45% מהפעילות במניות רוכזה בידי בעלי עניין ב-2005
בשנת 2005 רוכזה כ-45% מהיקף הפעילות בשוק המניות המקומי בידי בעלי עניין. חלקם של בעלי העניין המקומיים עמד על כ-36% ושל תושבי החוץ על כ-7%, ואילו הממשלה ריכזה בידיה כ-2% מן הפעילות.
היתרה, כ-55% מן הפעילות הכוללת בשוק המניות, התפלגה בין הציבור הישראלי ומשקיעים זרים ומוסדיים כמו קרנות נאמנות, קופות גמל, קרנות פנסיה וחברות ביטוח.
כך עולה מבדיקה שערכו כלכלני פיא עולה, כי בשנת 2005 נרשמה פעילות ערה מצד בעלי עניין בשוק המניות. הפרטת החברות הממשלתיות הביאה למימוש אחזקות המדינה בהן, וגם הבנקים החלו כבר להתכונן ליישום המלצות ועדת בכר.
בשנת 2005 קטן היקף מכירת המניות על ידי בעלי עניין לכ-5 מיליארדי שקלים בלבד, לעומת 6 מיליארד שקל ב-2004. לעומת סוף 2004 תרמו מכירות אלה לגידול של כ-3% בכמות הצפה של מניות בשוק, העומדת עתה על כ-55% מנפחו הכולל.
בשנה זו התרכזו כ-64% מהיקף המסחר במניות הגדולות הנמנות על מדד ת"א 25. הפעילות הערה של בעלי העניין תרמה, בין היתר, לעלייה של 33.3% שרשם מדד זה ולעלייה של 29.4% שרשם מדד ת"א 100.
הפרטת החברות הממשלתיות הביאה למימוש אחזקות המדינה בהן בהיקף כולל של למעלה מ-10 מיליארדי שקלים. חלק מומש באמצעות הבורסה וחלק אחר בעסקאות מחוץ לבורסה, בהן הפרטת בנק דיסקונט בכ-1.3 מיליארדי שקלים, הפרטת בנק לאומי בשני מהלכים ובהיקף כולל של כ-4.6 מיליארדי שקלים ומכירת גרעין השליטה בבזק בכ-4.2 מיליארדי שקלים. פעולות רכישה ומכירה של בעלי עניין נרשמו גם במספר מניות נוספות במסגרת ת"א 25. כי"ל נרכשה על ידי פוטאש והחברה לישראל בכ-460 מיליוני שקלים. דסק"ש נרכשה על ידי אי.די.בי פיתוח בכ-2 מיליארד שקל, וקבוצת דלק מימשה חלק מאחזקותיה בכ-185 מיליון שקלים.
פעילות בעלי עניין בהיקף של כ-770 מיליון שקלים נרשמה גם במניות אי.די.בי ישראל ואי. די.בי פיתוח, ובהיקף של כ-424מיליון שקלים בבנק הפועלים. בנוסף, מניות הבנקים ריכזו אף הן פעילות ערה, בין היתר עקב הציפייה ליישום המלצות ועדת בכר למכירת אחזקותיהם בקרנות הנאמנות, בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות, אף שאינן חברות ציבוריות.
מלבד מניות המעו"ף, גם בקרב מניות מדד ת"א 75, מדד ת"א 100, ומדד מניות היתר נרשמה פעילות של בעלי עניין. אל על נמכרה על ידי המדינה, תדיראן קשר נרכשה על ידי אלביט ואלרוב נמכרה על ידי אלרוב ונצ'רס. כמו כן ביצעה בסר אירופה רכישה רדומות, אלקטרה נדל"ן נרכשה על ידי אלקטרה האם, פולישק נרכשה על ידי קיבוץ סופה ועוד.
צפי ל-2006
לפי הערכת כלכלני פיא, הבנקים צפויים להמשיך ולממש את השקעותיהם הריאליות בשל איסור אחזקת הקונגלומרטים בחוק הבנקאות (החוק אוסר עליהם להחזיק ביותר מקונגלומרט אחד הפועל ביותר משלושה ענפי משק). בין האחזקות הבולטות המיועדות למימוש ניתן למצוא את אחזקות בנק לאומי בחברה לישראל המיועדות למימוש ואחזקותיו באפריקה ישראל, שכבר מומשו על ידו בתחילת השנה.
כמו כן, אמורים הבנקים להקטין את אחזקותיהם בחברות הביטוח עקב המלצות ועדת בכר, ולכן צפוי בנק הפועלים לממש את אחזקותיו בכלל ביטוח. בנק דיסקונט צפוי לממש אחזקותיו בהראל, ובנק לאומי – במגדל.
מימוש האחזקות הריאליות צפוי להניב למערכת הבנקאית רווחי הון משמעותיים השנה ולהביא לחלוקת דיבידנדים נאים לבעלי המניות. החלפת השליטה בחברות תניב הזדמנויות רכישה חדשות למשקיעים חדשים, ותפתח פתח לשינויים מבניים בחברות ולדינמיקה עסקית חדשה. מימוש אחזקות מלא או חלקי על ידי הבנקים עשוי גם להגדיל את היצע המניות הנמכרות ולשפר את סחירותן.
רכישת המניות על ידי בעלי השליטה ועליית חלקם של בעלי שליטה קיימים כמו לבייב באפריקה ישראל, מצביעה על כך שבעלי השליטה מאמינים שהחברה יכולה להמשיך ולצמוח בטווח הקצר, ולהביא להגדלת הסחירות במניה עם מימושה בשוק בטווח הארוך.