סקירת מניות בעולם
ארה"ב – עונת הדוחות, סיכום ראשוני
מעל 80% מחברות ה- S&P500 פרסמו את דוחותיהן תוך שהן מצביעות על גידול ממוצע של כ- 12% ברווחיהן (במונחים שנתיים). תוצאה זו טובה בהרבה מהציפיות המוקדמות שעמדו על גידול צנוע יותר של כ- 3%. פער זה תמך במדדים השונים אשר מאז יריית הפתיחה של חברת האלומיניום Alcoa ב- 10.4, ביצעו המדדים השונים "ראלי" לא קטן. מדד ה- S&P500 הוסיף לערכו כ- 4% (השבוע כ- 0.8%), מדד הנסדא"ק הוסיף לערכו כ- 3.8% (השבוע כ- 0.6%) ומעליהם בלט מדד ה- Dow Jones עם "ראלי" של כ- 5.5% (השבוע כ- 1.1%).
כפי שציינו בעבר, נתוני המיקרו הטובים באים בסתירה מסוימת לנתוני המאקרו אשר אמנם חלקם, בעיקר אלו שנוגעים לאינפלציה, מראים סימני שיפור, אך חלקם מראים על חולשה. הפער בין המיקרו למאקרו נובע ממקור החולשה העיקרי, שוק הנדל"ן למגורים, כאשר השאלה היא אם החולשה בסקטור תחלחל גם לצרכן האמריקאי. כל עוד החולשה תישאר במסגרת שוק הנדל"ן ולא תפגע בצורה מהותית בצרכן, צפוי כי רווחי הפירמות ימשיכו לגדול ואנו נזכה לראות את המשך עליות השערים. ההערכה שלנו היא כי אמנם ההאטה הקשה בשוק הנדל"ן לא תפסח לחלוטין על הצרכן האמריקאי, אך לא תוביל לפגיעה קשה בצרכנים האמריקאים, ומכאן לא תוביל לפגיעה קשה בפירמות. לפיכך, לדעתנו המדדים השונים בארה"ב יסיימו את שנת 2007 ברמה גבוהה יותר מרמתם כיום.
המנצח השבועי - תקשורת
לאחר חולשה גדולה בחודש האחרון, ביצע השבוע הסקטור מהלך עליות מרשים של כ- 3.6%. העליות נבעו מדוחות טובים של חברות הסקטור השונות אשר למעט אחת שאכזבה ואחת שטרם פרסמה, כולן הכו את התחזיות המוקדמות. בראשן חברת Verizon אשר פרסה דוחות טובים, שהיו מעל התחזיות המוקדמות, והוסיפה לערכה כ- 7.3%. עם זאת, המהלך המרשים במניה התבצע כיומיים לאחר הפרסום, יתכן כתוצאה מעדכון חיובי של הערכות אנליסטים שונים לגבי החברה.
סקטור הבריאות וסקטור הפיננסים
שני סקטורים נוספים שהפגינו עוצמה השבוע היו סקטור הבריאות, שממשיך בתנופתו האחרונה, וסקטור הפיננסים, שבהובלת בתי ההשקעות מתאושש מעט. מירב העליות בסקטור שירותי הבריאות היו במניות השורה השנייה והשלישית. חברת Watson, יצרנית התרופות הגנריות האמריקאית השנייה בגודלה, פרסמה דוחות מצוינים שהצביעו לראשונה מזה רבעונים רבים, על גידול בהכנסות וברווחים. התוצאות היו מעל התחזיות המוקדמות שצפו את המשך החולשה. המשקיעים, מעודדים מהדוחות ומהערכה אופטימית לגבי הסיכויים להשקה של גרסה גנרית לתרופת ה- Lovenox על-ידי החברה, שלחו את המניה לעליה של כ- 13.6% בסיכום שבועי. אירוע מעניין היה החלטתו של נשיא ברזיל להתעלם מפטנט של חברת Merck על תרופה לאיידס ולהתיר מכירה של גרסה גנרית זולה. הנשיא הדגיש כי זו הפעם הראשונה, מאז 1996, שננקט צעד שכזה, אך עם זאת רמז על כך שהצעד הזה לא יהיה בהכרח אירוע בודד.
סקטור הפיננסים החבוט ממשיך בתיקון, בהובלת תת הסקטור של בתי ההשקעות (המומלץ על ידינו), כאשר השבוע רשם הסקטור תשואה נאה של 0.9%. בלטה לחיוב חברת הביטוח הרפואי וביטוחי החיים Prudential Financial, אשר פרסמה דוחות טובים מהצפוי וסיימה את השבוע עם עליה נאה של כ- 5.4%. לשלילה המשיכו לבלוט חברות הנדל"ן השונות, כאשר סקטור הנדל"ן רשם ירידה 2.3%.
דעה מעניינת בנושא משבר המשכנתאות בסיכון גבוה (SubPrime Mortgage) נשמעה מכיוונו של המשקיע האגדי וורן באפט, אשר טען כי המשבר אמנם יכאב למעורבים וכי החולשה בשוק הדיור אינה הולכת להיעלם במהרה, אך מאידך הוא אינו חושב שמדובר באבן הדומינו הראשונה שתוביל לפגיעה קשה בכלכלה.
טכנולוגיה – Yahoo!
בימים האחרונים נפוצו בשוק הערכות כי החברה עשויה להירכש ע"י Microsoft במטרה להוות יריב של ממש לחברת Google בתחום החיפוש באינטרנט. החברות עצמן אמנם הודיעו כי הן במגעים ל"שותפות" ואין מדובר במיזוג או ברכישה אך המשקיעים, מעודדים מהשמועות, שלחו את מניית Yahoo! לעליה של כ- 10%. מגמת המיזוגים והרכישות גורמת, לעיתים קרובות, לעליה דרסטית במחיר המניה הנרכשת ולירידה מסוימת במחיר המניה הרוכשת, כך שבהחלט לא ניתן לשלול כיום עליה נוספת במחיר המניה עם התגברות ההערכות על הרכישה/מיזוג/שותפות. מאידך, אי התממשות הרכישה עשויה להביא לירידה חדה במחיר. קשה כמובן להעריך את הסיכויים לכל אחד מהתרחישים, אך הרכישה מבחינתה של Microsoft היא בעלת היגיון כלכלי.
אירוע מעניין נוסף היה הצעה לרכישת העיתון Dow Jones ע"י News Corp של רופרט מרדוק. ההודעה אשר שלחה את מניית העיתון לעליה דרסטית של כ- 55%, הביאה את מחיר המניה לרמה של כ- 56 דולר, כ- 4 דולר מתחת למחיר המיועד. לכאורה, מדובר בהזדמנות לרווח של 7%, אך מאידך צריך לזכור כי במקרה והעסקה לא תצא לפועל, המניה עשויה לצלול כך שהסיכון בנייר גבוה מאוד. מעניין לציין כי לפני ההודעה, המסחר באופציות Call על המניה בארה"ב היה ער במיוחד ובמחזורים גבוהים בהרבה מהרגיל.
אירופה – הקורלציה מתערערת קלות
זה לא סוד שהמדדים האירופאים השונים מתנהגים בצורה דומה. עם זאת בתקופה האחרונה נראה שהקורלציה מעט נחלשה. השבוע, למשל, נרשמה שונות גבוהה בין המדדים השונים, ה- FTSE100 האנגלי וה- CAC הצרפתי זינקו בכ- 2.9% ו- 2.3% בהתאמה. לעומתם, ה- MIB האיטלקי ה- SMI השוויצרי דשדשו כאשר הראשון מוסיף כ- 0.8% לערכו ואילו השני מאבד כ- 0.3% מערכו. ברוב המדינות באירופה המשיכו נתוני המאקרו להצביע על חוזק. הנתונים תמכו במדדים ושלחו את מדד ה- Dow Jones Stoxx600 לעליה שבועית של כ- 1.7%.
עדכון בחירות
שתי מדינות נכנסו לבחירות. הראשונה והחשובה היא צרפת בה על פי הסקרים המוקדמים עומד לנצח מועמד הימין Nicolas Sarkozy. השנייה, טורקיה, נמצאת בתהליך בחירות סוער, שכלל גם התערבות הצבא, לקביעת נשיא המדינה. מעניין לציין כי ה- CAC הצרפתי, בציפייה לבחירות, הגיב בחיוב עם עליה שבועית נאה. לעומתו ה- ISE הטורקי הגיב בצלילה חופשית תלת יומית שהסתכמה ביותר מ- 9%, אם כי עד לסוף השבוע המדד תיקן במעט. הסיבה העיקרית לירידות החדות היא העלייה באי הוודאות. משקיעים אינם אוהבים אי וודאות ובמצבים כאלו נוטים לדרוש פרמיית סיכון גדולה יותר עבור השקעתם.
ספרד – מתאוששת מחששות הנדל"ן
ה- IBEX הספרדי, אשר נפגע מחששות בנוגע לנדל"ן במדינה, תיקן מעט השבוע תוך שהוא מסתייע בנתוני ייצור תעשייתי טובים מהצפוי. המשקיעים מצפים לנתוני האינפלציה בשבוע הקרוב, כאשר נתונים טובים מהצפוי עשויים להחזיר את המדד הספרדי לקדמת הבמה. נתוני המאקרו בספרד ממשיכים להיות חזקים, דוחות החברות ברבעון הראשון היו אף הם חזקים מהצפוי ונראה כי המדד יחזור למגמת העליות שאפיינה אותו בשנים האחרונות.
אסיה – הבורסה היפנית נחה
הבורסות ביפן היו סגורות במשך 3 ימים בשבוע האחרון בעקבות חגים מקומיים, וכך ה- Nikkei זכה לשבוע מסחר מקוצר במהלכו נרשם יום אחד חיובי ויום אחד שלילי אשר קיזזו האחד את השני. אירוע מעניין היה התקדמות במה שמכונה: Chiang Mai Initiative. היוזמה כוללת מספר מדינות אסייתיות ונועדה למנוע הישנות של אירועים כדוגמת המשבר הפיננסי שהיה באסיה לפני כעשור. במסגרת היוזמה מתוכננת הקמת קרן המורכבת מחלק מיתרות המט"ח העצומות של האזור (העומדות על 2.7 טריליון דולר) על-מנת לאפשר מענה למשברים פוטנציאלים ללא הזדקקות לסיוע חיצוני. גם בורסות סין היו במנוחה עקב חגיגות שבוע הפועלים, אולם חלקן הספיקו (הפעם בעיקר מניות ה- B Shares) להשיג ביום המסחר היחיד בתחילת השבוע תשואה המקבילה לזו שהשיגו מדדים מרכזיים בארה"ב ואירופה מתחילת השנה. יש לציין כי למשקיע הישראלי הממוצע בכל מקרה אין גישה ישירה לבורסות המקומיות בסין ועיקר ההשקעה מתבצעת דרך הונג-קונג שם המכפילים נמוכים בהשוואה וסבירים. מדד אסיה פסיפיק של מורגן סטנלי רשם עליה של כ- 0.6%.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי