אינפלציה גבוהה והאטה בצמיחה בארה"ב – תסריט אפשרי

נמשכת היחלשות הדולר כנגד המטבעות העיקריים (מלבד הין) כאשר במדדי המניות נרשמה יציבות עם עליה קלה באירופה ובשווקים המתעוררים.

בשוק האג"ח נרשמו ירידות. והנפט סיכם ירידה שבועית של 3.7% ונע ברמה של 61 דולר לחבית.

דוח המשרות שהתפרסם בסוף השבוע החולף הצביע על התחזקות נוספת של שוק העבודה כשחלק ניכר מהשיפור בשוק העבודה נבע מהעלייה בפעילות כתוצאה מההתחממות במזג האוויר ביחס לחודשים קודמים. הדוח הצביע על עליה של 180 אלף משרות חדשות במרץ בהשוואה לצפי של 130 ובנוסף חלו עדכונים כלפי מעלה בחודשיים הקודמים. שיעור האבטלה ירד לרמה של 4.4% והשכר הממוצע לשעת עבודה עלה ב- 4.0% בהשוואה לחודש מקביל אשתקד (בדצמבר האחרון הגיע ל-4.3%). הנתון על שעת עבודה נצפה באופן הדוק על ידי הפד מאחר ויש בו לאותת על עליה אפשרית באינפלציה. גם המשקיעים עקבו אחר ההתפתחויות והדבר השתקף בירידות בשוק האג"ח מחשש לעליה באינפלציה העתידית ולדחיית המועד של הפחתת ריבית בארה"ב.

לרשימת גורמי אי הוודאות המעיבים על הנעשה במשק האמריקאי, כגון: משבר אפשרי בשוק הבתים שיגלוש לכלל המשק, רמה חלשה של השקעות העסקים, וצפי להאטה בהוצאות הצרכנים, התווספה גם העלייה בסיכון הגיאופוליטי. איראן ממשיכה לספק כותרות על תוכנית הגרעין שלה והודיעה על התקדמות לשלב נוסף - יכולת להעשיר אורניום וביחסי המסחר בין ארה"ב ובין סין נרשמה הרעה. הדבר החל לאחר שהממשל האמריקאי ניסה להגן על יצרני נייר מצופה אמריקאיים באמצעות הגבלת יבוא של מוצרי נייר מצופה מסין ואף הגיש תלונה כנגד סין על הפרות של זכויות יוצרים בפני ארגון הסחר העולמי. העלייה ברמת אי הוודאות העיבה על המטבע האמריקאי למרות הדחייה המסתמנת בהפחתת הריבית, בגלל תהליך ארוך שנים של גיוון תיק יתרות המט"ח בכל העולם. סין מהווה כוח מוביל בנושא זה ובעקבות ההרעה ביחסי המסחר בינה ובין ארה"ב הועלתה האפשרות כי סין תבחר להגביר את קצב הגיוון של תיק המט"ח שלה ותרכוש נכסים הנקובים באירו על פני נכסים נקובים בדולר אמריקאי.

סקר שנערך על ידי בלומברג מלמד כי 60% מהאמריקאים צופים כי המשק האמריקאי יגלוש למיתון בשנה הקרובה. קרן המטבע העולמית קיצצה את תחזית הצמיחה שלה לכלכלת ארה"ב ב- 2007 מרמה של 2.9% בראשית השנה לרמה של 2.2% ובכך ישרה קו עם התחזית הרווחת. כעת עולה ההסתברות כי המשק האמריקאי יחווה האטה בפעילות הכלכלית עם אינפלציה גבוהה שתותיר את הריבית על כנה.

השבוע הבא יהיה גדוש בפרסומם של מדדים כלכליים. בארה"ב, יתפרסמו נתונים נוספים על האינפלציה, מכירות קמעונאיות, ייצור תעשייתי ומדד האינדיקטורים המובילים. באירופה יתפרסם הנתון הסופי על האינפלציה בחודש מרץ וביפן יתפרסמו נתונים על ענף התעשייה ועל מדד אמון הצרכנים.

מאת : רן בן חמו, כלכלן בכיר,  פסגות אופק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה