
צילום: ISTOCK
המדינה נכשלת פעם אחר פעם בשיווק פרויקטים לדיור מוגן - אלו הסיבות
פרויקט בחריש שנכשל 4 פעמים הוא רק תמונת מראה למה שקורה כבר שנים בפרויקטים לדיור מוגן: היזמים בורחים ממכרזי רמ"י בשל חוסר כדאיות כלכלית ובמחצית מהמקרים, בפרויקטים קטנים, לא הוגשה אפילו הצעה - מה הסיבות ואיך אפשר ליצור כדאיות כלכלית? עו"ד מומחה: "רק עירוב שימושים יעזור"
מכרזי רשות מקרקעי ישראל שנסגרו לאחרונה בתחום הדיור המוגן אינם מצביעים על שינוי מגמה. בשנים האחרונות נכשלה רמ"י פעם אחר פעם במכרזים שהוציאה בתחום הדיור המוגן, אלא שבשנה האחרונה חל שינוי רק בהיבט אחד - חלק מהמכרזים הגדולים החלו להיסגר. בחלק מהמקומות, כמה עצוב, המכרזים נכשלו פעם אחר פעם.
לפני שנתחיל, הנה הטבלה המלאה בה תוכלו להיעזר במהלך הכתבה. היא מתארת את מצב המכרזים מאז תחילת שנת 2021 (42 מכרזים בסך הכל, לחצו על התמונה להגדלה).
כל מכרזי הדיור המוגן (לחצו להגדלה, נתונים: רמ"י)
אין היתכנות כלכלית
כך למשל, לגבי מכרזים שנעשו בשנים האחרונות, נמצא כי במכרזים גדולים שכוללים מעל 249 יח"ד, ב-37% לא הוגשו הצעות. כך קרה שאף קבלן לא ניגש למכרזים בקרית מלאכי, חריש, נתיבות, קרית אתא, צפת ומגדל העמק. לעומת זאת, בפרויקט גדולים יותר כמו 300 יחי"ד בלוד (נוף בן שמן) ובבית שמש (בעדיה). בחריש, למשל, מדובר בכישלון ארוך טווח. ארבעה מכרזים שווקו מאז 2021 ועד היום - כולם נכשלו. ולא רק שנכשלו, באף אחד מהמקרים לא הוגשה אפילו הצעה אחת, כלומר גם לא מתחת למינימום (כפי שקורה פעמים אחדות, מתוך אמונה של היזם שרמ"י "תתקפל" ותבין שהיא צריכה להוריד את מחיר המינימום ולמכור בזול). המטרה בחריש הייתה לבנות בית אבות בשכונת המגף, מה שלא הצליח, למרות שמחיר המינימום עמד על 4.5 מיליון שקל. הסיבה היא ככל הנראה עלויות הפיתוח הגבוהות שעומדות על 19 מיליון שקל. בדיקה שנערכה לאחרונה על ידי עו"ד יגאל בורוכובסקי ושות' העלתה כי בכמעט מחצית מהמקרים, 47%, לא הוגשה אפילו הצעה אחת למכרזים קטנים שכוללים פחות מ-249 יח"ד. הסיבה לכך היא ככל הנראה חוסר היתכנות כלכלית של היזמים. נתון חשוב שמשפיע על מועמדות מציעים למכרז, הוא מיקום בית הדיור המוגן. בפריפריה אנו עדים להגשות נמוכות למכרזים כאלו, בעוד באזורי ביקוש – לא קיימת בעיה כזאת. "מכרזי רשות מקרקעי ישראל שנסגרו בהצלחה באחרונה מצביעים על שינוי מגמה מבורכת בהבנת שוק הדיור המוגן וצרכיו. שוק הדיור המוגן הינו ייחודי, הן בפעילותו והן בצרכיו, ובעשור האחרון, מתפתח בצורה משמעותית וחיובית", אומר לביזפורטל עו"ד נדיר אביעד, שותף בכיר במשרד בו הוא מנהל את מחלקת הנדל"ן ומימון נדל"ן. עו"ד אביעד עבד התמחות בענף הדיור המוגן.
הפתרון: עירוב שימושים בדיור מוגן
נקודה נוספת שחשובה לא פחות, גם לתפעול הבית וגם לרווחיות - היא קביעת עירוב שימושים בתב"ע. בשנים האחרונות, עירוב שימושים בבית דיור מוגן משפר את איכות הדיירים בבית - שילוב בין "מעונות לסטודנטים" לבין דיירי בית הדיור המוגן (בהפרדה), מטיב עם הדיירים המבוגרים שנפגשים עם האוכלוסייה הצעירה. בנוסף, שילוב של מסחר בבית הדיור המוגן, לא רק בהיקף הנדרש לבית הדיור המוגן, מסייע לתחושת "חיות" ו-"צעירות" בקרב הדיירים.
- 5.נאור 18/09/2024 10:42הגב לתגובה זואנשים מגיעים לגיל מאוחר ואת היזמים מעניין רק כסף לפחות שהמדינה תתערב
- 4.בדיוק, תפתחו סופר או חנויות למטה יש פתרונות.... (ל"ת)איתם 18/09/2024 10:34הגב לתגובה זו
- 3.סמינריון 18/09/2024 09:27הגב לתגובה זועשיתי עבודת גמר על שוק דיור בר ההשגה ודיור מוגן לאוכלוסיות מוחלשות ויש מסקנה אחת בלבד - לאף אחד לא אכפת. לא לחברות הממשלתיות ובטח לא לפרטיות שגם מקבלות סובסידיות. גם הדירות במצב מחפיר וגם אין מספיק דירות מסקנה אחת - אם לא תדאג לעצמך לא ידאגו לך
- זה רק מוכיח לך שלא עושים פה כבוד למבוגרים (ל"ת)איתם 18/09/2024 10:34הגב לתגובה זו
- 2.נהוראי 18/09/2024 09:25הגב לתגובה זוגם המגורים יקרוס........
- 1.מאור 18/09/2024 09:21הגב לתגובה זואחר כך נחשוב מה בונים להם היחס פה פשוט חרפה!!!
- לרון 18/09/2024 11:30הגב לתגובה זולצעירים לא דואגים וכשהם מזדקנים לבטח לא ידאגו להם,פנסיה קדחת ודיור מוגן בצלחת!