הדולר בשפל: מכון הייצוא שוב מזהיר מפני פגיעה חמורה
"שער הדולר ממשיך לרדת והנזק שנגרם הוא כבד ביותר. מתחילת השנה רשמו היצואנים בתעשייה הפסד הנאמד בלמעלה ממיליארד שקלים, זאת רק בשל הפער בין שער החליפין שהיה צפוי בעת ביצוע ההזמנות לייצוא לבין השער בפועל ביום התשלום. המשך הירידה בשער הדולר לא רק פוגע בייצואנים רבים, אלא מהווה סכנה של ממש להמשך גידול היצוא שעליו נשענת כלכלת ישראל". כך אומר דוד ארצי, יו"ר מועצת המנהלים של מכון הייצוא. כתוצאה מהירידה המתמשכת של שער הדולר, אשר הגיע היום לשפל חדש וחסר תקדים של 3.9 שקל, יצואנים רבים נמנעים מלחתום על עסקאות וחוזים חדשים שיחייבו אותם בעתיד. "זהו הנזק העיקרי, שאת תוצאותיו אנו נראה בטווח של מספר חודשים. אם ליצואנים הישראלים לא יהיה ביטחון שישנה התייחסות של הממשלה לבעיה קשה זו, הדבר ישפיע על ההתנהגות העתידית של השווקים", אמר ארצי.
היצואנים הישראלים שמייצאים לשוק הדולרי, סופגים מכה כפולה ומכופלת בשל ההאטה המשמעותית אליו נכנסת הכלכלה האמריקאית מחד, והמשך התיסוף המשמעותי של השקל מול הדולר מאידך, אמר ארצי.
בעשרת החודשים הראשונים של שנת 2006 עמד שער החליפין הממוצע של השקל מול הדולר על כ- 4.497 שקל לדולר ואילו בעשרת החודשים הראשונים של 2007, הגיע ממוצע שע"ח לכ-4.148 שקל לדולר- מדובר בירידה של כ- 7.8%. שער החליפין הנוכחי נמוך ב- 13% מהשער הממוצע של שנת 2006.
ארצי ציין, כי "למרות שאיש לא חולק על כך שהייצוא הוא מנוע הצמיחה מס' 1 של ישראל, דומה שקיימת התעלמות מן הקשיים שמלווים את עבודתם של הייצואנים. ישנם לא מעט יצואנים אשר כושר התחרות שלהם נפגע קשות כתוצאה מהשחיקה המתמשכת בשער החליפין של הדולר בשנה החולפת, במיוחד לאלה ששולי הרווח שלהם במקטע הייצוא הם צרים".
ארצי הוסיף ואמר: "על הממשלה לעבור מיידית מהחלטות, למעשים וליישם במהירות את המלצות הועדה הציבורית לבחינת כלי סיוע להתמודדות מול השינויים בשער החליפין - ועדה אותה מינה שר התמ"ת, אלי ישי. מסקנות הועדה מעלות שורה של המלצות, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. בטווח הקצר קראה הועדה להקים קרן חירום לסיוע לחברות קטנות להתמודד עם נזקי התיסוף, לספק ייעוץ פרטני לחברות קטנות ובינוניות בתחום הגנות מט"ח, לסייע בפעילויות תשתית בתחומי השיווק הבין - לאומי, להאריך את תוקף תקנות הפחת המואץ ולהפחית דמי טיפול בטעינה ובפריקה (היטל רציף). בטווח הארוך המליצה הועדה על הכפלת מסגרות החשיפה בביטוח סיכוני סחר לעסקאות בטווח הבינוני והארוך המועמדים על ידי חברת "אשרא" הממשלתית, על העמדת קווי אשראי בריבית קבועה לעסקאות לטווח ארוך כמקובל במדינות ה- OECD ועל הקמת קרן חוץ-ממשלתית לביצוע הגנות מט"ח".