טראמפ האיחוד האירופיטראמפ האיחוד האירופי

עסקה של הרגע האחרון: ארה״ב והאיחוד האירופי הגיעו להסכם על המכסים; הדיונים עם סין נמשכים

חדשות טובות לשווקים - האיחוד האירופי וארה"ב הגיעו להסכמה על מכסים והדדליין של ארה"ב מול סין נדחה בכמה חודשים

אדיר בן עמי |

נראה שטראמפ השיג את שלו - הוא פתח גבוה, הבהיל את כולם עם מכסים של 30%-505 ואפילו יותר והצליח לבסוף להשיג מכס של כ-15% מרוב המדינות. אולי יש כאלו שחשובים שהוא נכשל, אבל מעטים היו מעריכים מראש שזה יהיה שיעור המכס הממוצע, זה הרבה יותר ממה שחזו הכלכלנים בתחילת הדיבורים על מכסים, ואם הוא לא היה "מטיל פצצה", ואז מתגמש הוא לא היה משיג את השיעור הזה.  

שיעור של 15% הוא גבוה מאוד לעומת המצב הקודם, וזה הישג לארה"ב כשבמקביל היא גם מחייבת את המדינות  להשקיע בארה"ב, לרבות העברת ייצור לארה"ב וכן מחייבת רכישה של נפט ואנרגיה מארה"ב. ההסכם הכי גדול נחתם היום מול האיחוד האירופי. 

ארה״ב והאיחוד האירופי הגיעו להסכמה שמסירה מעל השווקים איום של מלחמת סחר. ההסכם הושג ימים ספורים לפני כניסת מכסים מוגדלים לתוקף, לאחר חודשים של משא ומתן מתוח ושורת איומים מצד נשיא ארה״ב דונלד טראמפ.

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

בפגישה מתוקשרת במועדון הגולף של טראמפ בסקוטלנד, לחצו הנשיא האמריקני ויו״רית הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ידיים והכריזו על עסקה שתכלול מכס של15% על מרבית היצוא האירופי לארה״ב, בעיקר על רכבים, אך גם על מגוון רחב של מוצרים. התרופות והמתכות נותרו מחוץ להסכם בשלב זה.

טראמפ תיאר את ההסכם כ״הגדול מכולם״ והוסיף כי הוא ״יביא ליותר ייצור בארה״ב ולגישה רחבה יותר לשווקים האירופיים עבור היצואנים האמריקנים״. פון דר ליין מצדה ציינה כי מדובר בהסכם ש״יביא יציבות וצפי״ לכלכלה העולמית.

מה סוכם בפועל?

האיחוד התחייב לרכוש 750 מיליארד דולר של אנרגיה מארה"ב, להשקיע 600 מיליארד דולר נוספים בארה״ב, לפתוח שווקים אירופיים לסחר חופשי ולרכוש ציוד צבאי בהיקף נרחב. בתמורה, המכסים שעמדו לאיים על הכלכלה האירופית צומצמו ל‑15%, נמוך בהרבה מהאיום המקורי של טראמפ למכסים בגובה 50% על כמעט כל מוצר אירופי. ההסכם הגיע לאחר שבועות של מגעים בהם דנו הצדדים גם בהגבלת יבוא פלדה ואלומיניום, ובכינון מכס מדורג לפי מכסות. נושאים כמו שבבים ותרופות ימשיכו להיבחן בנפרד ויוכרעו בשבועות הקרובים.

עד להסכם, האירופים נערכו להטיל מכסים בהיקף של כ‑100 מיליארד אירו על היצוא האמריקני אם טראמפ היה מקדם את האיומים. מנגד, נשיא ארה״ב, שכבר חודשים מנהל קו תקיף מול שותפות הסחר, ראה באיחוד גוף שנוצר כדי ״לפגוע באמריקה״ והציג שוב ושוב ביקורת על חסמי הסחר האירופיים, בהם תקנות סביבתיות, מסים דיגיטליים ומע״מ אירופי.

קיראו עוד ב"גלובל"

בסופו של דבר, בשיחות שנערכו בשבוע האחרון נרשמה התקרבות, והפגישה האישית בסקוטלנד הפכה למעמד שבו הוכרז ההסכם. ההסכם הזה מסיר איום מיידי של מלחמת סחר בהיקף של 1.7 טריליון דולר של סחורות ושירותים חוצי אוקיינוס.


במקביל נודע כי הדדליין מול סין נדחה ב-3 חודשים. אלו גם חדשות טובות לשווקים הפיננסים וזה מעיד על סיכוי גבוה לעסקה גם של ארה"ב מול סין - ארה"ב וסין חוזרות למשא ומתן - דיווחים על הארכת ההסכם בשלושה חודשים

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה