים מהסוג של PPH ,BBH ,IBB ועוד).

עשר ההחזקות המובילות בסל, שמייצגות כ-55% ממשקלו, הן: JNJ ,PFE ,MRK ,UNH, BMY ,GILD ,AMGN ,MDT,ABBV ו-AGN, מניות שמייצגות את השמנה וסולתה של התעשייה הרפואית האמריקנית ואת תחומי הפרמקולוגיה, הביו טכנולוגיה, בתי חולים, הציוד רפואי ואת "חלומות" הרפואה.

הירידה מאז יולי 2015, שבפברואר 2016, הגיעה ל-27% פלוס או 56.6 דולר ליחידה, "נרגעה" אמנם, אבל עדיין מלחיצה משקיעים רבים שנכנסו להשקעה בסל הזה ובסלים/מניות רפואיות/בריאותיים אחרים אך ורק בשל העובדה שמניות אלו הניבו, היסטורית, תשואות גבוהות, ומייצגות חברות שבד"כ צומחות מהר מהממוצע ומחלקות דיוידנד נאה.

אם תתבוננו בגרף ה-XLV לאורך 20 השנים האחרונות, תגלו שברמת הסקטורים שמרכיבים את הכלכלה האמריקנית הסל הניב יותר מכול סלי הסקטורים האחרים של ה-S&P, כולל הסקטור הטכנולוגי, ולא משנה באיזו טווח זמנים שתבחרו, 20, 10, 5 או שנתיים. מאז יולי 2015 נמצא הסל, מבחינת התשואה, במקום השלישי בין עשרת מגזרי ה-S&P ביחד עם סלי הטכנולוגיה (XLK) והתעשייה (XLI) ואחרי סלי השירותים (XLU) והצריכה המתכלה (XLP).

כשאנליסטים מתאהבים במניות החשש שנוצר לגבי התחום הרפואי נובע בעיקר משלושה גורמים. הראשון מגיע ממקרים מתוקשרים של חברות רפואיות "מובילות" שכשלו במהלך השנה האחרונה. מניות כמו VRX, GILD ,BIIB , AGN ושכמותן, שמניותיהן, מהלהיטים הגדולים בבורסה במהלך השנים 2009-15, ירדו במהלך התקופה ב-92, 34, 44 וב-42 אחוזים בהתאמה, כ"א מהן מסיבות הקשורות אתה ספציפית. הנפילות של המניות הללו, הכ"כ מתוקשרות, השפיעו על השוק הרפואי כולו וגרמו לאנליסטים ומשקיעים לבחון מחדש את רמות המחירים, ובתהליך הבדיקה צצו עוד שאילתות לגבי הערכת החברות בתחום. בכול מקרה, המניות הנ"ל הן שמשכו את הסלים מטה (מניות מובילות באמת נפגעו פחות).

השפעת הירידות במניות המתוקשרות הייתה גדולה בהרבה על הסלים התת סקטוריאליים משהייתה על סלי הסקטור כולו כמו ה-XLV. בהשוואה ל-XLV שמאז יולי ירד בכ-9%, ירד סל הביו, ה-IBB שמכיל את כול מניות הביו הרפואי בנאסד"ק, בכ-36%, ואילו סל הפרמקולוגיה, ה-PPH, ירד ב-25%. כדי להבין זאת צריך לזכור שמניה כמו VRX, שאינה מופיעה בסלים XLV או IBB, הייתה ביולי 2015 במקום מכובד מבחינת ההשפעה בסל ה-PPH, שם יש 3,915,840 מניות VRX שביולי היו שוות 263 דולר למניה והיום 22.5.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

הסיבה השנייה להדרדרות הגיעה מהבעיות שצצו מהבדיקות של אותן מניות שהוכו. נוצר החשש, שלובה ע"י התקשורת, משינויים רגולטוריים שעלולים לפגוע בתעשייה לאחר הבחירות הקרובות בארה"ב, חשש שאין לו שום יסוד במציאות מלבד השאיפה לכותרות.

הסיבה השלישית היא רמות השיא שאליהן הובלו חלק ממניות הרפואה שהובילו את ה-XLV וסלי רפואה אחרים לשיא של יולי 2015. קבוצה של מניות, בראשות אלו שהזכרנו, "הובלה", ע"י האנליסטים והפרשנים שהתאהבו באותן מניות (במיוחד VRX), לרמות מטורפות. למה? אולי בגלל מעורבות קרנות הגידור בהן, אולי בגלל החלומות שנבנו, אולי אישיות המנכ"ל, אולי אינטרסים של בתי השקעה ואולי בגלל קצב הצמיחה המהיר שלהן שנבע בעיקר מפעילות M&A ולאו דווקא מצמיחה גנרית שהיא שצריכה לקבוע.

כמו תמיד, התגובה מטה הייתה לא פחות מוגזמת ואלימה מהמומנטום מעלה, ולאחרונה מתחילות מניות החברות "מובילות התיקון" להתייצב. זה ייקח זמן להירגע אבל אין שום ספק שהסקטור הבריאותי הוא מהעדיפים להשקעה לטווח הארוך וכיוון שהיכולת להעריך חברה ספציפית הולכת וקטנה, עדיף להשקיע בסלים או בקרנות. לסיום קראנו השבוע את מאמרו של פרדריק ארנולד שמנתח את התחום כולו ושאנחנו ממליצים לקוראים להתאמץ ולקרוא.

קרנות הגידור (HEDGE FUNDS), הזנב שהשתלט על הכלב אם אתם חושבים שמשקיעי מניות הרפואה מאוכזבים, לכו אל ה"משקיעים המתוחכמים" ששמו כספם בקרנות הגידור. הקרנות, שבמהלך 40 השנים האחרונות יצרו סביבן (ובעזרת התקשורת הפיננסית שנשבתה בקסמם של כמה מנהלים שעשו, עבור לקוחותיהם ובעיקר עבור עצמם, מיליארדים רבים) הילה של גאונות פיננסית, חוטפות לאחרונה מכות גדולות ולראשונה גם ניסיונות נטישה של המשקיעים (מה שלא כ"כ קל לעשות).

בשבוע שעבר הייתה זו קרן הגידור Visium של ג'ייקוב גוטליב, לשם הגיעו חוקרי הרשויות במטרה לחשוף מסחר פרוע במידע פנים. לאחר שעזבו הרגולטורים שלח גוטליב מסר למשקיעים בזו הלשון, "בהתחשב בחוסר הוודאות שנוצרה, בהשפעה השלילית שנוצרה מהפרסומים ובעזיבה המסיבית של משקיעים נעשה ברור שהיכולת (שלנו) לשמר את המצב הקיים הופכת בלתי אפשרית", הסבר עדין מאוד להתפרקות הקרן והשבוע גם התאבד אחד ממנהלי הקרן. זה קורה שלוש שנים לאחר שב-2013 סגרו הרגולטורים את SAC Capital של "כוכב העל המגדרי" סטיבן כהן בהאשמות דומות.

הדעה שלנו מזה שנים היא שקרנות הגידור, שהן ללא ספק חלק חשוב במערכת ניהול הנכסים, נטשו מזמן בגלל ההתפתחויות בשווקים, מהפכת הטכנולוגיה והתחרות העזה ביניהן את התפקיד שאמורות היו לבצע, והפכו למרכזי ספקולציה דעושות ההפך מהמטרה שלשמה הוקמו, ובתמיכת התקשורת השבויה הפכו מכונת כסף למנהליהן. זה תהליך שהולך ומתחזק והסיבה לכך היא בחוסר הפיקוח בעיקר, אבל לא רק.

צריך להבין שהרעיון מאחורי יצירת קרנות גידור נולד בשנות העשרים של המאה שעברה כאשר אחד ממשקיעי הערך הדגולים בכול הזמנים, מורו ורבו של ווארן באפט, בנג'מין גרהאם, חשש מההתפתחויות שהובילו לבסוף למשבר 1929 וחיפש דרכים "לגדר סכנות השקעה". השם "קרנות גידור", שהוטבע בסוף שנות הארבעים, החל להוביל תעשייה שלמה בשנות ה-70 כאשר אנשים כמו ג'ורג' סורוס, ג'ים רוג'רס, מייקל סטיינהארט, סטנלי דרוקנהיימר ואחרים יצרו הכרה במגזר החדש. הם השיגו למשקיעיהם תשואות אדירות תוך ניצול יכולות מחקריות בלתי רגילות.

לא צריך פיקוח, הם כבר מודעים לסכנות הקרנות, בצדק אז, שוחררו מפיקוח רגולטורי כיוון שרק עשירים ומוסדיים גדולים יכלו להשקיע בהן, והרגולטור האמריקני האמין, בצדק, שמשקיעים כאלו מודעים לכול הסכנות. אלא שמאז תחילת המאה, בגלל הזעזועים בשווקים, הקושי לחזות את ההתפתחויות והמכשירים שנתנה  להם מהפכת הטכנולוגיה, הפכו הקרנות האלו פופולריות ביותר, משפיעות ביותר ומנהליהן, בגיבוי התקשורת, לאילים שוכני האולימפוס.

ההצלחות המדהימות של כמה ממנהלי הגידור בארה"ב, אנשים כמו  פאולסון, טפר, אקמן ואחרים, משכו לנישה הזו אלפי מנהלי השקעות שכ"א מהם האמין שהוא טוב כמו האחרים. ב-2014 היו בארה"ב 11,000 קרנות גידור שניהלו למעלה מ-3 טריליון דולרים. נכון, רק כ-2% מהסכום המנוהל בסה"כ, אבל בתחילת המאה היה הסכום המנוהל מתחת ל-0.3% מסה"כ ופחות מ-1,000 קרנות. מצב כזה דורש פיקוח כי כשהתחרות על התשואה הולכת ומחריפה, כשמספר "הזדמנויות הגידור" אינו גדול, כשהכנסת מנהלי הקרנות נמדדת בהצלחת הביצוע ואין פיקוח על מעשיהם מה קורה? במקום לחקור ולנצל הזדמנויות, המנהלים מתחילים "לייצר" אותן, כמו שהתגלה במקרה של כהן ושל גוטליב. אנשיו של גוטליב למשל הצליחו לחדור לתוך ה-FDA, שם קבלו מידע פנים על אישורי תרופות.

"לאפשר למנהל השקעות לעשות כעולה על רוחו וללא פיקוח בשוק ההון מוביל צרות צרורות", כתב לנו השבוע חבר שעדיין עובד בוול סטריט, "לצערי לא למדנו על טבע האדם מהניסיון של גן העדן. 2 אנשים בלבד היו שם והאלוהים הזהיר אותם שלא לגעת בפרי הדעת. הזהיר אבל לא פיקח ומה קרה? מחציתם ניצל את חוסר הפיקוח וטעם והמחצית השנייה עודדה אותו והעלימה עין אז בוול סטריט שבה הפיתוי גדול בהרבה אנחנו מאפשרים את אותה האופציה? מה, אחרי 2008 לא למדנו כלום על תאוות הבצע?".

מה קורה כשעולה השתן לראש? נראה שהיום גם מאמיני השוק החופשי הקנאים ביותר כבר מבינים (כנראה גם בגלל שחלקם מושקע בקרנות) שללא רגולציה הקרנות האלו, בעזרת המינוף, ההשפעה התקשורתית והאלגוריתמים, יכולות להרוס את השוק. אסור להתעלם מכמה הצלחות אדירות  של מנהלים גדולים כמו סורוס, ג'ון פאולסון ודייויד טפר או ביל אקמן שלאחר אחד מהמחקרים המדהימים הצליח לזהות במדויק את משבר המשכנתאות, אבל אלו היוצאים מן הכלל.

בדקתם פעם מה קרה להשקעותיו של ה"מנהל האגדתי" ג'ון פאולסון לאחר שב-2009 הרוויח 15 מיליארד דולר מההימור שעשה נגד הסאבפריים (4 מתוכם לכיסו), מה קרה להשקעותיו של ביל אקמן ב-MDLZ ,PAH ,HLF ואז תוסיפו את VRX ותבינו מדוע מנסים המשקיעים לברוח מהקרנות שלו (מה שכמעט בלתי אפשרי).

כנראה שלתת לאדם, מוכשר ככול שיהיה, לעשות כרצונו בתחום תחרותי ומפתה, זה לא עובד ובין השאר כיוון שאנשים כאלו, עם הזמן והגלוריפיקציה של התקשורת, מתחילים לפתח את מה שנקרא בלשון עמך, "עליית השתן למוח". זה נכון במקרה של פוליטיקאים ובטח במקרה של וול סטריט, אז אנחנו מאוד מקווים שאחרי כהן וגוטליב יוטל פיקוח על מגזר הגידור, זה יהיה כמו פרוזק לשוק. 

תגובות לכתבה(54):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 24.
    דניאל 25/06/2016 12:51
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה, קראתי בחודש אפריל את כתבתך המעניינת על טסלה ואפילו ביצעתי לאחרונה כניסה מסוימת למניה במטרה להחזיק בה לזמן הארוך. ראיתי בתגובתך לשאלה מספר 3 שהבעת דעתך כי גם מתחת ל $200 המנייה עדיין יקרה,האם תוכל לתת אינדיקציה לא מחייבת איזה מחיר בעיינך ייחשב כלא יקר.?
  • 140 דולר זה סביר מתחת 100 זה בארגיין (ל"ת)
    וייס 25/06/2016 17:48
    הגב לתגובה זו
  • קשה מאוד לפני שאלמד את פרטי העסקה עם SCTY (ל"ת)
    שלמה גרינברג 25/06/2016 15:48
    הגב לתגובה זו
  • 23.
    איחטיאנדר 24/06/2016 21:15
    הגב לתגובה זו
    איך לדעתך, אם והוא יקרה, הוא צפוי (אם בכלל) להשפיע על חברות כגון SOLAREDGE [גאווה ישראלית :)]?
  • ארז 25/06/2016 09:30
    הגב לתגובה זו
    ושער החליפין של הפאונד נחלש ב 10 אחוז ביחס לדולר Q4 2015 SolarEdge Technologies Inc Earnings Call We have very, very strong market for residential in the Netherlands and the UK. We are not as strong in residential in Germany So I am expecting that we will keep this transition in the coming few years. In the Holland and the UK, the market started were already around. We have inherently stronger position, and very nice market share in both markets in residential.
  • שלמה גרינברג 25/06/2016 15:52
    אתה באמת חושב שהברקזיט ישפיע על החלטות לקוחות בהולנד ובבריטניה?
  • שלמה גרינברג 25/06/2016 07:59
    הגב לתגובה זו
    התכוונתי לנסות וללמוד את העסקה וסיבותיה אלא שהאירועים שינו את התוכניות. כרגע, כיוון שלא קראתי בדיוק מה ההצעה אז אין לי תשובה וכך גם לגבי סולאר הדג'
  • 22.
    מארי 24/06/2016 18:27
    הגב לתגובה זו
    מה יהיה מכאן והלאה? נראה מפחיד. אפשר איזה כדור הרגעה קטן ממך?
  • שלמה גרינברג 24/06/2016 19:26
    הגב לתגובה זו
    כדאי להמתין להתפתחויות, העולם לא נחרב, צריך סבלנות. עדיף שאמתין לכתבה הבאה ואנסה להסביר את דעתי על המהומה.
  • 21.
    פרופ' איציק100 24/06/2016 16:08
    הגב לתגובה זו
    מכולנו אליך. בריאות והצלחות.
  • איציק 100 24/06/2016 20:26
    הגב לתגובה זו
    הדברים דלעיל באו פשוט מהלב. בלי סיבה מיוחדת ואף בלי כוונה מיוחדת. פשוט בא לי. אך...בהכירי והבנתי איך מוח אולטימטיבי כמו שלך עובד ובעיקר בעת שקראת הברכה..ידעתי ..קיוויתי והבנתי שלא תגיב וזה ממש בסדר מבחינתי. מאחלים לך בריאות ואריכות ימים והצלחות. שבת מבורכת.
  • 20.
    אורי 24/06/2016 15:02
    הגב לתגובה זו
    אני נוטה לקנות מה אתה אומר?אני יודע שאתה לא אוהב לתת תושובות אבל אולי בכל זאת תודנ
  • השאלה מראה שאינך קורא מה שאני כותב (ל"ת)
    שלמה גרינברג 24/06/2016 17:26
    הגב לתגובה זו
  • יוסף פותר החלומות 24/06/2016 17:17
    הגב לתגובה זו
    שאתה צריך לחקות עוד כמה ימים לפחות לפני שאתה מתחיל ללכת נגד המגמה שזה צעד יעיל לטווח הארוך שגם אני נוהג לעשות אותו ועשיתי אותו גם במפולת של 2007 -2008 ושל הירדות של המשבר באירופה ב 2010 וגם בירדות האחרונות בתחילת השנה שלא היה פו אפקט דומינו . ועוד הצעה לי עילך כאשר תרכוש ומגדיל את הפוזיציה תרכוש במנות קטנות לאורך המגמה השלילית ולא רכישות גדולות ביחס לתיק שלך מיכוון שאף אחד לא נביא ויודע איפו התחתית .
  • 19.
    מה דעתך (״הידועה״) על ביוג׳ן. דורון (ל"ת)
    אולי הפעם תענה לענין 24/06/2016 14:42
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 24/06/2016 18:02
    הגב לתגובה זו
    למה דווקא ביוג'ן ולא טבע או פייזר.
  • אתה מבין? כי שאלתי על ביוג׳ן! (ל"ת)
    ולמה לא נוברטיס,רוש 24/06/2016 21:32
  • 18.
    יוסף מנפץ החלומות 24/06/2016 12:12
    הגב לתגובה זו
    ושהיה בא המזליסט או לפי דעתך המוכשר הגדול ביותר לא תחזיק הרבה זמן תתשואות קיצון שיטות הספקולטיבית שלהם וגם יש סוף למידע פנים שהם יכולים לקבל (סוף גנב לתלייה ) ועוד משתנים חבויים שתגרם לקן בסוף סטטיסטיקה פשוטה
  • תסוגה לממוצע (ל"ת)
    1 24/06/2016 12:50
    הגב לתגובה זו
  • 17.
    עופר ג 24/06/2016 10:24
    הגב לתגובה זו
    כמשקיע תפרן, התחברתי יותר לכתבה לאחר שקראתי את הטוקבקים. אני ממש מעריך את תגובותיך לטוקבקים ולא משאיר אותם נ(א)עלמים. זה רק מחזק את העובדה שאתה אובייקטיבי בסקירה שלך ורכשת מעתה עוד קורא שיחפש לקרוא (ולא ממש להבין הכול) דווקא את סקירותיך. שאפו!עופר
  • 16.
    שלמה קצת על MU מה הסיבה שהתחילה להתאושש? (ל"ת)
    רמי 24/06/2016 09:15
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    ארז 24/06/2016 08:46
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום - רציתי להפנות לתופעה חדשה של "השמדת חברות" ביו (כמובן הכוונה רק לנפילה אדירה בערך המניה). למשל החברה הזו, הופיע ב 6 ליוני בכנס asco לחקר הסרטן. ברור שמי שבא להופיע מגיע עם נתונים חיוביים מבחינתו. ניתפסו למשפט שהמנכל אמר ("תוצאות מעודדות אבל בגלל תופעות לוואי החלטנו לשנות מינון....) בכדי להשמיד את מנית החברה. מדובר על נפילה מיידית של המניה ב 44 אחוז ואחכ נפילה נוספת של 40 אחוז נוספים. אותו דבר התרחש עם מניה של חברה נוספת (סימון OCUL). Mirati Therapeutics lost 44% of its value after the maker of molecularly targeted therapies to treat cancer gave its latest update on its three of its clinical programs. The company said its glesatinib treatment for non-small cell lung cancer showed encouraging results in a phase 1b trial, but episodes of diarrhea were primarily responsible for decisions to reduce or interrupt dosages of the candidate drug during the trial. Mirati is using a new formulation of the drug in phase 2 trials, but analysts from two separate companies downgraded the
  • שלמה גרינברג 24/06/2016 09:54
    הגב לתגובה זו
    שאותם "מומחים", שהביאו החברה, לפני 7-8 חודשים, לשווי של למעלה ממיליארד דולרים ולכן, אם תסתכל מהכיוון ההגיוני הירידה הייתה במקומה. כיוון שאני מכיר היטב את החברה (מצד החלום הרפואי) אז אני יכול להתווכח עם כול אחד שהשווי היום משקף טוב יותר את השווי של סוף השנה שעברה אבל כך זה תמיד.
  • 14.
    שלמה לדעתך-הברקזיט טוב או רע (ל"ת)
    אבי3 24/06/2016 07:24
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 24/06/2016 08:28
    הגב לתגובה זו
    אם לצטט חכמים ממני כמו הברון רוטשילד או ווארן באפט אז כול תנודה פראית לפני שהנתונים נעשים ברורים היא הזדמנות איסוף וההפך במקרה ההפוך. כעת, כשנראה שהברקזיט "הצליח" צריך להמתין ולראות, לקרוא מאמרים של אנשים רציניים, להתעלם מהכותרות ולגבש דעה כי כאן תיווצר שוב הזדמנות להיכנס במניות מובילות (או סלים שלהן) במחירים נורמליים.
  • 13.
    עומר אבניאל 24/06/2016 07:12
    הגב לתגובה זו
    אוכלוסיית העולם הולכת וגדלה . תוחלת החיים מתארכת.אוכלסיות ענקיות באפריקה ובאסיה (ובעיקר בסים) חשופות יותר לרפואה מערביתציוץ של נילארי הנוכלת יפיל מדד שלם? הכל שטויות מדד הרפואה היה ויהיה המניב ביותר בהווה ובעתיד
  • סמי וסוסו 24/06/2016 08:36
    הגב לתגובה זו
    מסכים איתך אבל את כול זה יכלת גם לכתוב בחודש יולי 2015 (לפני שהחלה הירידה במדדים) עם אותה מסקנה. לפי ההגיון שלך המדדים של התחום הנל אף פעם לא עולים יותר מידי ואף פעם לא צריך לממש רווחים.
  • 12.
    דוד 24/06/2016 01:37
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום ! אשמח מאד אם תוכל בבקשה לומר מה קורה בחברה עם כמה הודעות מעניינות שהיו השבוע שנית האם יש סיכוי לחברה להשתלב בשוק האמריקאי ובכלל. תודה רבה על סבלנותך והסבריך המלומדים
  • שלמה גרינברג 24/06/2016 08:24
    הגב לתגובה זו
    אם תחפש ב 2012 תגלה שהזהרתי אז שמחיר המניה, שעלה אז ל 14 פלוס, מטורף וכי זו הייתה תגובה לכותרת מפוצצת. הבעיה עם החברה, כמו עם חברות חלום רבות, שלאחר זמן המשקיעים מתעייפים מהציפיות לרווחיות. נכון, חברה מעניינת אבל עד שלא נראה פריצה בדוחות העסק ימשיך להזדעזע עם נטייה מטה.
  • 11.
    דוד 24/06/2016 00:54
    הגב לתגובה זו
    בתחום הפארמה ידוע שנדרשת מאיתנו סבלנות רבה.באופן ספציפי אני רוצה לשאול לגבי פלוריסטם האם זה מקובל בעיניך שהמנכ"ל משתכר משכורות ברמה של חברות ותיקות וריווחיות. והרי כאן מדובר בחברה שעדיין לא מוכרת ובודאי לא מרוויחה.אודה על דעתך.
  • בעיני לא (ל"ת)
    שלמה גרינברג 24/06/2016 08:20
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    ג'ספר 23/06/2016 21:22
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, בשנים האחרונות תחום הקמעונאות חוטף חזק בכל התחומים, החל במרכולים(וול מארט,מייסיס,גיי סי פני) בהלבשה(גאפ,אברקומבי,אמריקן איגל) ואפילו באלקטרוניקה(בסט ביי, גיים סטופ). האם בגלל הצמיחה המטורפת בקניות באינטרנט וההצלחה חסרת התקדים של אמזון ועליבאבא ודומותיהן, האם מדובר למעשה בתחום שהוא דינוזאור נכחד או שיש סיכוי לשינוי מגמה בטווח הארוך?
  • עניתי באריכות, תגובה 11, תברר במערכת מדוע זה לא מופיע (ל"ת)
    שלמה גרינברג 24/06/2016 08:19
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    טל 23/06/2016 17:12
    הגב לתגובה זו
    שלמה מה דעתך על מזור.. חוץ מחלומות יש כבר "קצת" מכירות.האם אתה עוקב וסבור שהחברה מעניינת?תודה רבה
  • שלמה גרינברג 23/06/2016 18:07
    הגב לתגובה זו
    יש לך מושג כמה פעמים כתבתי על מזור? ברור שאני עוקב וברור שהחברה, במיוחד לאחר כניסתה של מדטרוניקס, מעניינת
  • 8.
    ליהי 23/06/2016 15:57
    הגב לתגובה זו
    בחברת סאן-אדיסון, המנכ"ל התפטר וכו', האם זה עוד התקדמות לקראת פשיטת רגל טוטאלית?
  • איני מגיב יותר על החברה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/06/2016 18:07
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    יריב 23/06/2016 14:25
    הגב לתגובה זו
    יש מצב שפריגו תגיע למצב VRX,לפי ההתנהגות כך זה נראה.
  • שלמה גרינברג; 23/06/2016 15:14
    הגב לתגובה זו
    דוע שלא תצלול לחומר, תחקור ותגיע למסקנה משלך? איזו מין שאלה זו ? ההתנהגות דומה? על סמך מה הגעת למסקנה או, כפי שנראה לי אתה מדבר על המניה
  • 6.
    בור 23/06/2016 12:55
    הגב לתגובה זו
    כתבת שהשפעת ירידות המניות המתוקשרות היו יותר על הסלים התת סקטוריאליים. מאשר הסלים הסקטוריאליים. מה זה אומר , שההשפעה של מניות אלו היא יותר נקודתית מאשר כללית על הסקטור?
  • שלמה גרינברג; 23/06/2016 15:17
    הגב לתגובה זו
    דבר על משקלן של המניות המתוקשרות בסלי המגזרים לעומת משקלן בסלים התת מגזרים
  • 5.
    שלמה מה דעתך על gpro ? כל הנישה הזאת של המצלמות ? (ל"ת)
    בובספוג 23/06/2016 11:45
    הגב לתגובה זו
  • עניתי מספר פעמים וגם השאלה לא ברורה (ל"ת)
    שלמה גרינברג; 23/06/2016 15:18
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    שלמה שלום מה לגבי vrx ? אתה מאמין שפאפא יצליח לשקם אותה (ל"ת)
    בובספוג 23/06/2016 11:43
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    עמית 23/06/2016 10:30
    הגב לתגובה זו
    עיסקה מפוקפקת או שטויות וסתם הידיעה הפילה את המניה מתחת 200$ובכלל אשמח לדעתך על טסלה לטווח ארוך. תודה על אחלה מאמר
  • שלמה גרינברג 23/06/2016 10:56
    הגב לתגובה זו
    האמת היא שגם מתחת ל 200 $ המניה יקרה מאוד אבל הירידות של הימים האחרונים הן בפרוש תוצאה של הכותרות ואיך אני יודע? כי אין לי ספק שמעט מאוד מהפרשנים, האנליסטים ולבטח המשקיעים, טרחו לקרוא במה המדובר. גם אני לא הספקתי לקרוא במה בדיוק המדובר אבל כאשר כול גורו מנופח מיד מכריז שהמיזוג (כאשר עדיין כלל לא ברור איזה מין עסקה זו) זב אסון, שיש פה חבל הצלה ל SCTY ועוד כהנה וכהנה שטויות האינדיאנים, שהיו צריכים לברוח כשהמניה הייתה על 285, בורחים כעת. גם העליות ב SCTY לא הגיוניות ומאותן הסיבות. אולי אתייחס לעניין בכתבה הבאה
  • עמית 23/06/2016 11:15
    מתגובות שהעיסקה מפוקפקת בין מאסק לאיזה שהוא קרוב משפחה וניגודי אינטרסים. אבל גם לדעתי מדובר בקישקוש. תודה על התגובה
  • 2.
    תודה רבה 23/06/2016 10:01
    הגב לתגובה זו
    מדוע השוק הגיב ככ באלימות לעסקה?
  • ראה תשובתי ל 1 (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/06/2016 10:57
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אורי 23/06/2016 09:18
    הגב לתגובה זו
    לא נותר לי להתאזר בסבלנות כפי שכתבתי לך היתי ב3בתי השקעות והם עשו לביתם לכן אני משתדל לקרוא מדורי ככללה ולפעול הכתבה שלך עזרה לי מאד כי רוב ההשקעה של יבחב תרפות תודה שוב
  • מה פירוש "היתי ב3בתי השקעות והם עשו לביתם". (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/06/2016 10:57
    הגב לתגובה זו
  • אורי 23/06/2016 17:38
    החב האלה קנו ומכרו נע ולכן הרווחו עמלות ואני מה זההיה ב2007-2008 וגם בהמשך מזלי שלאחר המפולת לא מכרתי נ ע