מה הוא עתידה של הצמיחה העולמית ?
עם שחרור המלחים הבריטים וסיום המשבר הדיפלומטי בין איראן לבריטניה ירדו מחירי הנפט מהשיא המקומי האחרון שרשמו. מדדי המניות עלו על פי רוב ועליה מסוימת נרשמה גם באג"ח הממשלתית של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים.
מרבית הנתונים הכלכליים שהתפרסמו בארה"ב לא עוררו עניין רב. מדד מחירי הוצאות הצרכנים בארה"ב, הצביע על עליה באינפלציית הליבה וגרר התבטאויות ניציות מצד נציגי הפד שסימנו כי אין בכוונתם להוריד את הריבית בזמן הקרוב. סקר מקדים לפרסום של דוח המשרות לחודש מרץ הצביע על צפי לקצב גידול נמוך בחודש זה. הנתון הצטרף לשלל של נתונים נוספים שמצביעים כי ההאטה במשק האמריקאי עשויה להיות חזקה יותר ממה שהונח עד כה.
בצד השני של האוקיינוס האטלנטי נרשם שיפור בפעילות הכלכלית. דיווחים מאירופה מלמדים על המשך ההתאוששות של הסקטור הפרטי ומדדי הפעילות ומדדי האמון של החברות חוזים את המשך התרחבות הסקטור. הוצאות הצרכנים נמצאות בתהליך שיפור הדרגתי אך עדיין לא נוצר המומנטום המתאים בכדי להפוך אותם לכוח מוביל בצמיחה שם.
ביפן התפרסם סקר הטנקן שהיה מאוד חיובי. זה הוא סקר רבעוני של כלל החברות הגדולות ביפן המספק תמונת מצב עדכנית על פעילותם ועל התחזיות של החברות לגבי הפעילות העתידית שלהן. הסקר מתאר את המשך התרחבותו של הסקטור היצרני והלא יצרני כאחד ובדומה לאירופה הוא מצביע על תחזית חיובית להמשך הפעילות הכלכלית.
נתונים אלה חיובים גם ברמה של הצמיחה העולמית מכיון שהתבססותה של הצמיחה בשני הגושים העיקריים, אירופה ויפן, עשויה לקזז באופן חלקי את ההשפעה השלילית על הכלכלה העולמית במקרה של האטה ואף מיתון קל בכלכלת ארה"ב.
בשבוע הבא יתפרסם בארה"ב הדו"ח על שוק העבודה ומספר המשרות החדשות שנוספו למשק בחודש מרץ. כמו כן יתפרסם פרוטוקול של ישיבת הפד האחרונה (21/3) בה הוכרז על הותרת הריבית על כנה.
מאת : רן בן חמו, כלכלן בכיר, פסגות אופק.