תוכנית תמריצים נוספת? לא לפני הכנס בג'קסון הול

יחזקאל ינושבסקי, אנליסט הבית של ATRADE, מנתח את תוכניות ההרחבה השונות שה'פד' השיק בשנים האחרונות ומסתכל קדימה

בעוד שרבים מצפים מברננקי לחבל הצלה נוסף, יו'ר הפד' אינו ממהר לשלוף שפן נוסף משרוולו ומעדיף להסתפק בשמירה על סטטוס קוו בשלב זה.

הדעות בעניין זה די חלוקות: חלק מעריכים כי לברננקי יש מספיק סיבות בכדי לשמור על מדיניותו המוניטארית הנוכחית. הסיבה העיקרית נעוצה בעובדה שנתוני התעסוקה של חודש יוני לא היו גרועים דיים בכדי להצדיק השקת תוכנית תמריצים נוספת. חברי הפד' אינם מפעילים לחץ על ברננקי להשיק תוכנית תמריצים נוספת ונראה כי הם מעדיפים לשמור על אופציה זו לימים קשים יותר, שככל הנראה לא יאחרו להגיע.

החלק הפסימי יותר מעריך כי על הפד' להתערב בשווקים, ויפה שעה אחת קודם. בעיניהם הכלכלה האמריקנית הראתה מספיק סימנים מדאיגים, המצדיקים את האפשרות להתערבות נוספת של הפד'.

אני מעריך כי יו"ר הפד' לא יכריז על שינויים מוניטאריים עד לכנס של בכירי הבנקים המרכזיים בעולם, אשר יערך השנה ב- 23 לאוגוסט, בג'קסון הול, ארה"ב. חשוב להזכיר כי בשנתיים האחרונות, ברננקי בחר להכריז על שינויים מוניטאריים גדולים במעמד הכנס הזה, אשר נחשב לכנס הגדול והחשוב ביותר עבור קברניטי הכלכלה העולמית.

ג'קסון הול 2010 הכרזה על QE2

ב-2010 ברננקי בחר להודיע על השקת תוכנית זו, אשר במסגרתה רכש הפד' אג"ח בהיקף של 600 מיליארד דולר, במטרה לתת זריקת עידוד נוספת לשווקים. התוכנית באה על רקע משבר החוב באירופה, אשר השפיע לרעה גם על הכלכלה האמריקנית. התוכנית נמשכה מחודש נובמבר 2010 ועד חודש יוני 2011. תוכנית זו הובילה לזינוק בשווקים הפיננסיים בעשרות אחוזים. הראלי בשווקים הסתיים, יחד עם התוכנית, לקראת חודש יוני 2011.

לעומת זאת, הדולר האמריקני התפרק מייד אחרי שהתחילו הספקולציות בעניין האפשרות להשקת תוכנית תמריצים זו (החל מחודש יוני 2010). חולשתו של הדולר נמשכה עד חודש יוני 2011, ומאז הוא נמצא במגמת התחזקות משמעותית, מול מרבית המטבעות בעולם, להוציא את הין היפני, שחזק יותר מהדולר. אם ניקח את האירו דולר לדוגמה - נוכל לראות כי השפל המשמעותי ביותר בשנים האחרונות נקבע לפני השקת התוכנית והוא עמד על 1.1876 דולר לאירו. לאחר השקת התוכנית, האירו צבר תאוצה וזינק ביותר מ- 3000 פיפס, עד השיא שנקבע באזור 1.4939 (בחודש מאי 2011).

ג'קסון הול 2011 הכרזה על "אופרישיין טוויסט"

בכנס השנתי של שנת 2011, הוציא יו"ר הפד' לפועל את תוכנית ה"אופרישיין טוויסט", שבמסגרתה מכר הפד' אג"ח קצרות טווח ורכש אג"ח ארוכות טווח, בהיקף של 400 מיליארד דולר. תכנית זו הורחבה לפני מספר ימים בעוד 267 מיליארד דולר, והיא צפויה להימשך עד סוף השנה הנוכחית. ההכרזה על תוכנית זו, יחד עם השיפור שחל אז בכלכלה האמריקנית, דחפו את המדדים לראלי שנמשך עד חודש אפריל השנה. מאז, משבר החוב הלך והחמיר, והכלכלות הגדולות בעולם (ארה"ב סין וגרמניה) הורידו הילוך. לעומת זאת, הדולר צבר תאוצה, היות והמשקיעים העדיפו את השטר הירוק על פני נכסים אחרים.

ג'קסון הול 2012 הדרך ל-QE3 סלולה בהחלט

המצב הכלכלי ההולך ומחמיר בעולם בכלל, ובארה"ב בפרט, סולל את הדרך להשקת תוכנית תמריצים נוספת. יו"ר הפד' כבר הכין את הקרקע לקראת המהלך המיוחד, במסגרת עדותו החצי שנתית מול הסנאט בשבוע שעבר. ברננקי ציין בין היתר כי הבנק המרכזי "מוכן לפעול", אם וכאשר הכלכלה האמריקנית תזדקק לתמיכה נוספת. במילים אחרות, הדלת להשקת תוכנית תמריצים נוספת פתוחה, אך הפד' לא מוכן לעבור דרכה בשלב זה. יחד עם זאת נראה כי הפד' לא יהסס להשיק תוכנית תמריצים נוספת, אם תחול הרעה נוספת במצב הכלכלה האמריקנית.

יו"ר הפד' הביע דאגה בנוגע לקצב הצמיחה של ארצו וציין כי "קצב הצמיחה איטי באופן מתסכל". עוד אמר כי על הפוליטיקאים בארה"ב מוטלת משימה קשה - למנוע מצב של התמוטטות כלכלית, אם הגזרות הכלכליות, הכוללות העלאת מיסים וקיצוצים בתקציב, אכן יכנסו לתוקפן בתחילת 2013, תהליך הקרוי בשם "צוק פיסקאלי". ברננקי התייחס גם למשבר החוב באירופה וציין כי המצב הקשה באירופה מהווה איום על הכלכלה האמריקנית.

סיבות אשר עשויות להוות טריגר להשקת תוכנית תמריצים: 1. פיזור רמזים מעורפלים בנוגע לאפשרות להשקת תוכנית כזו ע"י הפד' - נעשה כבר בשבוע שעבר, בעדותו של יו"ר הפד' מול הסנאט.

2. סימני האטה נוספים שעשויים להעמיד את כלכלת ארה"ב בסכנת מיתון נוסף - נתון התמ"ג של הרבעון ה- 2, אשר יפורסם בשישי הקרוב, יספק את התשובה. הצפי עומד על כך שהכלכלה הגדולה בעולם צמחה בקצב של 1.5% ברבעון השני. צמיחה של פחות מ- 1%, תספק רוח גבית לפד' להשיק תוכנית תמריצים נוספת.

3. הדרדרות נוספת בסקטור התעסוקה האמריקני - הנתונים יפורסמו בשבוע הבא. אחרי 4 חודשים גרועים, שבהם נוספו פחות מ- 100 אלף משרות בממוצע בחודש, הציפיות לנתונים טובים אינן גבוהות במיוחד. נתונים מאכזבים עשויים להוות גושפנקא להתערבות הפד' בכדי לנסות למנוע מצב של מיתון נוסף.

לסיכום: החודש הקרוב עשוי להכריע את גורלם של השווקים הפיננסיים ושל השטר הירוק. אם ברננקי יחליט להשיק תוכנית רכישות שלישית, השווקים עשויים לפתוח בראלי והדולר עלול לצנוח. בעצם מדובר בתהליך דומה למה שראינו בשנת 2010, לאחר שהפד' הכריז על QE2, למרות שהשנה המצב באירופה הרבה יותר מורכב וכבר לא מדובר ביוון אלא בכלכלות הגדולות של הגוש, כגון ספרד ואיטליה, אשר עלולות להזדקק לסיוע משמעותי עד לסוף השנה הנוכחית, דבר אשר יגביר את הלחץ על השווקים.

השקת תוכנית רכישות שלישית (QE3) היא לא עניין של האם, אלא של מתי. העיתוי הטוב ביותר עשוי להיות בסוף חודש אוגוסט, במהלכו של או זמן קצר לאחר הכנס הכלכלי בג'קסון הול. השקת תוכנית שלישית עשויה לספק הזדמנות מצוינת להשקעה בסחורות כגון הזהב והכסף, המדשדשות זמן רב בהמתנה לאירוע גדול, שיהווה טריגר לפריצה, אירוע אשר עשוי להתרחש כבר במהלך החודש הקרוב.

***ניתוחים ועסקאות כלולות בדוח זה הינם למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מטבע, מדד, מנייה סחורה ו/או כל נכס אחר מהמתוארים בדוח. הניתוח מתפרסם על מידע אשר פורסם לכלל הציבור ומידע אחר, לרבות מידע שפורסם על ידי החברה נשואת דוח זה, ואשר ATRADE מניחה שהינו מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. המסחר במטבע חוץ, סחורות, מדדים ומתכות כרוך בסיכון רב ואינו מתאים לכל אדם. הכותבים יכולים להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך. הכותבים אינם בעלי רשיון ייעוץ או ניהול תיקים

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    עדיף ישר Q13 לא? מה דעתך אנליסט נכבד? (ל"ת)
    זהבי כספי 25/07/2012 18:35
    הגב לתגובה זו