אריאל קנדל מנכל קבוצת אימקו
צילום: אליעד גולן
ראיון

״אירופה הכפילה את ההוצאות שלה בתחום הביטחוני וזאת מגמה שתימשך 5 - 7 שנים״

לאימקו היה רבעון פנטסטי ברבעון הרביעי של 2024 וביום חמישי הודיעה החברה על עוד הזמנות בתחום ההגנה האווירית בהיקף של 20 מיליון שקל; בראיון לביזפורטל מסביר מנכ״ל אימקו אריאל קנדל על שוק הרק״מ והפוטנציאל שהוא טומן עבור אימקו, ועל התוכניות של אימקו להתרחבות בעולם • ראיון ביזפורטל

חיים בן הקון |
נושאים בכתבה אימקו ראיון

אימקו אימקו -0.53%   תעשיינית הביטחון ותיקה יחסית, דיווחה אמש על קבלת מספר הזמנות בתחום האלקטרוניקה ליישומי אוויר, בהיקפים של כ-20 מיליון שקל. בראיון לביזפורטל מסביר המנכ״ל, אריאל קנדל, על עתיד השווקים הביטחוניים העולם ובייחוד אלה שאימקו מתמקצעת בהם - ייצור מערכות ומכלולים לרכבי קרב משוריינים. לפי דבריו מתגבשת בעולם תפיסה ביטחונית חדשה שעתידה ללוות את התעשיה למשך שנים קדימה.


למי שלא מכיר – מה אימקו עושה?


״קבוצת אימקו חוגגת כמעט 51 שנים להיווסדה, היא הוקמה על ידי יוסף יקיר והיום הילדים שלו מחזיקים ב-67% ממניות החברה. החברה בורסאית משנת 1992.


״החברה עושה 2 דברים מרכזיים: תחום ה-Build to spec, כלומר אנחנו מפתחים תתי מערכות לעולם הביטחוני - בעיקר בתחומי הרק״מ (רכב קרב משוריין), נמ״ר, מרכבה, איתן וגם בעולם התעופה - מטוסים מאוישים, חימושים. התחום השני הוא Build to print זה אומר שאנחנו יודעים לקבל תיקי ייצור, גם בשלב מוקדם מאוד ולתכנן קווי ייצור ולייצר עבור הלקוחות שלנו לאורך שנים. אלו שני שירותים מרכזיים שאני נותנים לשווקים. 


״החברה מחולקת ל-2 חטיבות: חטיבה ביטחונית וחטיבה אזרחית. סדר גודל של 70% מהפעילות מרוכז בתחום הביטחוני והשאר באזרחי. החברה מונה כ-550 עובדים כיום. בתחום הביטחוני רוב העיסוק מתרכז ברק״מ ויבשה, אחר כך בעולמות האוויר והעולמות הימיים. אנחנו עוסקים בכמה וכמה מערכות שמותקנות במערכות הגנה קרקע-אוויר, שעליהן לא ניתן לפרט. רוב האלקטרוניקה בתוך הרק״מ הם שלנו, ככה גם בעולמות האוויריים - מסוקים מטוסי קרב.״


מה המשקל של המכירות לחו״ל?


אנחנו נראה את השינוי המשמעותי לאורך 2025, זה הזמנות שנכנסו ב-2024 והם לאורך שנים. אז את ההזמנות שקיבלנו מחו״ל נראה מ-2025 ואליך.


איך תראה אימקו אחרי המלחמה?


״המגמה בעולם נמשכת. רוב התעשיה הביטחונית בישראל מוטית יצוא - אני שם את חרבות ברזל בצד רגע -  יש גם את ועדת נגל על הפרק. יש את ההתעצמות של מדינות המפרץ שקשורה במישרין או בעקיפין לישראל, כל אירופה הכפילה את ההוצאות שלה בתחום הביטחוני וזאת מגמה שתימשך 5 - 7 שנים. זה לא משהו של זבנג וגמרנו. כשאתה נכנס לפעילות של תכנון וייצור רק״מים - זה לא משהו שקורה מהר, לא מפסיקים את זה באמצע כי מישהו חושב שיהיה שלום בין רוסיה לאוקראינה או שטראמפ ישנה את כל מאוויי האנושות. אתה רואה פתאום את המתיחות בין הודו לפקיסטן או את האיום מאיראן. 


״מה שאני אומר בשורה התחתונה: לא נראה שב- 5 עד 7 שנים הקרובות ההוצאות על התחמשות במדינות אירופה - ועכשיו גם אסיה, המפרציות וארה״ב - תלך לרדת. זה הפוך, זה עולה פי 2, אם עד עכשיו אירופה הוציאה 2 ומשהו אחוז מהתמ״ג על ביטחון, אז עכשיו זה עלה ל-4% ו-5%.


״תהליך ההתעצמות הצבאית בעולם לא פוסק. זה פרוייקטים שרק התחילו, מעצמות אירופה מבינות שמה שהיה טרום מלחמת אוקראינה לא יכול להימשך. אישורים יצאו לתקציבים ופרוייקטים יצאו עכשיו לשוק. בארה״ב אפשר לשמוע את טראמפ שהוא רוצה ״כיפת זהב״. לכן ההתעצמות תמשיך.


״חוץ מזה יש לנו גם רגל בתעשיות אזרחיות״.


איפה הצמיחה של אימקו בסיפור?


״זה פרויקטים גדולים של חימוש של צבא יבשה באירופה וארה״ב. הרק״מים והטנקים ספגו ביקורות קשות במלחמת רוסיה אוקראינה ומתגבשת לה תפיסת עולם חדשה. מדברים על עשרות אלפי רק״מים שיעלו לשטח ב-5 עד 7 שנים הקרובות. אימקו בשנים הקרובות צריכה שתהיה לה גם תשתית באירופה, כמו שיש לנו בארה״ב. אימקו בשנים הקרובות גדלה גם בישראל וגם בארה״ב. אם עד היום גדלנו בצורה אורגנית אז אנחנו מסתכלים קדימה על גידול לא אורגני, וזה עם יכולות שהציגה (החברה) משווקות ונמכרות בחו״ל במדינות מיקוד.

קיראו עוד ב"שוק ההון"


מה המרווחים הגולמיים של הפרויקטים האלה?


״אני לא רוצה להיכנס לפירוט הזה כי לא נכנסתי אליו גם מול שוק ההון, אבל אפשר לראות את התוצאות של השלוש שנים האחרונות, אפשר לראות גידול ברווח הגולמי. צריך ללמוד גם מהתעשיות הביטחוניות, אלו שעושים גם חומרה וגם תוכנה והכל ביחד - יש להם באזז מסויים סביב 25% עד 27% רווח גולמי. אנחנו לא חברת תוכנה, לכן לא נראה 40% - 50% רווח גולמי.״


מה מקורות המימון של החברה? 


״בעיקר מימון עצמי, כמובן גם אשראי לטווח קצר וטווח ארוך. אנחנו לא נשענים על גיוסים מהבורסה אנחנו במקורות עצמיים. מבחינת הנתונים הפיננסיים ניתן לראות שהחברה יציבה וגדלה.״


התוצאות הכספיות של אימקו


ההכנסות של הקבוצה ברבעון 4 2024 עלו ב-14%, והגיעו לכ-303 מיליון שקל, לעומת 266 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הגולמי הסתכם לכ-71.5 מיליון שקל המהווים 23.6% ממחזור המכירות, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד אז עמד על 50.5 מיליון שקל שהם כ-18.9% ממחזור המכירות השנתי. החברה דיווחה על גידול בצבר ההזמנות שהגיע לכ-775 מיליון שקל ב-2024 לעומת 281 מיליון שקל בשנת 2023, זינוק של כ-262%, כאשר הרוב המכריע של ההזמנות הכלולות בצבר ההזמנות הינן בעלות זכות לביטול התקשרות הכוללת תשלום פיצוי משמעותי לקבוצה.


העלייה בהכנסות, ברווח הגולמי ובשיעורו הובילו לרווח נקי של כ-25 מיליון שקל המהווים כ-8.2% ממחזור המכירות, עליה של פי 4 בהשוואה לכ-6 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד אשר מהווים כ-2.3% ממחזור המכירות.


מניית אימקו ירדה החודש בכ-2.3%, ומתחילת השנה עלתה בכ-124%. ב-12 החודשים האחרונים עלתה המניה 126%. שווי השוק של אימקו עומד על 366 מיליון שקל. מכפיל הרווח של החברה עומד על כ-12.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה