שבוע אחרי: קבוצת בורוביץ' - סינדרלה או לכלוכית?
שוב אנחנו חוזרים להרשל'ה מאוסטרופולי, הטיפש מעורר החמלה מהעיירה, שהתארח במשפחה שאיחרה בהגשת ארוחת הערב. הוא זעם וצעק על המארחת: "אם לא תגישי לי מייד את הארוחה, אני אעשה את מה שאבי המנוח עשה!". המארחת נבהלה ואחרי שהוא סיים לאכול היא שאלה אותו ברעד, "מה אביך המנוח עשה?". הרשל'ה לא התבלבל והשיב: "הלך לישון רעב".
כך גם בפרשת ענקית הקמעונאות קלאבמרקט: הקריסה, הקולות, ההמולה, הובילו לסדרה קולנית של איומים. מה זה איומים? כותרות מלאות בעטה. אבל שוק ההון המקומי היה הראשון להפנים שיש פה סיכוי לרשתות המתחרות, ונזק לא גדול מדי לספקים הגדולים, והוא גיהק בציניות טיפוסית והמשיך הלאה. למי שלומד לעקוב אחרי המניות, האג"חים, אפשר לספק שיעור מעולה בהבנת לבבות האנשים. קודם כל הם שמים את הכסף במקום שהם רוצים להרוויח בו. אם "סיפור" הוא לא רציני - הוא מתפוגג ראשון במחירי המניות.
כל הסחף התקשורתי שנוצר הוא באשר לגופים שמעורבים בפרשה ולהתנהלות שלהם - לא למהות ההפסד. החובות של מיליארד וחצי השקלים יגולגלו על גבם של הספקים, וכל עוד יימצא הסדר, וד"ר נס, שהושם כנאמן מטעם בית המשפט, יצליח במלאכתו, הרי שאותם הבנקאים שהאשימו (שלא לציטוט) את הבורוביצ'ים מעל גבי העיתונים - עתידים לחזור ולגלגל את החובות. והמילה חובות חוזרת להיות "קו אשראי", וההפסדים גוררים "תוכנית התייעלות". והכל חוזר על מקומו בשלום - או שלא...
בעצם לא חוזר לשום מקום ושום שלום. ההתנהלות של הקבוצה שהחזיקה בקלאבמרקט העלתה אולי ניחוחות באושים של דרך ניהול העסקים בעת משבר כל כך חריף, והיא עלולה לעלות להם ביוקר בעתיד. הניסיון להחזיק את הראש מעל המים ולא לחשוף מידע לכל כך הרבה גורמים על מצב העסק ההולך ומתדרדר, עוד עלול לעלות להם בגובה הריבית לה הם ידרשו מן הסתם בעתיד ובטיב הערבויות שתדרשנה מהן. ביי ביי נון-ריקורס, הלו סטרונג קולאטרל.
אם לשפוט לפי המאמרים הרבים שנכתבו בעיתונות - ההתנהגות במקרה הזה היא חריגה. "מילא לייצר חובות של מיליארד וחצי שקל", אמר לי פעיל בשוק ההון, "אבל לטעון שהבאת 100 מיליון שקל מהבית - זה טיעון?". הקהילה העסקית המצומצמת בארץ, לא רואה את הפעם הראשונה שבה נקלעים אנשי עסקים בכירים ומכובדים לחובות ומשברים, אבל יש דרך ויש דרך. וגרוע מכך - כולם זוכרים כאן לכולם.
הקריאה לחרמות ולהגבלות על עסקי משפחת בורוביץ' באה מזעם שנראה שמקורותיו בעלבון על ההתנהגות בפרשה. סדרה של התבטאויות חריגות מצד בכירים במשק ובמיוחד בענפים הקשורים לקמעונאות נראת חריגה למדי בנוף הציבורי. מדן פרופר, דרך יקי ירושלמי ואחרים. אתמול הרחיקה לכת התאחדות התעשיינים ויצאה נגד מדיניות "השמיים הפתוחים" של משרד התחבורה - היא מונעת צמיחה, טענו שם. מדובר ברמז די עבה וברור נגד אל על, הבייבי הגדול של קבוצת בורוביץ'. שם זה כבר לא "לוף" געשעפט.
התמוטטות קלאבמרקט היא לא אנרון, ולא וורלדקום. היום מתחיל להתבהר כי הרשת יצרה אזהרת "עסק חי" בדוחות שלה עוד ב-2003. הבנקים ידעו, חלק מהספקים חששו, ומה שמרתיח את כולם זה מידת ה"אי פגיעות" של הבעלים. אבל גם הם ידעו, אז מה כולם רוצים? התשובה פשוטה - לא לשלם את מחיר הטעויות שנעשו ברשת. לכן זה עניין של זמן אם קבוצת בורוביץ' שהלכה והתמנפה מרכישה לרכישה עלולה לקבל את החשבוןץ להוותר סינדרלה פיננסיירית של שוק ההון, או שמא להפוך בחצות הלילה ללכלוכית.
מאת: חזי שטרנליכט.