שלילת הודעה מוקדמת - האם אפשרי ?

מעביד, אשר פיטר את עובדו לאחר שזה נתפס בגניבה, החליט לפטר את העובד לאלתר, תוך כדי שלילה מוחלטת של ההודעה המוקדמת. האם הדבר אפשרי ?
עו"ד לילך דניאל |

סעיף 10 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים או התפטרות, התשי"א-2001 (להלן: "חוק הודעה מוקדמת") קובע, כי לא תחול חובת מתן הודעה מוקדמת לפיטורים על מעביד, בנסיבות שבהן העובד שפוטר אינו זכאי לפיצויים, על פי הוראות סעיפים 16 או 17 לחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג- 1963 (להלן: "חוק פיצויי פיטורים") או על פי החלטת בית דין למשמעת, אשר הורה על פיטורים בלא פיצויים, מכוח הוראות חיקוק הקובע שיפוט משמעתי.

סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצויי פיטורים קובעים, כי עובד לא יהיה זכאי לפיצויים במידה ופוטר בנסיבות, שעל פי הסכם קיבוצי או על פי החלטת בית הדין לעבודה, מצדיקות פיטורים ללא פיצויים או פיצויים חלקיים בלבד.

בתי הדין ראו במקרים של גניבה ממעסיק, היעדרות מעבודה ממושכת ללא אישור, אלימות במקום העבודה ומעילה באמון המעביד, כמקרים, שהצדיקו שלילה חלקית ולעיתים אף מלאה של פיצויי הפיטורים.

לאור כל האמור לעיל עולה, כי עובד, שפוטר מעבודתו בשל גניבה ממעסיק, נופל בגדר סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצויי פיטורים (פיטורי עובד תוך שלילת הפיצויים), ועל כן, בהתאם לסעיף 10 לחוק הודעה מוקדמת, רשאי המעביד לשלול לעובד את ההודעה המוקדמת. עם זאת, יצוין, כי על אף שלא נאמר במופרשות בחוק הודעה מוקדמת, נראה, כי שלילת הודעה מוקדמת תתאפשר במקרים בהם נשללו לעובד גם פיצויי הפיטורים.

יודגש, כי בכל מקרה ומקרה, על פי נסיבותיו, המילה האחרונה בנושא נתונה לבית הדין לעבודה.

(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה