הרשויות בארה"ב בניסיון להגיע להסדר עם הבנקים: מאמצים להקפאת הלוואות ה-AMR
הרשויות הפדרליות והבנקים בארה"ב קרובים להסכם שמבסגרתו יוקפאו ההלוואות מסוג adjustable-rate loans או הלוואות בשיעור ריבית שמשתנה. מהלך שעשוי למנוע מרוכשי בתים רבים שנטלו על עצמם משכנתאות מסוג זה להיקלע למסכת העיקולים, כך דיווח היום עיתון הוול סטרייט ז'ורנל.
מהלך מעין זה על פי העיתון האמריקני, יביא לצד בונה אמון שכנראה יאושש את שוק האשראי מהמצב הקשה בו הוא שרוי כעת. כמו כן, החשיבות של ההסכם באם יחתום מכבירה לאור הסיטואציה הקשה אליה נקלע שוק המגורים האמריקני.
נזכיר, כי מהומת הסאב-פריים ועיקולי נכסים רבים נגרמו בשל אי יכולתם של לווים רבים לעמוד בנטל התשלומים התופח. בשנים 2001-2002 שררו במשק האמריקני שיעורי ריבית נמוכים במיוחד. למעשה בשנת 2002 הגיע שיעור הריבית בארה"ב ל-1% לאחר המיתון של 2001 במהלכו הוריד גרינספן את שיעורי הריבית.
שערי הריבית הנמוכים יצרו הזדמנויות פז לרכישת בתים, לאור עלויות המימון הזולות. משהחלו שיעורי הריביצת לעלות בהתמדה קפצו ההחזרים החודשיים של הלווים יצרו חדלות פרעון במשכנתאות רבות. משלא עמדו הלווים בהחזרים רבים עיקלו הבנקים את הנכסים.
המצב המתואר יצר ביקורות רבות כלפי ממשל בוש, אלו נשמעו בקולות רועמים וההאשמות היו נוקבות וחמורות. ממשל בוש נתפס ככזה שלא סייע במאומה כדי להקל את מצוקת הלווים ולעצור את המשבר החמור ביותר בשוק המגורים מזה 30 שנה.
הצדדים לשולחן הדיונים כוללים שחקנים גדולים בשוק ההלוואות והאשראי. בניהם הבנק הגדול בארה"ב, סיטיגרופ, ענקית המשכנתאות, Wells Fargo, וחברת המשכנתאות הגדולה בארה"ב, Countrywide. יחד עם זאת, הנציגים של משרד האוצר האמריקני לא מסרו תגובה רשמית לפרסומים, אך גם לא הכחישו אותם.
הפרטים המדויקים של ההסכם יפורסמו כנראה ביום שני, כאשר מזכיר האוצר האמריקני הנרי פולסון ישא את דברו בועידה שתתקיים בוושינגטון בשעה 10:30 בבוקר שעון ארה"ב.
הוול סטריט ג'ורנל פירסם כי על פי מידע שהגיע ממקורות יודעי דבר עולה כי מעניקות האשראי הסכימו להיענות למספק תנאים. אולם אסטרטג אג"ח בכיר ב- Miller Tabak & Coטוען שזה לא עומד להיות הסכם שיהיה קל לביצוע או לאכיפה. "פתרון כולל לא יכול לפתור סיטואציה שנוגעת במקרים מאוד ספציפיים," כך אמר Tony Crescenzi אסטרטג האג"ח של מילר אנד טבק.