מטוס אל על
צילום: דוברות אל על

"טריק יום כיפור" חוזר: כך ישראלים קונים כרטיסי טיסה זולים, מהמרים על ביטולים – ומרוויחים

מה קורה כשחברת תעופה מבטלת טיסה? על הצעירים שמנסים לתחמן את המערכת

חיים בן הקון | (1)
נושאים בכתבה טיסה ביטול טיסה

בזמן שחברות תעופה מתמודדות עם שיבושים תכופים בלוחות הזמנים, חלק מהנוסעים הישראלים מגלים דרך יצירתית להפוך את הכאוס להזדמנות. תופעה צרכנית שזכתה לכינוי "טריק יום כיפור" חוזרת במלואה: נוסעים קונים כרטיסי טיסה זולים במיוחד, לעיתים מתוך הנחה שיתבטלו, ומקווים לנצל את מדיניות ההחזרים והשינויים של חברות התעופה כדי לטוס בתאריכים נוחים יותר, ליעדים מבוקשים יותר, או אפילו לקבל שדרוגים ושוברים – והכל במחיר מציאה. יש גם סיכונים גדולים, הטריק הזה יכול להיות חרב פיפיות, אבל מראש אותם קוני כרטיסים הולכים על כרטיסים זולים במיוחד. 

מהו "טריק יום כיפור" ולמה הוא חוזר עכשיו?

המונח "טריק יום כיפור" נולד מהמצב הייחודי בישראל, שבה נמל התעופה בן גוריון והמרחב האווירי נסגרים מדי שנה למשך יממה ביום כיפור. נוסעים מתוחכמים נוהגים לרכוש כרטיסים לטיסות המתוכננות ליום זה, בידיעה שהן יבוטלו, כדי לנצל את מדיניות הביטולים של חברות התעופה. במקרה של ביטול, החברות מחויבות להציע החזר כספי, שינוי תאריך ללא עלות, ולעיתים אף שוברים או שדרוגים. התוצאה: כרטיס זול שיכול להפוך לטיסה יקרה יותר או לזיכוי שווה ערך גבוה יותר.

פגיעת טיל בנתב"ג לפני מספר שבועות, הובילה לביטולים של חברות תעופה זרות רבות, שחלקן השעו טיסות עד אמצע החודש, וחלקן כבר הודיעו על המשך דחייה. דחייה וביטולים הפכו לשגרה. במצב כזה, יש אנשים שרוכשים כרטיסים זולים ליעדים בעלי סיכון גבוה לביטול, ומקווים ליהנות מתנאי ביטול מיטיבים. מה הם בעצם עושים? בשלב ראשון, מאתרים טיסות זולות ליעדים מועדים לביטול, בין אם מסיבות ביטחוניות או תפעוליות. כאשר חברת התעופה מבטלת את הטיסה, הנוסע זכאי לפי חוק שירותי תעופה לקבל: החזר כספי מלא תוך 21 ימים; טיסה חלופית ליעד דומה; שובר זיכוי, לעיתים בשווי גבוה יותר ממחיר הכרטיס. במקרים רבים, החברות מציעות מעבר להחזר גם שדרוגים, אפשרות לשינוי יעד או תאריך, ושוברים לשימוש עתידי.


במצב כזה הרוכש מקבל המרה של כרטיס זול לכרטיס יקר. הוא גם מקבל מספר אפשרויות לטיסה וכאמור יש גם במקרים מסוימים שדרוגים. במקרה הגרוע ביותר, מובטח לו החזר כספי. אבל יש גם סיכונים -  הנוסע עלול להיתקע עם כרטיס מיותר במידה והטיסה לא תבוטל. מדיניות החברה יכולה להשתנות, יש גם הרבה כאב ראש סביב ההחזר והטיפול בכרטיס החדש וגם - אם מדובר בביטול בשל כוח עליון, אין פיצוי. 


אז האם ההתעסקות שווה? ממש לא בטוח, במיוחד שגם לכל חברת תעופה יש את מדיניות הביטולים שלה, אבל מסתבר שזה טרנד בקרב לא מעט צעירים.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יריב ג. 13/05/2025 09:33
    הגב לתגובה זו
    גם בארהב היה טרנד בקרב הישראלים. להישאר במדינה גם אחרי שפג תוקף הויזה ולעבוד בשחור אצל ישראלים.אבל כאשר תפסו אותם וזרקו אותם למעצר ל 90 יום יחד עם פושעים מסוכנים ולאחר מכן הם גורשו לישראל הם כבר היו פחות גיבורים. על ההתרברבות הזו גם יש כתבה