ליאור כרמון: השבועיים הקרובים מסוכנים לבורסה
מנהל קרנות הנאמנות בבנק ירושלים שומר על אופטימיות ביחס לשוק התל אביבי, אבל כעת הוא נכנס לעמדה "דפנסיבית" לדבריו ככל שזה קשור למניות, לפחות בשבועיים הקרובים. "אנחנו מתקרבים לצומת שחשוב לראות כיצד השוק יפנה בה" הוא מסביר ל-Bizportal בשיחה אישית במשרדי הבנק "אם התקציב יעבור, והמאקרו יהיה חיובי השוק יכול להמריא". העליות, אם יתקיים התרחיש החיובי, יכולות היות חזקות אפילו כמו אלו שבאו אחרי המלחמה בעיראק.
אך מנגד אם נפנה לא נכון בפרשת הדרכים הנוכחית, הוא חושש כי השוק עשוי להתדרדר לירידה חדה. עם זאת, הוא מאמין כי הדוחות הכספיים של החברות הציבוריות שממשיכים לזרום, תוך שהם מסכמים את 2004, צפויים להיות חיוביים. כך גם להערכתו לגבי שני הדוחות של הבנקים הגדולים: פועלים ולאומי, שצפויים להתפרסם בסוף חודש מארס.
אתמול (ד') ירד השוק בשיעור חד יחסית ובימים שקדמו לו הוא התנדנד תוך ירידות מתונות. כרמון העריך כי מה ש"החזיק" את השוק היו גיוסים גדולים של קרנות הנאמנות מתחילת השבוע. להערכתו, אחרי שלושה ימי עליות, מתחיל הציבור לרכוש קרנות נאמנות ואחרי שני ימי ירידות מתחילים הפדיונות.
כרמון בן ה-35, נמצא בתפקידו הנוכחי כמנהל קרנות הנאמנות של בנק ירושלים, כיום 7 קרנות נאמנות, כשנכנס היו 5. הוא הקים שתי קרנות נאמנות, אחת המתמחה באג"ח חברות, ואחת שמנוהלת יחד עם פרופשיונל. הוא מציין כי הקרנות המנייתיות של בנק ירושלים מובילות את תחומן. ירושלים 75, המתמקדת במניות של ת"א 75 ויכולה (וגם מחזיקה מניות מהיתר כגון המ-לט ורבינטקס) קיבלה 3 יהלומים ממעלות, ירושלים מעו"ף עם 2 יהלומים ממעלות, ירושלים נדל"ן, ירושלים מט"ח, וירושלים שקלים.
כרמון מציין כאמור כי היום הוא בעמדה דפנסיבית. בקרנות המנייתיות שלו הוא מחזיק כיום 80% במניות. הסיבה שהוא לא מקטין עוד יותר את החשיפה שלהן למניות נובעת מכך שהוא מעריך כי אנשים שקונים קרנות מנייתיות מעוניינים בשיעורי חשיפה גדולים למניות. אבל לדבריו, אם תחול התדרדרות, הוא יכול להקטין את השיעור של האחזקות במהירות גדולה יותר.
היקף הקרנות עומד כיום על כ-292 מיליון שקל, וכרמון מציין כי כשנכנס (לפני כשנה) עמד היקף הנכסים על כ-85 מיליון שקל. היעד שקבע לעצמו הוא להגיע לחצי מיליארד שקל בשנה הקרובה. האסטרטגיה הדפנסיבית של כרמון במניות מתבטאת באחזקות שלו בקרן האג"ח חברות. הוא מחזיק לדבריו באג"ח להמרה בשיעור של כ-15%, השאר אג"ח קונצרני, ואין אג"חים במסלול מנייתי.
ביקשנו להעזר בכרמון וללמוד על הצדדים הטכניים של הקמת קרן נאמנות. כמה זמן לוקח מרגע ההחלטה של הדירקטוריון על הקמת קרן נאמנות ועד להשקה שלה בפועל? הוא מסביר לנו כי מדובר בתהליך שאורך בין חודשיים עד שלושה. הוא מציין כי רוב קרנות הנאמנות יוצאות בישראל בסוף הרבעון הרביעי, בעיקר בדצמבר, ולפעמים בנובמבר, בכדי להקדים את המבול. בשבועות האחרונים של השנה האזרחית נוצרים עקב כך עומסים ברשות לניירות ערך. לכן, מי שרוצה להקים קרן נאמנות, מתחיל לקבל את ההחלטות ולהתניע את התהליכים ברבעון השלישי.
במה אתה מחזיק? כרמון מסמן מספק מניות אטרקטיביות שהוא מאמין בהן: מיטרוניקס, שלדעתו צפויה לרבעון ראשון ושני חזקים במיוחד (הרבעונים שמקדימים את הקיץ). החברה פיתחה לאחרונה רובוט לניקוי בריכות בלי כבלים. הוא מעריך גם שפרוטרום תציג דוחות טובים, וכי הצפויה להתחיל לקצור פירות מהרכישות שביצעה. כמו כן, הוא מעריך כי החברה בניהולו של יהודאי תשכיל לבצע רכישה משמעותית נוספת עם כספי ההנפקה שביצעה באנגליה. עוד שם שכרמון אופטימי לגביו הוא אלספק חברה שנושאת צבר הזמנות גדול.
מאילו שווקים יש להזהר? כרמון לא מתלהב משוק הטקסטיל, ומרשתות השיווק. לגבי הנדל"ן, הוא מעריך כי התנעת תהליך ההתנתקות עשויה להביא לפריחה מחודשת. גם תחום התיירות עשוי להעניק אפסייד משמעותי.
ומה עם טבע? כרמון מדגיש כי הוא מחזיק במניות טבע היכן שצריך. "אצלנו אומרים, שלא יתפסו אותך בלי טבע". אך הוא מחזיק בה בעיקר בכדי שהיא תשמור על התיק שיתנהג בכיוון של השוק.