הממשל הסיני ימנע האטה חריפה, ואנחנו נראה שינוי במנועי הצמיחה

בדיסקונט סוקרים את הכלכלה הסינית ומתייחסים לשאלה האם הצרכן הסיני יכול לשמש כמנוע צמיחה בינלאומי?

בחודשים האחרונים התגברו החששות מפני האטה חדה בקצב הצמיחה של סין. אמנם הצמיחה הסינית ברבעון הרביעי של 2011 עמדה על 8.9%, נמוך ביחס לרבעונים קודמים, אך עם זאת, גבוהה מהציפיות.

מדד מנהלי הרכש מצביע על התאוששות' ועלה לרמה של 51 נקודות בפברואר - העלייה הרצופה במדד בשלושת החודשים האחרונים מצביעה על התאוששות הכלכלה והתייצבות ברמות צמיחה מתונה. ההאטה המתונה מהצפוי בקצב הצמיחה בשילוב עם נתונים נוספים מהחודש האחרון, מצביעים על נחיתה רכה של הכלכלה הסינית.

התמתנות קצב הצמיחה נובעת מהאטה בייצוא ומריסון מוניטרי במהלך 2011. לאור לחצים אינפלציוניים משמעותיים וחשש מהתחממות יתר בשוק הנדל"ן. קצב הצמיחה בשנים הקרובות צפוי להיות נמוך מאשר בשנים האחרונות. הממשל הסיני הודיע כי יעד הצמיחה ל-2012 הוא 7.5% ו-7% בחמש השנים הבאות, יעד הצמיחה של הממשל הסיני מהווה גבול תחתון לצמיחה. להערכת קרן המטבע קצב הצמיחה צפוי לעמוד על 8.25% ו-8.75% בשנים 2012 ו-2013, בהתאמה. בחודשים האחרונים ניכרת מגמה של האטה בקצב הגידול, ואף ירידה בייצוא, במקביל לירידה חדה ביבוא. הירידה בייצוא נובעת מירידה בביקוש העולמי בעקבות האטה בקצב הצמיחה העולמי, בכלל, ובגוש האירו בפרט. הירידה בייבוא מצביעה על התמתנות ההשקעות בתעשיה, בנדל"ן וחולשה בייבוא סחורות. ללא גידול בביקוש המקומי, צפוי העודף בחשבון השוטף לשוב ולגדול. עם זאת, נתוני החודש האחרון עשויים להטעות עקב החגים הסיניים.

לממשל הסיני אפשרות לנקוט במדיניות פיסקלית מרחיבה, בדומה לצעדים שננקטו בעקבות המשבר ב-2008, והביאו להתאוששות מהירה מהמשבר. ההבדל העיקרי בין המאמינים בנחיתה רכה ובין אלה המאמינים בהאטה משמעותית, הוא האמון בממשל הסיני וביכולתו להביא לאיזון בכלכלה.

להערכתנו, הממשל הסיני ימנע האטה חריפה, ולכן סין בדרך לנחיתה רכה. כחלק מתהליך האיזון של הכלכלה הסינית, הממשל מנסה לאזן את הכלכלה תוך שינוי הרכב הצמיחה כך שתהיה פחות מוטת ייצוא והשקעות, ויותר מוטת צריכה פרטית. הפגיעה בצמיחה הסינית בעקבות ההאטה העולמית ממחישה את החשיבות של הגדלת חלקה של הצריכה הפרטית בתוצר והפחתת ההשענות על השקעות וייצוא. חלקה של הצריכה הפרטית בתוצר ירד מ-46% בשנת 2000 ל-34% בשנת 2010, בעקבות סבסוד ממשלתי לייצוא ולהשקעות, בין היתר באמצעות הגבלות על עליית שכר ועל מחירי הסחורות.

על מנת להגדיל את חלקה של הצריכה הפרטית בתוצר, סין צריכה לשחרר את המגבלות הקיימות בשוקי העבודה והסחורות. כפי שניתן לראות בגרף, השכר ועלות העבודה ליחידת תוצר בסין נמצאים במגמת עלייה, אשר תומכת בעליית עלויות הייצור ובגידול בצריכה הפרטית. הגידול בצריכה הפרטית עשוי להפוך את הצרכן הסיני למנוע הצמיחה העולמי. עם זאת התהליך צפוי להמשך מספר שנים והצרכן הסיני לא יוכל למנוע האטה בכלכלה הסינית בשנה הקרובה ללא עזרה בדמות הרחבה פיסקלית.

שינוי הרכב התוצר הסיני משמעותו התקרבות הכלכלה הסינית לכלכלות המפותחות והפחתת פוטנציאל הצמיחה לרמות "נורמליות" נמוכות יותר של כ-7% בשנה, תוך עלייה ברמת האינפלציה. שינוי מנועי הצמיחה הינו תהליך שיתפרס על פני מספר שנים ותוצאותיו יורגשו בטווח הארוך.

הסיכונים העיקריים לצמיחה הסינית נובעים מפגיעה בייצוא בעקבות מיתון חמור באירופה ופגיעה בביקוש המקומי עקב ירידה חדה במחירי הנדל"ן המקומי.

כפי שניתן לראות בגרף, מאמצי הממשלה לצנן את שוק הנדל"ן מתחילים להניב תוצאות. מספר העסקאות הצטמצם וקצב עליית המחירים מתמתן. עם זאת, נמשכת ההשקעה בבניה למגורים, בין היתר בעקבות מאמצי הממשלה להרחיב את הדיור הציבורי.

האינפלציה בסין עלתה בחודש האחרון לרמה של 4.5%, רמה גבוהה שעדיין מעוררת דאגה בבנק המרכזי. למרות כך, ייתכן שנתוני האינפלציה האחרונים מושפעים מראש השנה הסיני. האינפלציה בסין מושפעת מאוד ממחירי המזון. על מנת למתן את האינפלציה ולצמצם את התנודתיות, יש להגדיל את ייצור וייבוא המזון. תהליך השינוי המבני של הכלכלה הסינית שמטרתו הגדלת הצריכה הפרטית צפוי להביא לעליה באינפלציה בסין ועקב כך בעולם כולו.

שע"ח של המטבע נייד במידה מוגבלת ביותר. לחצי התיסוף התמתנו במהלך 2011 בעקבות צמצום עודף הייצוא ועלייה בשנאת הסיכון העולמית אשר הביאה ליציאת משקיעים זרים. עם זאת, הירידה בשנאת הסיכון בחודשים האחרונים תומכת בעלייה בלחץ לתיסוף המטבע ובגידול רזרבות המט"ח של סין. אנו מעריכים כי המטבע צפוי לחוות תיסוף מתון לאורך זמן.

ההאטה בקצבי הפעילות בסין בחודשים האחרונים של 2011 יצרה ציפיות להרחבה מוניטרית. ואכן, הבנק המרכזי החל בפעולות להגדלת הנזילות ע"י דחיית הנפקות והפחית את יחס הרזרבה זו הפעם השנייה בשלושת החודשים האחרונים. ההרחבה המוניטרית מבוצעת בקצב איטי בעקבות האינפלציה הגבוהה. המטרה העיקרית של הבנק המרכזי הינה עידוד הבנקים להגדיל את היקף ההלוואות ולמנוע האטה חדה בכלכלה הסינית.

להערכתנו, הכלכלה הסינית בדרכה לנחיתה רכה בתמיכת מדיניות מוניטרית ופיסקלית מרחיבות. בטווח הארוך השינוי המבני בכלכלה הסינית יגדיל את חשיבותו של הצרכן הפרטי כמנוע צמיחה.

השלכות על הכלכלה העולמית - השינוי המבני בסין צפוי להביא לעליה בעלויות הייצור, ויחד עם הגידול בביקוש המקומי להביא לעליית האינפלציה העולמית. בשנים האחרונות עלויות הייצור הנמוכות בסין תמכו באינפלציה עולמית נמוכה, אולם בטווח הארוך השינוי המבני בסין יביא לעליית מחירים בעולם, אלא אם כן החברות הגלובליות ימצאו מדינות חלופיות בעלות כח עבודה זול.

- השינוי המבני תומך בצמצום ההשקעות בסין ובהתאם להביא לפגיעה במדינות המייצאות מכונות (גרמניה, למשל) וסחורות המיועדות להשקעה, כדוגמת מתכות.

- צמצום העודף המסחרי של סין יביא לצמצום בגירעון המסחרי של המדינות המפותחות, בעיקר בארה"ב וגוש האירו. במקביל, הלחץ לתיסוף היואן צפוי להתמתן ויביא להאטה בקצב גידול רזרבות המט"ח של סין ובהיקף רכישת הדולרים ואג"ח ממשלת ארה"ב.

חוות דעת

- להערכתנו, הכלכלה הסינית בדרכה לנחיתה רכה בתמיכת מדיניות מוניטרית ופיסקלית מרחיבות. בטווח הארוך שינוי מבני בכלכלה הסינית יגדיל את חשיבותו של הצרכן הפרטי כמנוע צמיחה. - השינוי המבני בסין צפוי להביא לעליה בעלויות הייצור ויחד עם הגידול בביקוש המקומי להביא לעליית האינפלציה העולמית.

.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה