הסאב פריים ממשיך לעשות גלים
חשש גובר והולך מפני החמרה בשוק המשכנתאות המשני – סאב פריים – בארה"ב שב ועיצב את פני שוקי ההון השבוע. הורדת הדירוג עליה הכריזה חברת הדירוג S&P לאג"ח מגובות במשכנתאות של השוק המשני הייתה הטריגר הפעם. הדבר הביא לעליה נוספת בתפישת הסיכון של המשקיעים והם אכן הגיבו ברכישות של נכסים איכותיים יותר כדוגמת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב. התשואה על אג"ח זו ירדה בחדות מרמה של 5.15% ל-5.08% ביום מסחר בודד. בסיכומו של השבוע נרשמו ירידות במדדי המניות: ה- S&P500 ירד ב-0.4% מדד היורוסטוקס האירופאי ירד ב-1% הניקיי ירד ב-0.3% ובשווקים המתעוררים התמתנה העליה בכ-0.5% והסתכמה 1.5%. מחירה של חבית נפט ממשיך לסייר סביב הרמה של 72$ לחבית וכנראה שזו הרמה שתלווה אותנו בקיץ הקרוב.
הנתונים החזקים משוק העבודה בארה"ב פינו את מקומם לטובת הנעשה בשוק הסאב פריים. הורדת הדירוג עליה הכריזה חברת הדירוג S&Pלכ-400 אג"ח מגובות במשכנתאות של השוק המשני בשיווי כולל של 5.2 $ מיליארד תרמה לכך. חשוב לציין כי הפחתת דירוג אשראי של החבילות ע"י חברות הדירוג גורמת לנזקים חמורים הרבה יותר מאשר סתם פתיחת מרווחים. זאת, משום שהיא מחייבת מכירה ע"י הגופים המוסדיים, שאינם יכולים להחזיק אג"חים בדירוגים נמוכים מדי בתיק. שלא לדבר על קרנות הגידור שנקלעות לבעיות של נזילות.
מסתבר שהאירועים בשוק הסאב –פריים היו חזקים מספיק בכדי להאפיל על דבריו של יו"ר הפד הפדראלי, בן ברננקי. האחרון הדגיש כי הוא אינו רואה סיכון לאינפלציה בעליות האחרונות שנרשמו במחירי הנפט והמזון משום שאינן צפויות לזלוג אל תוך מדד הליבה של מחירי הצרכן. החשיבות של דבריו נובעת מכך שהוא מבצר את תפישתו כי מדד הליבה מהווה את המדד המוביל שעל בסיסו מתעצבת מדיניות הריבית של הבנק המרכזי. היו"ר בחר לעשות זאת לאחר שלאחרונה כלכלנים מובילים טענו כי מקבלי ההחלטות הריבית בפד צריכים להתייחס למדד המחירים הכללי כמדד המוביל.
ריבית הבנק המרכזי בבריטניה הועלתה בשבוע החולף ב-0.25% לרמה של 5.75% וצפויה לעלות שוב במהלך השנה. הבנק המרכזי האירופאי הותיר את הריבית על כנה וכך גם עשה הבנק המרכזי ביפן. שני האחרונים צפויים להעלאות את ריבית הבסיס שלהם עוד פעם אחת לפחות בהמשך השנה. בניגוד למגמת העלאות הריבית בעולם הריבית בארה"ב צפויה להיוותר על כנה בשנה הקרובה. הפער היחסי (כולל צפי להלאות נוספות) בין ריבית הבסיס בארה"ב למקבילה שלה באירופה ובבריטניה יצרו לחץ להחלשות הדולר האמריקאי. בנוסף, השבוע תרם את חלקו שוק הסאב פריים ויצר סנטימנט שלילי לדולר שגלש לשפל חדש אל מול האירו (1.376) ושפל של 26 שנים אל מול הלירה סטרלניג (2.03).
בשבוע הקרוב צפוי יבול נאה של נתונים כלכליים: בארה"ב יתפרסמו נתוני הייצור התעשייתי, מדד המחירים לצרכן והתחלות הבניה. באירופה יתפרסם מדד המחירים לצרכן והפרוטוקול מהישיבה בה החליטו על העלאת הריבית בבריטניה. ביפן צפוי להתפרסם פרוטוקול הישיבה של הבנק המרכזי בה הוחלט להותיר את הריבית על כנה.
מאת : רן בן חמו - כלכלן בכיר, פסגות אופק.