מזרחי-טפחות: היחלשות הדולר תורמת לכלכלה האמריקנית

מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה של מזרחי, רונן מנחם, רואה את היחלשות הדולר כאמצעי חיפוי על החולשות אותן חווה הכלכלה הגדולה בעולם. טוען עוד כי חלק מהקריאה המתוקנת של נתון התוצר נרשמה בעקבות עודף הייצוא שנרשם בחשבון הסחר האמריקני
שהם לוי |

ההיחלשות המתמשכת בשער החליפין של הדולר של ארה"ב, בהשוואה למטבעות של רבות משותפות הסחר שלה, מסוקרת תדירות כביטוי לחולשה של הכלכלה האמריקאית, או תוצאה של המדיניות המוניטארית המרחיבה שהבנק הפדראלי נוקט לאחרונה. ראוי להסב את תשומת לב הקוראים דווקא לתרומה הגדולה של הפיחות בערך המטבע האמריקאי לכלכלה, כפי שהיא מתבטאת היטב בנתוני התוצר המקומי הגולמי לרביע השלישי של השנה, שאומדן מעודכן לגביהם התפרסם היום.

ביחידת המחקר וההשקעות בבנק מזרחי טפחות רואים דווקא בהיחלשות הדולר כמשענת לכלכלה האמריקנית. מנהל יחידת המחקר בבנק מספק היום סקירה אודות ההשפעות החיוביות של היחלשות הדולר:

מתברר, כי חלק לא מבוטל מהתיקון החד בשיעור השינוי בתוצר בהשוואה לאומדן הקודם (מ- 3.9% ל- 4.9%, בחישוב שנתי) נבע מנתונים מעודכנים על עודף הייצוא נטו בחשבון הסחר האמריקאי. נזכיר, כי פיחות בשער הדולר מביא כשלעצמו לירידה בכדאיות לייבא ולעלייה בכדאיות לייצא וכך הוא מעשיר את ההכנסה המקומית. כמו כן הוא משפר את תנאי הסחר.

עיון בנתונים מעלה, כי ברביע השלישי של השנה היה עודף הסחר אחראי על 1.3 נקודות אחוז מ- 4.9% בהם עלה המדד, כלומר, 26%! ברביע הקודם נרשם יחס דומה, 25%. כלומר, ברביע השלישי שיעור השיפור בצמיחת התוצר היה דומה לשיעור השיפור בעודף בסחר החוץ. כמו כן, ניתן לראות כי ברביעים האחרונים התהדק הקשר בין התרומה של סחר החוץ לשינוי בתוצר (ראו תרשים.) ואכן, הרווחים של החברות רשמו עלייה בת 1.9 אחוזים ברביע השלישי ב- 2007 מול הרביע השלישי ב- 2006. העלייה לא הייתה מרשימה, אך מתברר כי הרווחים שהושגו בחו"ל, והייתה להם זיקה לשער החליפין, גדלו ב- 35 אחוזים, בעוד הרווחים שהתקבלו בתוך ארה"ב קטנו ב- 4 אחוזים. עדות נוספת לכוחו של הפיחות בדולר – סקירת הבנק הפדראלי (ספר הבז') האחרונה מזכירה עליות חזקות במיוחד שנרשמו בחודש אוקטובר ובמחצית חודש נובמבר בביקוש למוצרים וחברות עם שוקי ייצוא משמעותיים, הנהנות אף הן מהשחיקה בשער הדולר, כך עוד מוסיפים מיחידת האסטרטגיה של בנק מזרחי.

מנגד, ההשפעה של הנסיגה בהשקעה בבנייה למגורים גרעה 21% משיעור השינוי בתוצר ברביע השלישי ו- 16% ברביע השלישי, פחות מאשר התרומה החיובית של סחר החוץ. יתרה מכך, שיעור השינוי בתוצר גדל למרות ששיעור הגריעה של ההשקעה בבנייה למגורים עלה אף הוא. נכון, שלנושא שוק הדיור השלכות שליליות נוספות (עקיפות) על הכלכלה האמריקאית, לרבות השפעה על הרכוש של משקי הבית ועל התעשיות הנלוות, אך בכל זאת, מדובר בקיזוז של ממש להשפעות המדוברות כל כך של נושא הסב פריים ונגזרותיו.

עוד מציין רונן מנחם, ראש יחיידת האסטרטגיה וההשקעות בבנק מזרחי כי יש לשים את הדברים בפרספקטיבה נכונה ולהדגיש כי פיחות בשער הדולר יכול להתרחש במצב בו הדולר מתומחר ביתר (יקר) או בחסר (זול). הפיחות הנוכחי יוצא מתוך דולר שהיה חזק והיה בין הגורמים לגירעון הסחר הגדול בארה"ב. כעת, הדולר נחלש, הגירעון בסחר החוץ מצטמק ובראייה אסטרטגית – הדבר עושה טוב לכלכלה האמריקאית. כמו כן, הוא יוכל להמשיך לשמש גורם מקזז לחולשה המורגשת בבנייה למגורים וכן בקרב משקי הבית – אם ובמידה בה תתרחש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה