ה'פד' ללא מוצא: הצריכה הפרטית חלשה והאינפלציה מרימה ראש

נתוני הצריכה הפרטית וההכנסה הפנויה שפורסמו היום לא מרווים נחת עבור החברים ב'פד'. הצריכה הפרטית צמחה בקצב הנמוך ביותר מזה חצי שנה. האינפלציה במונחים שנתיים עוברת את "התחום הנוח" של הפדרל ריזרב
שהם לוי |

הצרכנים האמריקנים מתחילים לשאת בנטל התחלואות האחרונות של הכלכלה הגדולה בעולם. כך עולה היום מנתוני הצריכה וההכנסה הפרטית לנפש שרשמו גידול מתון יותר מתחזיות האנליסטים. מעבר זאת, קצב העלייה בצריכה הפרטית היה הנמוך ביותר מזה 6 חודשים ומגביר את החשש כי הכלכלה האמריקנית תדרדר לתוך מיתון.

הצריכה הפרטית עלתה ב-0.2% בחודש אוקטובר בהמשך להתחזקות של 0.3% בחודש ספטמבר, כך הודיעה היום לשכת המסחר בוושינגטון. ההכנסה הפנויה עלתה גם כן ב-0.2%, חצי מקצב העלייה שנאמד על ידי קונסנזוס הכלכלנים.

אם נתרגם את הנתונים למונחים ריאליים, קרי נתאים אותם לעליות במדד המחירים נוכל לאמוד את ההשפעה על התוצר. כידוע התוצר לא נמדד במונחים נומינליים אלא מהעליות בהכנסה וההוצאה מנכים את שיעור עליית המחירים. לפיכך, ניתן להסיק שבמונחים ריאלים צמחו ההכנסה הפנויה והצריכה הפרטית בשיעורים מינוריים ביותר.

אמש, נשא נגיד הפדרל ריזרב ברננקי את נאומו אודות מצב הכלכלה האמריקנית והתייחס למצב האמור באומרו כי הצרכנים האמריקנים מתמודדים עם ”רוח נגדית" שמגיעה ממחירי נפט גבוהים, המיתון בשוק המגורים וחוסר הנגישות לאמצעי אשראי. כל אלו מעלים את הסבירות לפיה יפחית הבנק המרכזי את הריבית גם ב-12 לדצמבר.

האינפלציה עולה מעל ל"תחום הנוח"

במעבר לזווית האינפלציה מדד מחירי הליבה (core PCE) שאינו כולל בתוכו את מרכיבי המזון והאנרגיה עלה בחודש אוקטובר ב-0.2%, אותה העלייה כמו בחודש שעבר. קונסנזוס הכלכלנים עמד עלייה גידול של 0.3%. מדד המחירים הכולל התקדם בקצב של 0.3% בחודש אוקטובר שוב אותה עלייה כמו בספטמבר.

האינדיקאטורים היום מצביעים על העובדה שהצרכנים האמריקנים מעניקים פחות תמיכה עבור הכלכלה, משמעות עמוקה מאין כמוה אם לוקחים בחשבון את העובדה שהצריכה הפרטית מהווה כשני שלישים מהביקושים במשק האמריקני. כמו כן, נתוני האינפלציה מקשים על ה'פד' ועומדים כנגדו בבחינת השיקולים לביצועה של הקלה מוניטרית. זאת מאחר והאינפלציה עברה את "התחום הנוח" שהציב הפדרל ריזרב.

יחד עם זאת, נראה שה'פד' ישאף להתמקד בייצוב הכלכלה מאשר באינפלציה לאור המצב הקשה של שווקי האשראי. המספרים המגיעים היום יכולים להתפרש לשני הכיוונים, כלומר יש המוצאים בהם הצדקה להפחתת ריבית ויש שיראו בהם כנורת אזהרה מפני אינפלציה. כל זאת תלוי בעדיפות שמעניקים מתווי המדיניות המוניטרית לאיזון שווקי האשראי למול הדברת האינפלציה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה