פריזמה: בבנק ישראל רומזים כי סוף הורדות הריבית קרב

בבית ההשקעות אומרים, כי ייתכן, כי שהבנק מנסה גם לשמור על אלמנט הפתעה מסוים, כדי להשיג אפקט על שוק המט"ח. זאת, בדומה להפתעה שניסה בנק ישראל להשיג בהפחתת הריבית לינואר, שהייתה גבוהה מהערכות המוקדמות בשוק ההון
שי פאוזנר |

פרוטוקול הדיון בנושא הריבית במשק של בכירי בנק ישראל לחודש פברואר שפורסם אתמול מגלה, כי ההתפתחויות בשער החליפין הן המפתח בקביעת שער הריבית בעתיד הקרוב. כלכלני בית ההשקעות פריזמה מגיבים היום לדברים ומעריכים, כי הבנק רומז לכך שאנו ניצבים לקראת סוף תהליך הורדות הריבית, אך יחד עם זאת - המשך הלחצים לייסוף המטבע, והמודלים של בנק ישראל החוזים חזרה ליעד האינפלציה במידה ויושג פיחות, ממחישים לדעתם כי רמת שער החליפין לקראת סוף החודש, תהיה הגורם המשמעותי בקביעת ריבית חודש מארס.

במקביל, אומרים בפריזמה, ניראה כי הבנק מנסה לשמור על עמימות בנוגע להחלטות העתידיות בכך שמציין :"...מרבית הדוברים סברו שבשלב זה עדיף לא לתת כל איתות לגבי החלטות הריבית בחודשים הקרובים". ייתכן, כי הבנק מנסה גם לשמור על אלמנט הפתעה מסוים בכדי להשיג אפקט על שוק המט"ח. זאת, בדומה לזו שניסה להשיג בהפחתת הריבית לחודש ינואר בשיעור של 50 נקודות בסיס, שהייתה גבוהה מהערכות המוקדמות בשוק ההון.

בפריזמה מציינים, כי בנק ישראל מספר פעמים לאורך הפרוטוקול ציין ש"רמת הריבית הנדרשת תלויה לא מעט בהתפתחויות העתידיות בשער חליפין." בהקשר זה מוסיפים להעריך בבנק ישראל שהעודף בחשבון השוטף בשנת 2007 צפוי להסתכם בלמעלה מ-5% תוצר, כלומר כ- 8 מיליארד דולר. לפיכך, צפוי גורם זה בדומה לשנת 2006 להמשיך את הלחץ הריאלי להתחזקות השקל גם בשנה זאת.

נתוני פעילות המט"ח לחודש ינואר שפורסמו אתמול מעידים על כך שנמשך זרם ההשקעות הישירות של זרים לישראל בהיקפים משמעותיים, ואף הם תומכים בהמשך תהליך הורדת הריבית של בנק ישראל.

לסיכום, לדברי פריזמה, מכלול הגורמים המקומיים התומכים בהמשך התחזקות השקל בנוסף להערכתנו להיחלשות הדולר בעולם, מובילים את פריזמה להערכה שצפויה ירידה נוספת בריבית המקומית. לדבריהם, במידה ולא תהיה התפתחות חריגה עד לסוף החודש בשוק המט"ח צפויה הריבית לחודש מרץ לרדת לרמה של 4.0%, וייתכן אף מהלך נוסף בהמשך וזאת כתלות בעוצמת התחזקות השקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה