הסיבוב של טאואר: הרמה להנחתה?

כחודש לפני פרסום הדוחות, הציג מנכ"ל טאואר מצגת בפני משקיעים. לאחר המצגת המניה זינקה כ-12% וצנחה שוב עם פרסום הדוחות. גם אם הכוונה של המנכ"ל היתה טובה - העיתוי, איך לומר... בעייתי
סיון איזסקו |

חברת טאואר עוברת תהליך חיובי מאד בתקופה האחרונה. רק בשבוע בעבר הציגה החברה דוחות מהם עולה כי צימצמה את ההפסדים, הכפילה את המכירות ושיפרה את ה-EBITDA. אך לא בזה עסקינן.

מי שעוקב אחרי מניית יצרנית השבבים הענקית, טאואר, בתקופה האחרונה מגלה, כי היא ביצעה תנועה סיבובית שקשה להתעלם ממנה. ב-11 לינואר 2007 עמד מחיר מניית טאואר על 1.8 דולר. מישהו בהנהלת טאואר, או מבין בעליה, כנראה לא היה מרוצה מרמת המחירים, בה נסחרה המניה בתחילת השנה והחליט שיש לעשות מעשה.

ואכן על פי דיווח החברה, ב-12 לינואר 2007, המנכ"ל, ראסל אלוונגר, נפגש עם משקיעים פוטנציאליים והציג בפניהם מצגת אודות החברה.

במצגת הנ"ל, הציג המנכ"ל שלל נתונים חיוביים אודות עסקי התאגיד. כל מה שהציג המנכ"ל היה אמת ויציב. אלוונגר הציג צמיחה מרשימה לאורך שנים, הציג את הגידול בנצילות המכונות, הציג את הגידול המרשים במספר השבבים שהחברה מייצרת ואת הגידול המרשים במספר הלקוחות שלה. מנכ"ל טאואר לא הציג אז את השורה תחתונה - ההפסד. אלוונגר פעל על פי החוק. שכן, אילו היה מציג למשקיעים תוצאות החברה עבור שנת 2006 בטרם הוגשו הדוחות לבורסה, היה מואשם במסירת מידע פנים.

את הקשר למצגת המדוברת אין לנו מן הסתם אפשרות להוכיח באמת. אך עובדתית, מאז אותו סבב פרזנטציות, המניה רשמה עליות שערים, בניגוד למגמת הירידות שאפיינה את הסקטור. כך היה - עד למחיר של 2.08 דולר למניה. מחיר המשקף זינוק של כ-12% מערב המצגת המדוברת.

בראיון לאחד מכלי התקשורת אמר מנכ"ל טאואר, "אתה תמיד יכול לראות אם הרוד שואו הצליח לפי הגרף של המניה". אלוונגר סיפר, כי אכן יצא לסבב פגישות לקידום מניות החברה במהלך החודש-חודשיים שקדמו לפרסום הדוחות הכספיים בשבוע שעבר, נכתב באותה כתבה.

מניתוח גרף המניה, ניתן לראות בבירור, כי המשקיעים שרכשו מניות בתום המצגות - הפסידו.

שכן, לאחר שמנכ"ל הציג את התמונה כנ"ל במצגות, הסכימו המשקיעים לרכוש את מניות החברה במחירים הגבוהים ממחיר השוק. אך עם פרסום הדוחות הכספיים, מחיר המניה חזר בדיוק מדהים לערכו ערב המצגת - 1.8 דולר.

בלימודי מנהל העסקים והכלכלה מלמדים, כי בשוק יעיל, מחיר המניה מגלם את כל המידע על החברה. זה אולי טוב לאקדמיה, אבל בחיים זה כמעט ולא קורה. האם הפעם זה קרה? ימים יגידו.

ראסל אלוונגר אמר במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר, כי מטרת הפגישות הייתה לחשוף את החברה בפני משקיעים אמריקניים, ובכך לגוון את בסיס בעלי המניות. יכול להיות. אבל כדאי לבדוק מה ומי הרוויחו מכל הסיפור?

לעניין יכולות להיות תשובות רבות. הנה שלוש לדוגמא:

1. המרת אג"ח - הבאת מחיר המניה לרמות הגבוהות עשויה להביא את בעלי האג"ח למרה, להמיר את אגרות החוב למניות. בכך הם אומנם ידללו את שווי האחזקות של בעלי המניות, אך מנגד, יחסכו לחברה את גובה הקרן ואת הוצאות הריבית.

2. אופציות למנהלים - יתכן ומנהלי החברה מתוגמלים על ביצועי המניה. במקרה כזה למנכ"ל יש אינטרס להקפיץ את שווי החברה על מנת שיוכל לממש את האופציות, או לקבל את הבונוסים עליהם סוכם מראש.

3. מישהו מבעלי המניות רוצה לממש חבילת מניות, ולשם כך שלח את המנכ"ל למסע שיווקי שיקפיץ את ערכן של המניות.

איננו יודעים להצביע על התשובה הנכונה - ולומר בוודאות כלשהי - האם בכלל קיימת בין השלוש אחת שרלוונטית לסיפור הנוכחי במניית טאואר. מנכ"ל החברה אמר במפגש האחרון עם העיתונאים, בשבוע שעבר, כי ההון האנושי בישראל מצויין – כי הישראלים שואלים שאלות גם על המובן מאליו. אנחנו מקווים שאתם עומדים בקריטריון הזה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה