
ענקיות הטכנולוגיה מול מלחמת הסחר: מחזור של 450 מיליארד דולר ברבעון אבל העתיד מעורפל
אפל מעבירה ייצור מסין להודו וויאטנאם, מיקרוסופט מעלה מחירים ואמזון מבצעת "רכישות מקדימות" - הדוחות האחרונים חושפים איך חמש החברות הגדולות מתכוננות לעידן המכסים
הכוח הכלכלי העצום של ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות הפך אותן למעין מגן מפני סערות כלכליות, אך גם למטרה מרכזית בעידן של מלחמות סחר גלובליות. חמש החברות המובילות - אפל Apple -3.74% , מיקרוסופטMicrosoft Corp 2.32% , אמזוןAmazon.com Inc. -0.12% , אלפאבית Alphabet 1.69% ומטא Meta Platforms 4.34% - מוכרות מוצרים ושירותים בהיקף של כ-450 מיליארד דולר בכל רבעון, מספר מדהים שהופך אותן לשחקניות מרכזיות בכלכלה העולמית. הרבעון האחרון הציג תמונה מעורבת: מצד אחד, כל החמישייה הצליחה לעבור את תחזיות האנליסטים בוול סטריט עם גידול מרשים של 10% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל אשתקד. מצד שני, התחזיות לרבעון הבא כבר מתחילות לשקף את ההשפעה הצפויה של מלחמת המכסים המתגברת.
השוק הגיב בחדות לתחזיות של אפל ואמזון, שנחשבות לפגיעות ביותר למכסי היבוא. שתי החברות הציגו תחזיות מאכזבות במקצת לרבעון השני, מה שגרם לירידה במניותיהן בזמן המסחר לאחר שעות הפעילות. זאת בניגוד מוחלט לעליות שנרשמו במניות מיקרוסופט, מטא ואלפאבית בעקבות דוחותיהן החיוביים.
כל חברה והגישה שלה
אפל, שנשענת במידה רבה על ייצור בסין, כבר נוקטת בצעדים אסטרטגיים להפחתת החשיפה למכסים. החברה מעבירה חלק גדול מייצורה למתקנים בהודו וויאטנאם, ומתכננת לספק את רוב המכשירים הנמכרים בארצות הברית ממפעלים מחוץ לסין כבר ברבעון הנוכחי. מהלך זה צפוי לעלות לחברה כ-900 מיליון דולר, אך ישפיע רק באחוז בודד על שולי הרווח הגבוהים שלה.
אמזון נוקטת בגישה אחרת. הענקית הקמעונאית מדווחת על "רכישות מקדימות" של מוצרים שהיא מוכרת בעצמה, לצד "הקדמת משלוחים" על ידי המוכרים החיצוניים שלה. אנדי ג'אסי, מנכ"ל החברה, הדגיש כי עדיין לא נצפתה ירידה בביקוש, והוסיף כי הבסיס הרחב של למעלה משני מיליון מוכרי צד שלישי יספק גמישות תמחורית - "לא כולם יבחרו באותה גישה תמחורית", הסביר.
- ענקיות הטכנולוגיה במשבר: הרבעון הראשון של 2025 מסמן שינוי כיוון
- בלי עזרת שבע המופלאות: ה-S&P 500 בדרך לשיא חדש
חברות הפרסום הדיגיטלי נראות פחות חשופות לסערה הכלכלית. מטא וגוגל, שמתבססות בעיקר על פרסום מקוון, דיווחו על יציבות עסקית ברבעון הנוכחי. מטא אף הרגישה בטוחה מספיק להעלות שוב את תוכנית ההשקעות ההונית שלה, עם תקציב שעשוי להגיע ל-72 מיליארד דולר השנה - כמעט 40% מהכנסותיה השנתיות הצפויות.
מיקרוסופט נמצאת במיקום חזק במיוחד. החברה שואבת את מרבית הכנסותיה מתקציבי טכנולוגיה ארגוניים, שהם בדרך כלל עמידים לקיצוצים. התחזית החזקה שהציגה החברה דחפה את מניותיה לזינוק של כמעט 8%, והחזירה את שווי השוק שלה מעל לרף של 3 טריליון דולר - מעט מעל זה של אפל.
העלאות המחירים
אולם גם מיקרוסופט אינה חסינה מהמציאות הכלכלית. החברה הודיעה על העלאת מחירי קונסולות המשחקים Xbox והאביזרים הנלווים, צעד המסמן שגם הענקיות הטכנולוגיות הגדולות ביותר נאלצות להתמודד עם לחצי עלויות.
- באפט מול ה-S&P 500 - מי המנצח?
- יקבל 1.2 טריליון דולר לידיים: מיהו גרג אייבל, היורש של באפט?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
טים קוק, מנכ"ל אפל, השאיר את דלת העלאות המחירים פתוחה. "אין לנו מה להכריז היום", אמר בתגובה לשאלה על אפשרות להעלאת מחירים, אך שיבח את צוותו על ניהול מצוין של שרשרת האספקה והמלאי, והוסיף: "נמשיך כמובן לעשות את הדברים האלה ככל שנוכל." העלאת
מחירים עשויה להיות בעייתית במיוחד למשתמשי אייפון, שכבר משלמים במקרים רבים מעל 1,000 דולר למכשיר. אולם הסמארטפונים הפכו להכרחיים לחיים המודרניים, בדיוק כמו חיפושי האינטרנט, המסחר המקוון, הרשתות החברתיות ומחשוב הענן שמניעים את המודלים העסקיים של ענקיות הטכנולוגיה.
היתרון של ענקיות הטכנולוגיה
היתרון המובנה של ענקיות הטכנולוגיה הוא בגודלן ובגיוון העסקי שלהן. בעוד שמלחמת הסחר יוצרת אתגרים משמעותיים, הן מחזיקות במגוון כלים להתמודדות - מהעברת ייצור דרך רכישות מקדימות ועד גמישות תמחורית. הכוח המשולב שלהן, עם הכנסות רבעוניות המתקרבות לחצי טריליון דולר, מעניק להן יכולת תמרון שחברות קטנות יותר יכולות רק לחלום עליה.
הלקוחות, מצידם, ממשיכים לצרוך את השירותים והמוצרים של חברות אלו. הצרכנים והעסקים כאחד מצאו עצמם תלויים במערכות האקולוגיות הדיגיטליות שיצרו ענקיות הטכנולוגיה. תלות זו מעניקה לחברות כוח מיקוח משמעותי, אך גם מחייבת אותן לנווט בזהירות בסביבה הכלכלית המאתגרת.
המסר הברור מהדוחות הרבעוניים הוא שגם בעידן של תנודתיות כלכלית ומלחמות סחר, ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות ממשיכות להוכיח עמידות יוצאת דופן. השאלה הגדולה היא עד כמה הן יוכלו לשמור על המומנטום החיובי בחודשים הקרובים, כשהמכסים והאתגרים הכלכליים צפויים להתגבר.