השקעה משקיע בורסה
צילום: pexel Tima Miroshnichenko

הציבור מוכר קרנות כספיות ומזרים כספים לבורסה

בשבועות האחרונים עברו מעל 2 מיליארד שקלים מהקרנות הכספיות לקרנות נאמנות מנוהלות ועוקבות אחרי מדדי מניות ואג"ח - התיאבון לסיכון גדל

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה קרנות כספיות


אחרי חודשים ארוכים שבהם הכסף זרם לקרנות כספיות, השבועות האחרונים  מסמנים שינוי מגמה - פדיונות בקרנות כספיות בסכום של מעל 2 מיליארד שקל ומעבר לקרנות אג"ח ומנייתיות שלצד הצבירה השוטפת גדלו במעל 5 מיליארד שקל בשבועיים. הכסף זרם בעיקר לקרנות על המדדים העיקריים בבורסה - מדדי מניות כמו ת"א 35, בנקים, נדל"ן וגם מדדי אג"ח שונים. במקביל היתה גם זרימה לקרנות האקטיביות - שמנהלות את כספי ההשקעה באופן שוטף - אנליזה ורכישה של מניות ואגרות חוב. 

הישראלים - בדומה למשקיעים הזרים - מעריכים כי הסיכון אחרי המלחמה והניצחון על האיראנים ירד, וזה אומר ירידה בסיכון הגיאופוליטי וירידה בפרמיית הסיכון. ירידה כזו תתבטא בדירוגי אשראי שישתפרו בעתיד ובהורדת ריבית. 

אך נראה שמה שבעיקר מפעיל את המשקיעים הוא - FOMO. הפחד לפספס את העליות. זה מוביל אנשים שרואים התחלה של עליות להיכנס וכך הם מייצרים גלים גדולים של עליות. הבורסה המקומית זינקה ב-10%, יש לזה הצדקה בשל הירידה בפרמיית הסיכון, אבל יש כאן גם הרבה עניין פסיכולוגי. המדדים בשיא של כל הזמנים ובתמחור לא נמוך שמבטא מכפיל רווח עתידי של מעל 16 בת"א 125, וככל שהשוק עולה כך כמובן הסיכון גדל. 


נראה שהשוק גם מתמחר ריבית יורדת - במקרה הרע בספטמבר, ייתכן שכבר בשבוע הבא. כל הסימנים הכלכליים תומכים בהורדת ריבית - האינפלציה מרוסנת, הדולר צנח מול השקל, פרמיית הסיכון בירידה, המצב הגיאופוליטי השתפר, האיומים הביטחוניים פחתו מאוד. 


אז הריבית היורדת, הכספים שמגיעים מהזרים שרואים את ישראל כוווינרית ומשקיעים כאן, המשקיעים המקומיים שמעבירים כספים מנכסים סולידים לאג"ח ומניות וגם - מעל 100 מיליארד שקל בשנה שזורמים לשוק באופן שוטף מההפקדות לפנסיה, גמל, השתלמות וחסכונות אחרים וכן פדיונות של אג"ח מיועדות לפנסיה שמעשירות במזומנים את הגופים המוסדיים כשכספים אלו בהמשך לרפורמה של משרד האוצר וההבטחה ברשת ביטחון לפנסיה במקום רכישת אג"ח מיועדות, זורמים לבורסה - מניות ואג"ח.

ההזרמות האלו מניעות את הבורסה למעלה, רק שצריך לזכור שבסוף זה עניין של תמחור. מניות ביטוח שעלו פי 3 בשנה, בנקים שעלו פי 2 בשנה - אלו לא תופעות טבעיות. התמחור עדיין בחלק גדול מהמקרים סביר, אבל יש חלקים שכבר נראים בתמחור עודף.


   

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה