56% מאנשי ההון סיכון בעולם משקיעים במדינות זרות

סקר של Deloitte העולמית מגלה, כי הסיבה העיקרית לכך היא deal flow איכותי יותר בשוק הבית שלהן
שי פאוזנר |

פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte פרסמה בסוף השבוע ממצאי סקר מקיף שערכה בנושא גלובליזציה ותעשיית ההון הסיכון. הממצא העיקרי הוא, כי תעשיית ההון סיכון הופכת לגלובאלית יותר, זאת בניגוד לתפיסה המקובלת כי אנשי הון סיכון מתרכזים בעיקר בהשקעות ברמה המקומית.

מממצאי הסקר עולה כי 56% מהמשיבים מפנים יותר תשומת לב להשקעות בינלאומיות, והסיבות העיקריות לכך הן גישה למקומות בהם עלויות ייצור נמוכות, גיוון הפורטפוליו, פיזור הסיכון בשל פריסה גיאוגרפית רחבה יותר וגישה ליזמים איכותיים. לעומתם, 44% מהמשיבים ממשיכים להפנות את עיקר תשומת הלב להשקעות מקומיות. הסיבה העיקרית לכך היא deal flow איכותי יותר בשוק הבית שלהן. אף על פי שחלק ניכר מהקרנות מתכננות להרחיב את השקעותיהן למדינות נוספות, אין בכך כדי לשנות את אסטרטגיית ההשקעה שלהן. רוב הקרנות מתכננות להמשיך ולהשקיע בעיקר בתוכנה ותקשורת.

לדברי איל הנדלר, ראש מגזר ההיי טק ב-Deloitte בריטמן אלמגור: "ישנם מספר גורמים עיקריים שהביאו את קרנות הון הסיכון לחפש השקעות מעבר 'לחצר האחורית' שלהם. באירופה למשל, קרנות הון סיכון רואות באסיה ובמרכז אירופה מקומות בהם העלויות נמוכות יותר ובמערב אירופה הן מחפשות אחר יזמים איכותיים וגיוון של תיק ההשקעות שלהן. גם הקרנות באזור אסיה - פסיפיק מנסות לאתר באופן רציף מקומות ייצור עם עלויות נמוכות ברחבי היבשת, כמעט 70% מהמשיבים ציינו את סין והשאר את הודו".

הוא מסביר עוד, כי גם "קרנות בארה"ב ציינו את סין והודו במקומות הראשונים בחיפוש אחר מקומות ייצור עם עלויות נמוכות. מלבד סין והודו, מראים ממצאי הסקר כי רוב קרנות הון הסיכון עושות את הצעדים הבינלאומיים הראשונים שלהן ביבשת שלהם".

הסקר מצביע על כך שלאנשי הון סיכון בכל העולם יש גישה דומה בכל הנוגע לצמיחה בינלאומית. על פי הנדלר: "הסקר מראה, כי התלות ההדדית הבינלאומית בתעשיית הון הסיכון תלך ותגדל. קרנות יוצרות התקשרויות, שיתופי פעולה ובונות גם רשת קשרים לא רשמיים במדינות רבות בעולם. הסיבה העיקרית לתופעה זאת נובעת מממצא אחר בסקר – החסם העיקרי לפעילות בינלאומית היא היעדר ידע והיכרות עם השוק המקומי. ממצא זה תומך בתשובתם של 70% מהמשיבים הסבורים, כי התקשרויות אסטרטגיות יהיו השיטה העיקרית לגלובליזציה של התעשייה".

הנדלר מסר, כי "Deloitte בריטמן אלמגור, כחלק מהפירמה העולמית מאתרת כל העת הזדמנויות למינוף היכולות הגלובליות וחוקרת את החיבור לשווקים המתעוררים, תוך קישור בין גופי השקעה שונים. הדוגמאות לכך ברמה המקומית וברמה הבינלאומית הן רבות, רק בחודש האחרון התקיים מפגש רחב בשיתוף שגרירות הודו אשר דן בחדירה לשוק ההודי. דוגמא נוספת היא המרכז האירופאי של הפירמה בלונדון אשר מלווה קרנות הון סיכון בתהליכי גיוס".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה