וול סטריט שור וילדה (דאלי)וול סטריט שור וילדה (דאלי)

המדדים בשיאים ומניות המם חוזרות: מה מניע את השוק האמריקני?

אופנדור וקולס בעליות חדות, חוב המרג׳ין חוצה את שיאי בועת הדוט-קום וה-S&P 500 נסחר במכפיל 23 לעומת ממוצע של 18 - בעוד המשקיעים מצפים להורדות ריבית של הפד, בוול-סטריט מזהירים שהשוק מתמחר עתיד אופטימי מדי ושתיקון חד עלול להגיע אם הציפיות לא יתממשו

אדיר בן עמי |

לאחר תקופה של רגיעה, מניות המם שוב חוזרות לכותרות. מניות כמו אופנדור טכנולוגיות וקולס רשמו בתחילת השבוע עליות חדות, בחלק מהמקרים של עשרות אחוזים ביום אחד. למרות שמרבית העליות נמחקו בהמשך השבוע, המניות הללו עדיין נסחרות ברמות הגבוהות ביותר שלהן מזה חודשים. מדובר בתופעה שמוכרת למשקיעים מאז גל גיימסטופ ו־AMC של 2021 — וכעת, נדמה שההיסטוריה חוזרת, לפחות חלקית.


הראלי האחרון לא מתרחש בוואקום. מדדי ה־S&P 500 והנאסד״ק 100 שוברים שיאים חדשים, כשהם ממשיכים לעלות בקו כמעט ישר מאז ההתאוששות מהמימוש החד שאירע באפריל, בעקבות הודעות המכסים של טראמפ. האופטימיות הזו נתמכת בנתוני מאקרו חיוביים יחסית — האינפלציה תחת שליטה, הרווחיות של החברות עולה, ורבים צופים כי הפדרל ריזרב יתחיל להוריד ריביות כבר בהמשך השנה.


השוק הופך למסוכן יותר

במקביל למגמה החיובית הזו בשווקים, מופיעים גם סימנים אחרים. נתוני רשות הפיקוח על התעשייה הפיננסית (FINRA) מגלים שהיקף החוב על מרג’ין — כלומר, כסף שגופים לווים כדי לרכוש מניות — חצה את השיאים שנרשמו בימי בועת הדוט-קום בתחילת שנות ה־2000. מדובר באינדיקציה ברורה לכך שהשוק נעשה ממונף יותר, כלומר מסוכן יותר.


מחשבון פנסיה - כמה כסף יהיה לך בפרישה

הפקדה: 2,590 ש"ח

המחשבון מבוסס על הנחות שמרניות: אינפלציה 2.5%, עליית שכר 3%

בדיקת ביזפורטל: הפתעה לחוסכים לפנסיה - מיליוני שקלים בפנסיה וקצבה מספקת

המשקיעים נראים כמי שנוטשים את הגישה הזהירה. בחודשים האחרונים, תיאבון הסיכון גובר, והמוכנות לקחת הימורים ספקולטיביים חוצה מגזרים. תופעת מניות המם היא רק הביטוי הקיצוני ביותר לכך. אך מעבר לה, רואים את ההתנהגות הזו גם בשוק האופציות, במסחר האוטומטי ובתמחור חברות עם רווחיות נמוכה או שלילית.


במקביל, מתחילים להופיע סדקים באופוריה. מניות הספקולציה שאפיינו את גל העליות בתחילת השבוע איבדו מכוחן בתוך זמן קצר. גם הביטקוין, מדד לא רע לתיאבון הסיכון, התרחק מהשיאים האחרונים, למרות שהוא עדיין שומר על מחיר גבוה. במספר בתי השקעות כבר החלו להמליץ על רכישת הגנות זולות מפני ירידות.


מכפיל של 23

התמונה הכוללת שמצטיירת היא של שוק מתוח. מדד ה־S&P 500, למשל, נסחר כיום במכפיל של כ־23 על הרווח החזוי — לעומת ממוצע של כ־18 בעשור האחרון. הפער הזה משקף הערכות שווי גבוהות מהרגיל, שמותירות מעט מאוד מרווח לטעויות. שינוי קל בציפיות, באינפלציה, או בתגובה של הפד — עלול להביא לתיקון חד.


כדי להבין את מה שמניע את השוק, רבים בוול-סטריט משווים את המתרחש כעת לינואר 2021. אז, ברקע של ריבית אפסית, מענקי קורונה ושהות ממושכת בבית, משקיעים קמעונאיים פנו לרשתות החברתיות, ובתיאום המוני הניעו מניות כמו גיימסטופ ו־AMC לעליות חסרות תקדים. השוק נהנה אז מ־2020 חיובית, וה־S&P 500 הוסיף עוד 27% ב־2021 — רק כדי למחוק 19% ב־2022, בשנה הגרועה ביותר מאז המשבר של 2008.

קיראו עוד ב"גלובל"


כעת, למרות שהתנאים הכלכליים שונים — הריבית גבוהה משמעותית, והפד עדיין לא הוריד אותה — המנגנון חוזר על עצמו. גם היום, משקיעים מחפשים מניות קטנות עם שיעור גבוה של מכירה בחסר מצד קרנות גידור, בתקווה לעורר "שורט סקוויז". הפלטפורמות למסחר ללא עמלות ואפשרות למסחר באופציות קצרות טווח זמינות ונגישות יותר מתמיד.


המספרים מספרים את הסיפור

 בשיא של השבוע, נסחרו 1.8 מיליארד מניות של אופנדור — כמעט 10% מכלל הפעילות היומית בשוק האמריקאי. לשם השוואה, בשיא של גיימסטופ בינואר 2021 נסחרו "רק" 800 מיליון מניות. כלומר, ההיקף גדל דרמטית, גם אם הדינמיקה הבסיסית דומה.


עם זאת, יש להדגיש את ההבדלים. התנאים המוניטריים של 2021 היו מרחיבי סיכון: ריבית כמעט אפסית, נזילות גבוהה, ותמריצים ממשלתיים. כיום, הריבית גבוהה, והסביבה הכלכלית אמורה לכאורה לדכא פעילות ספקולטיבית. בפועל, קורה ההפך: הציפייה להורדת ריבית בעתיד יוצרת תחושת "חלון הזדמנויות" — שדוחפת את המשקיעים לפעול כבר עכשיו. "אנחנו בשוק שבו הפד צפוי להוריד ריביות, גם כשהערכות השווי כבר גבוהות מאוד," מסביר דון קלקאני מ־Mercer Advisors. "אם זה יקרה — זו תהיה רוח גבית נוספת למניות."


גם במישור הגיאו-פוליטי התמונה מורכבת. אמנם הודעות המכס של ממשל טראמפ יצרו לחץ בתחילת הרבעון, אך בפועל מרבית העסקאות נסגרו בתנאים טובים יותר מהצפוי. האינפלציה, בינתיים, נותרת בשליטה, והרווחיות של החברות האמריקאיות ממשיכה להשתפר. כל אלה תומכים בהמשך מגמה שורית — לפחות בטווח הקרוב.


למרות זאת, אסטרטגים מזהירים שלא להתמקד יתר על המידה בתופעת מניות המם. "התופעה הזו אמנם ססגונית, אבל הסיכון האמיתי טמון בציפיות מוגזמות," אומר אלק יאנג, אסטרטג השקעות ראשי ב־MapSignals. "השווקים לא מגיבים לשאלה אם החדשות טובות או רעות — אלא אם הן טובות או רעות מהתחזיות. כל עוד ההפתעות חיוביות — השוק יכול להמשיך לעלות."


החשש האמיתי, אם כן, הוא לא שהשוק יקר — אלא שהוא מתמחר עתיד אופטימי מדי. אם הפד יאכזב ולא יוריד ריבית, או אם האינפלציה תחזור לעלות, ייתכן שנראה תיקון משמעותי. "בתרחיש כזה, השוק ייאלץ להעריך את עצמו מחדש," מזהיר קלקאני. מצד שני, תיקון מתון של כמה אחוזים דווקא עשוי להיות סימן חיובי — של שוק בריא יותר, שפועל בסביבה רציונלית יותר. עבור משקיעים סבלניים, תנודתיות כזו עשויה דווקא לפתוח דלת להזדמנויות חדשות, כל עוד היסודות הכלכליים נותרו איתנים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה