הבורסה חתמה ראלי של 10% בחודש האחרון
החודש האחרון יזכר כאחד החודשים היותר טובים של 2006. למרות המלחמה בצפון שהתנהלה בחודש אוגוסט והחששות מהשלכותיה, בחרו המשקיעים בתל אביב להתעלם מתחושת אי הוודאות ושלחו את הבורסה ברחוב אחד העם לראלי במהלכו זינקו המדדים העיקריים במעל ל-10%. עליות אלו החזירו את הצבע ללחיי המשקיעים שנכון להיום מסכמים את 10 החודשים הראשונים של השנה בחיוב.
מה היה לנו בחודש האחרון? לא יותר מידי, בכל אופן לא קרה שוב דבר מהותי אשר ניתן לייחס לו עליות בסדר גדול שכזה. עליות אלו נתמכו במחזורי מסחר אשר הסתכמו בממוצע קרוב למיליארד שקל. אמנם ראינו חודשים לא רבים השנה אשר מחזור המסחר הממוצע נע סביב רמה זו, אך אל לשכוח כי ב-22 לספטמבר החלה תקופת החגים שמצאה משקיעים רבים בחופשת חג.
בעקבות העליות ריכזה הבורסה התל אביבית עניין רב, אך לא ריכזה את מלוא תשומת הלב. אחד הכוכבים המעניינים של החודש האחרון היה המטבע הישראלי - השקל. אמנם המטבע הישראלי מפגין עוצמה למול עמיתו האמריקני מתחילת השנה, אך במקביל לשינוי המגמה בקרב המניות התל אביביות, הואצה המגמה השלילית בדולר והוא הדרדר עד לרמת שפל של 4.23 שקל בסוף השבוע האחרון.
מתחילת השבוע ניסה הדולר להתאושש משפל של 5 שנים, הצלחתו הייתה חלקית כאשר הוא מצליח להוסיף לערכו כ-0.7% בלבד, ונקבע בשער של 4.269 שקל. לאן הדולר פונה? תלוי את מי שואלים. רמה זו סוחטת הצהרות של כלכלנים רבים אם לא מעט דעות מנוגדות שמוצאות הסברים כנגד ובעד הדולר.
אז מה יהיה בכל זאת? לפי שעה נראה כי הרמה בה נעצר הדולר ביום שישי האחרון הינה קרקע יציבה. נוסיף לכך את התחזקות הדולר בעולם בימים האחרונים, והערכות כי לנגיד בנק ישראל לא תהיה ברירה אלא להוריד את הריבית השיקלית. הנגיד מסרב לנדב מידע באשר לתוכניותיו בהחלטת הריבית הקרובה, אך במידה ויחליט להפחית את הריבית בשיעור של 0.25%, יושווה פער הריביות בין הריבית הדולרית לשיקלית. כל הורדה גבוהה יותר תיצור פער ריביות שלילי. הציפיה היא שמהלך זה יחזק את המטבע האמריקני.