הריבית נותרה על כנה: הצפי להתמתנות האינפלציה והעלייה באי-הודאות היו ברקע להחלטה

למרות מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט שעלה ב-0.8%, החליט נגיד בנק ישראל שלא להעלות את הריבית. נשיא אגוד לשכות המסחר: "החלטה קשה וכואבת". ירון זר מישיר: "ייתכן שהריבית תרד כבר לקראת סוף השנה"
שהם לוי |

פרופסור סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, הותיר את הריבית לחודש אוקטובר על כנה, לאחר ארבע העלאות ריבית רצופות במהלך ארבעת החודשים האחרונים שהביאו את ריבית בנק ישראל לרמה של 4.25%.

בפני פישר עמדו הסימנים להתמתנות האינפלציה ברחבי העולם אל מול הסערה בשווקים העלולה לפגוע בצרכן הישראלי והתחזקות השקל המעיבה על הייצוא.

בראייה קדימה מנמקים בבנק ישראל את ההחלטה בצפי להתמתנות האינפלציה, כמו גם הטלטלה בשווקים הפיננסים שהגדילה את אי-הוודאות.

נזכיר כי מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה ב-0.8%, והיה בסביבת הגבול העליון של התחזיות. עלייה זאת הינה מעל לתוואי העונתי העקבי עם יעד האינפלציה.

הגורמים ברקע להחלטה: חזרת האינפלציה לתחום היעד והסערה בשווקים

מבנק ישראל נמסר כי ההחלטה להותיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי עקבית עם החזרת האינפלציה לתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים והיא משקפת את מכלול השיקולים בתחומי האינפלציה, העלייה באי-הודאות בשווקים הפיננסיים והתפתחויות הריאליות במשק הישראלי.

האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 5% - שיעור גבוה מהגבול העליון של תחום יעד יציבות המחירים. עם זאת, הירידה שנרשמה בחודשיים האחרונים במחירי הסחורות והאנרגיה בעולם, עשויה לתמוך בירידת האינפלציה בישראל – ובעולם. על רקע זה ועל רקע העלאות הריבית האחרונות ע"י בנק ישראל, נמצאות הצפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הקרובים משוק ההון ושל החזאים הפרטיים בתוך היעד.

עוד ציינו בבנק ישראל כי לאחרונה חלה החרפה במשבר הפיננסי בארה"ב ועמה עלתה אי-הודאות והתנודתיות במחירי הנכסים הפיננסיים בעולם ובישראל.

הכלכלנים בבנק ישראל מסתכלים על שיעור האבטלה במשק הישראל שעמד על 6.1% במהלך ארבעת החודשים האחרונים. לפיכך מעריכים כי המשק הישראלי נמצא כעת קרוב לתעסוקה מלאה, עם זאת, מספר אינדיקטורים מצביעים על התמתנות בקצב הפעילות הריאלית במשק - הירידה שחלה בחודשים האחרונים בגביית המיסים העקיפים, השינויים המאוד מתונים במדד המשולב, רמת הביקושים הנמוכה לצריכה פרטית ולהשקעות. במקביל, תחזיות הצמיחה בעולם עודכנו כלפי מטה.

בשורה התחתונה אומרים בבנק ישראל: "בנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק הישראלי ובעולם ויפעל ככל שידרש על מנת להשיג יציבות מחירים, שהיא תנאי הכרחי לתמוך בצמיחה בת קיימא, ולתמוך ביציבות המערכת הפיננסית. בכפוף לכך, ימשיך הבנק לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית, בעיקר עידוד התעסוקה והצמיחה".

אוריאל לין: "החלטה קשה וכואבת"

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר אמר היום בתגובה לפרסום שיעור הריבית במשק כי, "אין ספק שהיתה זו החלטה קשה וכואבת ביותר, שכן נוצרו במשק גורמים שלהם השפעה ישירה על העלאת המחירים ושובה של האינפלציה."

"אך יחד עם זאת, בהתחשב במכלול הנסיבות - המשבר הפיננסי העולמי, ההאטה הכלכלית בארה"ב וסימני ההאטה הברורים במרבית כלכלות העולם, היתה זו החלטה נכונה".

ירון זר: "בנק ישראל יפחית את הריבית בחודשים הקרובים

מנהל מחלקת המחקר בישיר בית השקעות אמר היום כי "בנק ישראל אינו מפתיע בהודעתו ומחליט להשאיר את הריבית לחודש אוקטובר 2008 ברמה של 4.25% על רקע אי הודאות בשווקים הפיננסים ולמרות המדד הגבוה שפורסם".

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט המשיך את מגמת האינפלציה הגבוהה תוך עליה בשיעור של 0.8%. לאור זאת, האינפלציה בפועל 12 חודשים אחורה עלתה לרמה של 5% ועלולה אף להתקרב לרמה של 6% בתוך שני החודשים הקרובים.

מאידך, צפי האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים מצוי בטווח היעד של בנק ישראל ואף צפוי לרדת בהדרגה במהלך החודשים הבאים. כמו כן, קצב צמיחת התמ"ג בעולם ובישראל צפוי לרדת משמעותית תוך האטה שתחריף. במקביל המשבר הפיננסי העולמי משפיע על שוקי ההון בעולם ובארץ וצפוי להימשך לפחות בחצי שנה הקרובה.

בישיר מסתכלים קדימה ואומרים: "להערכתנו, בחודשים הקרובים צפוי נגיד בנק ישראל להפחית את הריבית כאשר בשלב זה קשה להעריך את עיתוי תחילת המהלך. הריבית צפויה לרדת ברבעון הראשון של 2009 וייתכן שאף כבר לקראת סוף 2008 תופחת הריבית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה