חודש חזק ומימוש מקומי בשוקי המניות

ירידות שערים בסוף חודש אפריל סיכמו חודש חזק של שוקי המניות בעולם. השבוע החל עם ירידות שערים ועליות קלות במדדים המובילים.

מדד ה- S&P 500 ירד אמש ב-0.8% מדד ה- Stoxx50 האירופאי עלה ב-0.2% בלבד. שוק האג"ח תפס את הכיוון הנגדי והגיב בעליות.

בחודש אפריל נרשמו עליות שערים נאות במרבית שוקי המניות והערכה היא שמדובר בשלב זה במימוש מקומי שביצעו המשקיעים. בחודש אפריל (ללא יום המסחר האחרון) עלה מדד ה- S&P 500 ב- 5.15% ומדד ה- Stoxx50 סיכם עליה של 4.8%. העלייה הנאה במדדים הביאה חלק מהפעילים בשוק לחשוב כי העלייה בתחושת העושר של המשקיעים תתמוך בהוצאות הצרכנים בארה"ב.

הנתונים שפורסמו בארה"ב בימים האחרונים הכינו את הרקע לירידות ובהעדר חדשות טובות החל המימוש בשוק המניות. האומדן הראשון של הצמיחה ברבעון הראשון הצביע על צמיחה נמוכה מהצפי של 1.3% ביחס לרבעון קודם- שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מזה 4 שנים. למרות העליה הגבוהה מהצפי בהכנסה הפרטית בחודש מרץ הצריכה הפרטית באותו החודש עלתה באופן מתון יותר מהתחזית. מדד הליבה של מחירי הוצאות הצרכנים נותר ללא שינוי ובמונחים שנתיים הוא ירד לרמה של 2.1% לעומת 2.4% בחודש קודם.

החולשה בצריכה הפרטית והתמתנות מסוימת בסביבת האינפלציה תמכו בשוק האג"ח מאחר והם מגבירים את ההסתברות להורדת ריבית מצד הבנק המרכזי בארה"ב והן ממתנות את השחיקה בערך הריאלי של תזרימי המזומנים שמספקים אג"ח. בתסריט שבו יקלע המשק האמריקאי להאטה ובמקביל לירידה באינפלציה תיסלל הדרך להורדת ריבית ועל כך הימרו חלק מן המשקיעים בשוק האג"ח. אלה שלאחרונה נרשמו התפתחויות בשוק המט"ח שעשויות לעכב את הורדת הריבית.

באפריל הדולר האמריקאי רשם ירידה משמעותית בערכו מול מרבית המטבעות של שותפות הסחר של ארה"ב. מול האירו ירד הדולר לשפל של 6 השנים האחרונות והגיע לרמה של 1.3682 - השער הגבוה ביותר מאז הושק מטבע האירו. גם מול הפאונד נחלש הדולר ואף חצה את שער ה-2$ לפאונד במהלך החודש. חלק מהחולשה בדולר מיוחסת לפערי הצמיחה בין המדינות הללו שנוטה לרעת ארה"ב אולם, לאחרונה גם לפערי הריבית יוחסה תרומה דומה להיחלשות הדולר. הדבר הוביל חלק מהמשקיעים לחשוב כי גם במקרה ותוכשר הקרקע להורדת ריבית מצד הצמיחה והאינפלציה ימתין הבנק המרכזי עם הפחתת הריבית עד לשלב בו ישוב הדולר ויסחר ברמות גבוהות יותר מול המטבעות העיקריים.

בארה"ב צפוי היום להתפרסם מדד מנהלי הרכש (ISM) לחודש אפריל ונתונים נוספים על ענף הנדל"ן. בסוף השבוע צפוי להתפרסם הדוח על שוק העבודה ועל מספר המשרות החדשות שנוספו למשק האמריקאי בחודש אפריל. נתונים ירכזו עניין רב לאור אי הודאות הקיימת לגבי הצמיחה במשק האמריקאי.

מאת : רן בן חמו, כלכלן בכיר,  פסגות אופק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה