המדד העיקרי של היום מציג: המומנטום החיובי בכלכלת ארה"ב עשוי לשוב בקרוב
לאחר שהרבעון הראשון של שנת 2015 התאפיין בעיקר במומנטום שלילי בכלכלה האמריקנית, סימנים ראשונים לשינוי מומנטום כבר החלו להופיע בשוק. מדד ה-ISM של המגזר הלא יצרני הציג היום כי העסקים בארה"ב לא הושפעו מדי מהחורף הקר, מסכסוכי העובדים וכמובן מהתחזקות הדולר בעולם.
המדד של עולם השירותים עלה לכדי 57.8%, תוצאה שמעידה על התרחבות משמעותית בתחום. זאת, לעומת אותו מדד של תחום הייצור שהציג קפאון בחודש אפריל עם תוצאה של 51.5%. אין זה עניין של מה בכך כאשר שני המדדים מציגים תוצאות שונות כל כך. בפעם האחרונה שההפרדות הזו הופיעה, הייתה בשנת 1997.
על פי פרשנים, השוני בתוצאות המדדים, מבשרות על כך שארה"ב "נפרדת" משאר העולם כאשר השירותים בתוך המדינה אינם נפגעים מעליית הדולר, כפי שתחום הייצור נפגע. עלייה בדולר אל מול סל המטבעות, מביאה לכך שהיבוא מארה"ב אל שאר הארצות הופך יקר ופוגע בייצוא של המדינה. בעונת הדוחות הנוכחית חלק מהחברות האמריקניות הזהירו ואף שינו את תחזית הרווחים העתידית שלהן בשל העלייה בשווי הדולר. הדולר עלה מול סל המטבעות עלה בכ-20%.
בנוסף ירידות המחירים בשווי הנפט, גורמת לעלייה בשווי ההכנסה הריאלית של האמריקנים. האחרונים משתמשים בכסף שנותר להם לצריכה גדולה יותר של שירותים. השאלה כיצד התהליך הזה ישפיע על הכלכלה האמריקנית כמכלול. אל מול העלייה ברווחים של חברות השירות, עומדת הירידה ברווחי חברות הגז והנפט והחברות הגלובאליות שנפגעות מהירידה בצמיחה העולמית.
- מדד ה-ISM בארה"ב צלל בשפל של 6 שנים ומציג תמונה מדאיגה בנוגע לצמיחה
- לאחר חמישה חודשים של חולשה - הייצור האמריקני חזר לעלות
הסיטואציה הזו התרחשה כבר ברבעון הראשון ואת ההשפעה על התוצר ראינו בשבוע שעבר עם צמיחה מינורית שאולי ואף תשתנה לצמיחה שלילית בהמשך. אם כי המדד ה-ISM לחודש אפריל מציג את האופציה לשינוי שיתרחש כבר ברבעון הקרוב. אגב, סימן ראשון לכך ניתן לראות כבר בשוק האג"ח כאשר האג"ח הממשלתי לעשר שנים בארה"ב ירד מהשפל בו נמצא בחודש אפריל.