
מניית פלנטיר בסימן שאלה: מה אומרים האנליסטים על השווי?
האם העליות המרשימות של פלנטיר מצדיקות את השווי הגבוה? המשקיעים מתחבטים בעקבות שבוע תנודתי במיוחד, בעוד האנליסטים חלוקים לגבי המשך הצמיחה והסיכון שבהשקעה
מניית פלנטיר Palantir 1.09% חוותה שבוע מסחר סוער: בתחילת השבוע נרשמה ירידה חדה של 12%, לאחר פרסום דוחות כספיים שאכזבו את המשקיעים. בהמשך, עלתה המניה בכ-7.8% לאחר הודעת הממשל על הסכם סחר בין ארה"ב לבריטניה. והיום שוב
נרשמה ירידה של 1.6%, והמניה סיימה את השבוע בירידה של 5.6% בסך הכל. החשש המרכזי בקרב המשקיעים הוא שהשווי הגבוה של פלנטיר לא מצדיק את הנתונים העסקיים הנוכחיים.
פלנטיר, אחת החברות החמות בוול סטריט ושחקנית משמעותית בתחום ניתוח נתונים
ובינה מלאכותית, נהנית מביקוש גבוה לטכנולוגיות שלה בקרב גורמים ממשלתיים ועסקיים כאחד. עם זאת, אנליסטים מזהירים כי השווי הנוכחי של החברה, המוערך בכ-276 מיליארד דולר, גבוה מדי ביחס להכנסות הצפויות.
בולטים בזהירותם אנליסטים מ-RBC קפיטל מרקטס וג'פריס,
שהורידו את המלצותיהם על המניה, תוך הדגשת השווי הגבוה פי 80 מהכנסות הצפויות לשנת 2025. ברנט ת'יל מג'פריס הגדיר את השווי כ"לא רציונלי" והתריע כי תחרות מצד חברות טכנולוגיה אחרות או ירידה בהוצאות ממשלתיות עשויות ללחוץ על השווי בטווח הקרוב.
בנק ההשקעות סיטי גרופ פרסם היום אזהרה כי השווי הגבוה של מניית פלנטיר מותיר מעט מאוד מקום לטעויות. הבנק שמר על דירוג Hold למניה, למרות שהעלה את מחיר היעד מ-110 דולר ל-115 דולר. האנליסט טיילר ראדקה ציין כי פלנטיר צריכה להציג ביצועים ללא דופי כדי להצדיק את השווי הגבוה שלה, שעומד על פי 55 מהכנסות הצפויות לשנת 2026.
- 500% בשנה - פלנטיר שוברת היום שיאים חדשים; מה דוחף את המניה למעלה?
- המשקיעים מודאגים: גוברות השאלות על ״תיק סוף העולם״
למרות שפלנטיר הצליחה להכות את תחזיות הרבעון הראשון, המניה ירדה בעקבות תחזית שנתית מתונה יחסית שלא עמדה בציפיות השוק. ראדקה ציין כי פלנטיר משקיעה בשיפור מוצריה ובהפחתת עלויות באמצעות טכנולוגיה
מתקדמת, אך הוא הזהיר כי שינויים בהוצאות רבעוניות ובמסים עלולים ללחוץ על המרווחים. המניה אמנם עלתה בכ-55% מתחילת השנה וב-455% בשנה האחרונה, אך השוק נותר זהיר, במיוחד לאור הצורך בהמשכיות יציבה בביצועים כדי להצדיק את השווי הגבוה.
למרות החששות, ישנם גם קולות אופטימיים. גיל לוריה מ-DA Davidson טוען כי כל עוד פלנטיר ממשיכה להציג ביצועים חזקים מבחינה עסקית, אין סיבה להניח שהעליות ייפסקו. לדבריו, החברה צומחת בקצב מהיר ועם שולי רווח מרשימים, אך הוא מזהיר: "שווי גבוה כל כך נוטה להיות תנודתי במיוחד".
לצד זאת, פלנטיר ממשיכה לחתום על חוזים משמעותיים עם הממשל האמריקאי. לאחרונה קיבלה חוזה בסך 178 מיליון דולר לפיתוח משאיות צבאיות מבוססות AI עבור צבא ארה"ב, וכן חוזה נוסף עם ICE למעקב אחר מהגרים, בסך 30 מיליון דולר - חוזה שעורר ביקורת ציבורית.
- שר האוצר של ארה"ב מגיב לדירוג מודי'ס: "אינדיקטור מאחר"
- לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עם זאת, מגזר המסחר הבינלאומי של פלנטיר מציג סימני חולשה. הדוחות לרבעון הראשון של 2025 הראו ירידה של 5% בהכנסות ממגזר זה בהשוואה לשנה הקודמת, במיוחד באירופה. אנליסטים ציינו כי השוק האירופי נותר איטי מבחינת השקעות בבינה מלאכותית, במיוחד על רקע הרצון של האיחוד האירופי לפתח עצמאות טכנולוגית ולהימנע מהסתמכות על חברות אמריקאיות.
בנוסף, הזדהות החברה עם ממשל טראמפ מעוררת אי נוחות בקרב חלק מהלקוחות האירופיים, הרואים בעסקאות הצבאיות האחרונות אינדיקציה לשימוש במערכות מעקב שנויות במחלוקת. עם זאת, לוריה ציין כי אם ארה"ב תצליח להשיג הסכמי סחר דומים עם מדינות אירופיות נוספות, פלנטיר עשויה לשפר את מעמדה בשוק היבשתי.
כאמור, לאורך השנה האחרונה זינקה מניית פלנטיר ביותר מ-455% על רקע הביקוש הגובר לטכנולוגיות AI, אך העליות האחרונות מעלות סימני שאלה בקרב משקיעים ואנליסטים כאחד. בעוד שהחוזים הממשלתיים תומכים בהמשך הצמיחה בארה"ב, החשש מירידה בשוק האירופי עשוי להכביד על ביצועי החברה.
האם פלנטיר תצליח להצדיק את השווי הגבוה שלה לאורך זמן? הרבה תלוי ביכולתה להמשיך
ולספק תוצאות עסקיות מרשימות, לשמר את חוזי הענק הממשלתיים ולגוון את מקורות ההכנסה בשוק המסחרי.
גרף המניה ב-12 החודשים האחרונים