BDI: כ-28% מהחברות בבורסה בת"א מסוכנות מהממוצע

מצאה בין השאר, כי ככל שמספר המועסקים גבוה יותר, הפער בין רמות הסיכון של החברות הציבוריות, בהשוואה לחברות הפרטיות- גבוה יותר. בענפים רבים המצב גרוע יותר בחברות פרטיות מבבורסאיות
שי פאוזנר |

כ-28% מהחברות הציבוריות הנסחרות בבורסה בתל אביב מדורגות ברמת סיכון שמעל הממוצע (7-8) וברמת סיכון "גבוה" ו"מסוכן" (10-9) כך עולה ממחקר מיוחד שערכה קבוצת BDI. כלכלני BDI בדקו את החברות הציבוריות בתל אביב, בהתאם למודל דירוג הסיכון שלה - ובחנו התפלגות סיכון של אלפי חברות ציבוריות ופרטיות במשק הישראלי מינואר 2005 ועד היום.

המחקר מעלה כי כ-20% מהחברות הציבוריות מדורגות בדירוג סיכון שמעל לממוצע וכ-8% מהחברות הציבוריות מדורגות בדירוג סיכון גבוה ומסוכן. שיעור החברות הפרטיות המדורגות ברמות הסיכון הגבוהות והמסוכנות (9-10), גבוה באופן משמעותי ועומד על כ-14.7%.

עוד עולה מהמחקר כי כ-39% מהחברות הציבוריות מדורגות ברמות סיכון ממוצעות, לעומת 63.1% פרטיות, ו-33% מהחברות הציבוריות מדורגות ברמות סיכון נמוכות וזניחות, בהשוואה לכ- 8.7% בלבד מהחברות הפרטיות המדורגות בדירוג זה.

רמת הסיכון של חברות ציבוריות נמוכה יותר מרמת הסיכון של חברות פרטיות, כאשר מהמחקר עולה, כי רמת הסיכון הממוצעת של החברות הציבוריות עומדת על 5.35 (סיכון ממוצע) ונמוכה בשיעור של כ-12.3% מרמת הסיכון הממוצעת של החברות הפרטיות, העומדת על 6.10 (סיכון גבוה מהממוצע).

מודל דירוג הסיכון של קבוצת BDI משקלל בתוכו את הפרמטרים: הכנסות, ותק, מספר מועסקים, חוות דעת עסקית של לקוחות, חוות דעת עסקית של ספקים, מוסר תשלומים, מגמת רווחיות, מצב עסקי של חברות קשורות, היסטוריה עסקית של הבעלים, השוואה למצב של חברות ועסקים מתחרים בענף ועוד.

הוא מחלק את רמות הסיכון של חברות ועסקים בישראל ל-4 קבוצות דירוג, בסולם 10-1: רמות סיכון גבוהות ומסוכנות (דירוגי הסיכון 9 ו- 10). לחברות ועסקים אלו בעיות קשות בתזרים המזומנים, חשבון או חשבונות מוגבלים בבנק ישראל, דיווחים חוזרים ונשנים על שיקים חוזרים, או מעברים חדים וקיצוניים מרווח להפסד. רמת הקשיים של חברות ועסקים אלו גבוהה, באופן המאיים על המשך פעילותם, בטווח של השנה עד השנתיים הקרובות.

כלכלני הקבוצה מציינים, כי בענפי השירותים נמצאו פערים גדולים יותר, בעיקר בכאלה המספקים שירותים רגישים במיוחד, כאשר בענף השירותים הפיננסיים, ביטוח והשכרת רכב, נמצא הפער הגבוה ביותר. דרוג הסיכון של החברות הפרטיות בענף זה עומד על 5.72, לעומת דרוג הסיכון של החברות הציבוריות העומד על 4.5 בלבד - סיכון הנמוך בשיעור של כ-21%.

פער נמוך במיוחד בדרוג הסיכון של שתי הקבוצות נמצא, בענף פיתוח וייצור תכנה. דרוג הסיכון של החברות הציבוריות בענף זה נמוך בשיעור של כ- 2% בלבד. דרוג הסיכון של החברות הציבוריות בענף התכנה עומד על 6.48, מול דרוג של 6.62 בחברות הפרטיות.

ענף תעשיות המזון והמשקאות הוא בין הבודדים בהם רמת הסיכון של החברות הציבוריות דומה לרמת סיכונן של החברות הפרטיות - ואף גבוהה מעט. רמת הסיכון של החברות הציבוריות בענף תעשיות המזון והמשקאות עומד על 5.60, בהשוואה לרמת הסיכון של החברות הפרטיות בענף, העומד על 5.54.

עוד לפי המחקר - ככל שמספר המועסקים גבוה יותר, הפער בין רמות הסיכון של החברות הציבוריות, בהשוואה לחברות הפרטיות- גבוה יותר. בחברות המעסיקות עד 50 עובדים נאמד הפער בכ-4% בלבד, לעומת פער של כ-6% בחברות המעסיקות בין 500-200 עובדים. בחברות המעסיקות מעל 500 עובדים נמצא פער של כ-17% בין רמות הסיכון של החברות הציבוריות לרמת סיכונן של הפרטיות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה