כלכלני לאומי: חברות רבות עדיין נסחרות במחירים נמוכים מערכן הכלכלי

בחטיבת המחקר של הבנק דובקים בהערכותיהם מהשבועות האחרונים וממשיכים לציין כי "התאוששות בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009"
נועם הוד |

כלכלני חטיבת המחקר של בנק לאומי מתייחסים בסקירתם השבועית לעליות השערים שנרשמו השבוע בשוק המניות המקומי, להתפתחויות בזירת המט"ח ולמהלכי נגיד בנק ישראל.

שוק המניות: "בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר"

שבוע המסחר בשוק המניות המקומי התאפיין בעליות שערים חדות. בראשית השבוע הושפע המסחר מהפחתת הריבית בארץ ובהמשך התחדדו העליות על רקע מגמת המסחר מעבר לים שהושפעה מאישור תוכניתו של הנשיא האמריקאי.

כלכלני חטיבת המחקר של בנק לאומי ציינו כי העליות החדות שנרשמו ביום רביעי לוו בעלייה של כ- 35% במחזור המסחר, לעומת המחזור הממוצע שנרשם במחצית הראשונה של השבוע.

בלאומי מעריכים כי המשקיעים בשוק המקומי לא נתנו משקל רב לתחזית הצמיחה המעודכנת ל- 2009 שפרסם בראשית השבוע בנק ישראל. זו עודכנה כלפי מטה מצמיחה חזויה בשיעור של 1.5% להתכווצות כלכלית בשיעור של 0.2%.

בין הגורמים המרכזיים שהשפיעו על עדכון התחזית ציינו בלאומי את הירידה בסחר העולמי, בעקבותיו צפוי קיטון ביצוא, והירידה הצפויה בהשקעה המקומית. כלכלני הבנק הדגישו: "מעניין לציין כי על אף התחזית העגומה, להערכת הבנק תמשך העלייה בצריכה הפרטית, אם כי בקצב מתון באופן משמעותי מזה שנרשם בשנים האחרונות".

בתוך כך, מניות הבנקים שרשמו ירידות חדות בשבוע שעבר, המשיכו גם בתחילת השבוע להתאפיין בפסימיות יחסית. זו התחלפה לקראת סוף השבוע בעקבות אישור תוכנית הסיוע למערכת הבנקאות בארה"ב ועליות השערים החדות במגזר הפיננסי שם.

הפסימיות היחסית של מניות הבנקים, בד בבד עם הדפנסיביות המאפיינת את מניות מדד המעו"ף, הובילו לכך שגם השבוע רשמו מניות השורה השנייה, בהובלת ענף הנדל"ן, תשואה עודפת על פני מניות השורה הראשונה.

להערכתם: "חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, רמת הסיכון הכרוכה בהשקעה במניות עודנה גבוהה. אנו צופים כי בטווח הקצר תושפע התנהגות השוק המקומי מנתוני מאקרו ומיקרו שהשפעת ההאטה העולמית ניכרת בהם וכן מעוצמת הפחד בשווקים".

והדגישו כי "ההתאוששות בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009. בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר".

נזכיר כי בסיכום שבועי רשמו מדדי המעו"ף והבנקים עליות של כ- 3.7% וכ- 2.0% בהתאמה. מדדי ת"א 75 והנדל"ן 15 רשמו עליה של כ- 8.5% וכ- 8.6% בהתאמה ומדד היתר 50 חתם את השבוע עם עלייה של כ- 4.4% .

זירת המט"ח: "חוסר התיאבון לסיכון ימשיכו לתמוך במטבע האמריקאי"

השבוע התחזק הדולר מול השקל, תוך חציית רמת ה- 4 שקלים לדולר, על רקע פקיעת האופציות שקל-דולר לחודש ינואר ועל רקע הפחתת הריבית המקומית. בנק ישראל הפחית השבוע כאמור את הריבית המקומית בשיעור של 0.75%, מה שצמצם את פער הריביות בין השוק המקומי לזה האמריקאי לרמה של 0.75-1%, לטובת המטבע המקומי.

בהקשר זה ציינו בלאומי כי בנק ישראל התייחס השבוע בדו"ח האינפלציה שפרסם להפחתות הריבית האחרונות שביצע ואמר כי התפתחות שער החליפין שקל-דולר לא הייתה שיקול מרכזי כבעבר בהחלטות הריבית, זאת עקב החלשות מנגנון התמסורת משער החליפין לאינפלציה.

בתחזית שפרסם השבוע בנק ישראל, ציין בנק ישראל כי למרות הירידה בפעילות הכלכלית והפגיעה ביצוא, צפוי העודף בחשבון השוטף להישמר. מגמה זו תחול, בין היתר, כתוצאה משיפור חד שיחול בתנאי הסחר, בשיעור צפוי של 5%. שיפור זה יבוא כתוצאה מהירידה החדה במחירי הסחורות בכלל ובמחיר הנפט בפרט.

להעתרכתם, ירידת מחירי הסחורות צפויה לצמצם את עלויות היבוא, מה שיפחית את זרם המט"ח היוצא. על כן סוברים כלכלני הבנק כי "יציבות צפויה זו בעודף בחשבון השוטף, תסייע לעוצמתו של המטבע המקומי".

בתוך כך, בזירת המט"ח הבינ"ל נחלש השבוע הדולר עקב רגיעה מסוימת שחלה במפלס החששות של המשקיעים. לרגיעה זו תרמו בין היתר הדיווחים כי הממשל קרוב לאשר תוכנית להקמת בנק פדרלי מיוחד שירכוש מהבנקים את הנכסים הרעילים שמכבידים על מאזנם, דבר שיכול לסייע בשחרור מחנק האשראי בשוק.

בלאומי ציינו כי "מגמה זו של הדולר ממשיכה לאפיין את התנהגותו בתקופה האחרונה, לפיה בעת עלייה במפלס החששות נוטים המשקיעים להתבצר בנכסים חסרי סיכון ובראשם אגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות (מה שמחזק את הדולר), ולהיפך".

לסיכום מציינים כלכלני לאומי כי "סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי יחזק את הדולר. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקאי".

בסיכום שבועי (לא כולל את יום שישי) התחזק הדולר בכ- 1.8% מול השקל ונחלש בכ- 1.0% מול האירו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה