החלום, שיברו ונסיונות התחייה מחדש; פרוטליקס כדוגמא
הפרשנים מסבירים שהיפנים התנפלו באטרף על המניות שלהם, כי סאמרס החליט לוותר על המועמדות לנגיד הבנק הפדרלי. למחרת מכרו היפנים את המניות שקנו ביום הקודם בגלל סאמרס. הם חששו, שוב, שברננקי עומד להודיע על הפסקת רכישת האגחי"ם האמריקניות. ביום שלאחר מכן, חזרו היפנים וקנו את המניות שמכרו, ושוב, בגלל ברננקי, למרות שלא אמר כלום. ביום הרביעי מכרו בגלל שאובמה הזהיר את סוריה וביום החמישי חזרו וקנו כי התברר שהצמיחה בסין לא ירדה. תארו לעצמכם מה יקרה לניקיי אם משהו יקרה לבסוף גם ביפן עצמה? החלום ושברו? פרוטליקס (סימול: PLX)
כמעט שנה וחצי עברה מאז אישר ה-FDA את ה-ELELYSO כטיפול אנזימי חלופי למחלת הגושה. התכשיר, שנמכר כאבקה שממיסים ומזריקים לוריד, מיוצר על פלטפורמת התאים הצמחיים, ה-ProCellEx protein expression system שפיתחה פרוטליקס. ה-FDA אישר את השימוש בתרופה כתחליף לאנזים לצורך טיפול ארוך טווח במבוגרים שאובחנו כחולים בסוג מס' 1 של המחלה (הצורה השכיחה ביותר של המחלה, פוגעת בעיקר ביהודים אשכנזים ומביאה לפגיעה בכבד ובטחול כתוצאה ממוטציה בגן שנמצא בכרומוזום של נשים וגברים). הפלטפורמה מתבססת על תאים שמוצו מצמחים והלהיבה בחדשנותה דמיונם של רבים, בעיקר בוול סטריט - שם, בשלב מסוים של הבדיקות הקליניות (בתחילת הדרך בעיקר), הרימה ההתלהבות את המניה למחירי שיא. פעמיים חגגו החולמים בוול סטריט את צדקתם, פעם כשאושרה התרופה, ופעם לאחר כניסתה של ענקית הפרמקולוגיה, פייזר (סימול: PFE), כשותפה / מממנת לפרויקט - מה שכמובן הביא למחשבה, שפייזר תרכוש את פרוטליקס בהערכה חלומית.
אבל חלומות לחוד ומציאות לחוד - מאז אושרה התרופה עברו 5 רבעונים מלאים. פייזר עדיין שם, אבל שום דבר לא קרה בתחום החשוב באמת, המכירות. אפילו עסקת ענק כביכול שפורסמה על ברזיל לא הביאה עדיין למכירות. הסיפור של פרוטליקס הוא סיפור קלאסי של חברת חלום ציבורית שרחוק מלהסתיים. הוא מזכיר במשהו את סיפורה של ImClone Systems (סימול: IMCL), החברה שפיתחה את תרופת האורביטוקס נגד סרטן המעי הגס, הצוואר והראש, והתפרסמה בעקבות "אפיזודת מארתה סטוארט", מלכת העיצוב הביתי ש"שיחקה" במניות החברה.
ליווינו את IMCL כבר מלידתה ב-1984. היינו עדים למאבק עם חברת יד"ע של מכון וייצמן, ממנה רכשה אם-קלון את הזכויות לארביטוקס והמשפטים שלאחר מכן. "חגגנו" על המניות בעליות ו"בכינו" בנפילות. שלוש פעמים ראינו את IMCL נוגעת ב-85-90 דולרים ושלוש פעמים בדולר אחד. לבסוף שמחנו עם בעלי המניות, כאשר נרכשה ב-2008 ע"י איליי-לילי (סימול: LLY) ב-6.5 מיליארד דולרים. היינו עדים לכל אורך הדרך לתהפוכותיה של ההנהלה, כניסה של ענקית התרופות בדרך, בריסטול מאייר (סימול: BMY), שהעניקה לחברה קווי אשראי ומענקים בסך 2 מיליארד וניסתה לרכוש את IMCL ב-2008, אבל לא הצליחה. כניסתה של בריסטול הטיסה את IMCL לזמן מה לחלל. אבל רק 6 שנים לאחר כניסתה של בריסטול, עת נכנס לחברה קרל אייקן הגדול (כחצי שנה לפני שאיליי-לילי הגישה את הצעת הרכישה), הבנו שהסיפור אמיתי. כמו גם השכלנו ללמוד מתי רוכשות ענקיות תרופה חברות חלום ומתי הן רק משקיעות בהן. כל הסיפור של משקיעי אם-קלון נמשך 24 שנים, פרוטליקס "רק" בת 20, כך שיש עוד זמן ופוטנציאל.
בואו ונבין תחילה מה מעניין בפרוטליקס. אל תשכחו, בין האנשים שגילו עניין גדול בחברה, היו אלי הורוביץ ז"ל וד"ר פיליפ פרוסט יבד"ל, ממשקיעי היסוד, עם מעורבות בניהולה של החברה. השניים מכרו את מניותיהם הרבה לפני שנראה היה שזו הקטנה תצליח ליישם את חלום שיחלוף האינזימים שלה. למה מכרו? לדעתנו, העליות המטורפות של המניה דאז, כתוצאה מהתלהבות האנליסטים, היו לסיבה המשנית למכירה. הסיבה האמתית הייתה (ואנחנו מתבססים על שיחות שהיו לנו בזמנו עם אלי הורוביץ המנוח), שהם פשוט התחילו לחשוש ש"העסק לא יעבוד". לפיכך ניצלו את המומנטום ויצאו. מבחינת הרווח שגרפו, השניים צדקו, אבל החברה כן הצליחה - "העסק עובד" אבל עדיין לא ממלא את הקופה. אם בוחנים היום את "הפוטנציאל החלומי" שבפרוטליקס, לאחר כל התהפוכות האחרונות, אין שום ספק שאינו נופל מזה שהיה לאורך הדרך באם-קלון, ואפילו עולה עליו.
בואו נשכח לרגע מתרופת הגושה, ממנה לא תבוא הישועה (ואת זה כבר אמרנו עוד לפני שהתרופה אושרה). ישנה פלטפורמת ה-ProCellEx® plant cell-based - protein expression system, ממנה הופק ה-ELELYSO. הצלחתה של החברה לעבור את אישור ה-FDA אינה דבר של מה בכך (למרות הלגלוג על הכישלון ההתחלתי). פרוטליקס הצליחה להעביר ב-FDA פלטפורמה חדשנית, שמעולם לא אושרה כמותה בסוכנות החשובה. אנחנו, המשקיעים, מחפשים כמובן "הצלחה" שתתבטא בעליות במניות. אבל בעולם האמיתי, זה שנקרא מיין סטריט, להצלחותיה של פרוטליקס עד כה יש משמעות גדולה. לכן אנשים שמבינים, טוענים שהירידות של חברה עם פלטפורמה כמו של פרוטליקס הן הזדמנות קניה, אבל לזה נגיע בסוף. הדבר היחיד שמעניין כשבאים לחשוב על השקעה בחברה כזו - לאחר שנים של אכזבה - הוא הציפיות (בהתאם למה שיש עדיין לחברה) ויכולת ההנהלה לממשן, מה שהיה בעבר לא מעניין.
לגבי ההנהלה, פרוטליקס מורכבת מאנשים ברמה הגבוהה ביותר. מהמנכ"ל / נשיא ד"ר דוד אביעזר, דרך מנהל הפיתוח ד"ר יוסף שאלתיאל וד"ר עינת אגמון מנהלת פיתוח המוצרים ועד למנהל הכספים מיימון והמנהל התפעולי צבי פאלאש - אלו אנשים בעלי ניסיון ארוך. אין שום ספק בידע שלהם וביכולתם להוביל חברה. כן, היו טעויות טכניות ויח"צניות שעשו בעבר, אבל עד כה הם פעלו כפי שכל מנהל טוב אחר היה עושה. לחברה כרגע יש מוצר מאושר אחד וכמה מוצרים בפיתוח. לכל אחד מהם (כולל זה שאושר ועדיין לא מציג מכירות) יש פוטנציאל אדיר. אם נשאיר הציניות בצד, הכניסה של פייזר (סימול: PFE) מוכיחה זאת. עובדה, פייזר לא שמה הצעת רכישה על השולחן ולא אומרת כלום (באחד האתרים הכלכליים הישראלים המתחרים, ראינו שפרוטליקס הציעה עצמה בתחילת השנה למכירה לפי מיליארד דולרים - "אבל לא פייזר ולא שחקנים גדולים אחרים קפצו על ההצעה, למרות שעבור פייזר מדובר בטיפה מתוך ים המזומן שברשותה...". לכתוב דבר שכזה, יסלח לנו הכותב/ת, זו שטות גמורה. חברות מהסוג של פייזר או סאנופי (סימול: SNY) ששמענו שגם בדקה את אפשרות הרכישה ודחתה, אינן קונות חברות בגלל "שקופתן מלאה בכסף"). יש הבדל עצום בין החלטה להשקיע בחברה, כפי שעשתה פייזר בפרוטליקס או רכישתה.
כמו שאמרנו, לחברה יש כרגע מוצר מאושר אחד - ה-ELELYSO, שנקרא באמריקה הלטינית UPLYSO™ ומכוון למחלת הגושה 1. המוצר בברזיל (שנכון אגב גם באורוגוואי) נמצא עדיין בתהליך, וכך גם הניסיונות של פייזר להחדרת ה-ELELYSO במערב. נכון, למשקיעים נמאס לחכות. אבל זה מה יש, ובפירוש לא מדובר במוצר שנכשל. בזמנו, הסברנו עד כמה יהיה קשה ל- ELELYSOלדחוק את המתחרים ששולטים בשוק (גנזים ושאייר). מה גם שהאיחוד האירופי נתן למוצר של Shire PLc (סימול: SHPG), ה-VPRIV, שגם הוא מיועד לגושה סוג 1, להיות מופץ באירופה כמוצר מועדף למחלה ל-10 שנים (מכה קשה לפרוטליקס). אבל עם כל זאת סיכויי המכירות של התרופה טובים, ייקח עוד זמן לחדירה.
לצד התרופה המאושרת, יש לחברה תיק מוצרים בפיתוח שכל אחד מהם יכול, במהלך ההתקרבות לאישור, להצית חלום גדול. ה- PRX-102, מתבסס על תאי צמחים ומיועד להחלפת אינזימים במלחמה מול מחלת הכליות, הפברי שגם היא, כמו הגושה, "מחלת נישה" (כ-8000 חולים ברחבי העולם. 200 אלף דולרים עלות ממוצעת לטיפול בחולה). גם במקרה זה, כמו בגושה, המתחרות הגדולות הן שוב גנזים האמריקנית שנרכשה ע"י סאנופי, שהתרופה שלה כבר אושרה ושולטת בשוק, ו-Shire שתרופתה כבר אושרה ונמכרת באירופה, אבל עדיין לא אושרה ב-FDA. הPRX-102 נמצא בשלב הבדיקות הקליניות בין הראשון לשני והחברה, שכבר עורכת טיפול בחולה אחד, מאמינה שב-2014 ייבדקו 18 חולים - זה ייתן דחיפה לכיוון השלבים האחרונים של הבדיקות.
בסופו של דבר, מדובר ב-3-4 שנים עד לשוק. ישנה ה-PRX-105 שמפותחת כהגנה ביולוגית מול גז העצבים. ה-PRX-106, נגד בעיות במערכות החיסון ולבסוף תרופה אוראלית (כדור) למחלת הגושה, ה-PRX- 112. שלוש האחרונות נמצאות בשלבים ראשוניים של הבדיקות הקליניות (פרה שלב 1), וצפויות לעבור לא מעט שנים עד ל"הצלחה". ביוני השנה פרסמה החברה על התחלת מחקר בשלוש תרופות חדשות. הגיוס האחרון של 60 מיליון דולרים באג"ח להמרה (2018, נושאות 4.5% ריבית שתשולם פעמיים בשנה, וברות המרה לפי 173.6593 מניות על כל 1,000 ד' באג"ח, שער להמרה של 5.76) נעשה על מנת להמשיך ולממן את התרופות השונות. הוא צריך לעניין מאוד את המשקיע הממוצע. מדוע? ראשית, הוא גרם לירידת מחיר המניה למחיר "מעניין". שנית, מדובר במספר מוסדיים שאחרי מה שקרה, ולאחר מה שנראה ככישלון במכירות ה-ELELYSO, עשו בדיקה נאותה מעמיקה על החברה, המוצרים, ההנהלה והפוטנציאל, ולבטח גם בדקו מדוע פייזר אינה רוכשת את החברה - ולאחר כל אלה, החליטו להשקיע. לסיכום, נראה לנו שטווח מחירים של 4-5 דולרים בהחלט מעניין לטווח הבינוני והארוך (כמובן שאתם תבדקו עם היועצים שלכם). אנחנו מאמינים שהדבר החשוב ביותר והסיבה לכך שהחברה מצליחה לגייס כספים ממוסדות, הוא הפלטפורמה. הנכס הגדול של פרוטליקס זו היכולת להדגים, שהשימוש בתאים מהצומח על מנת להעביר לחולה חלבונים למטרות ריפוי אכן עובד, ועל זה גם ענקיות הרפואה מביטות. לא רק החדשנות שבדבר, אלא, ובעיקר, תוצאות הפעולה של הפלטפורמה לאורך זמן ואימוצה ע"י עולם הרפואה. אם וכאשר הדברים יאומתו בחיוב, אין ספק שגם לפני הפריצה במכירות נראה עליות במניה - אז גם תהפוך אופציית הרכישה לריאלית ובמחיר גבוה. רק בשלב הזה חברה כמו פייזר, שאימצה מדיניות רכישת חברות נישה רפואיות, תתחיל להתעניין ברכישה. אבל שוב, זה ייקח זמן ועצבים.
- 15.בעל עיניין 22/09/2013 07:37הגב לתגובה זומדוע הבכירים בפרויטליקס מוכרים כל הזמן. לא ראיתי קניות של בעלי עיניין בשנים האחרונות.
- 14.משקיע 20/09/2013 15:54הגב לתגובה זושלמה שלום תוכל בבקשה להתיחס ל NSPR ? תודה
- 13.שלמה גרינברג 20/09/2013 14:13הגב לתגובה זואכן, משכורות ובונוסים שערוריתיים אבל שאושרו ע"י מועצת המנהלים. האיש קיבל בשכר , בונוס ואופציות למעלה מ 3.2 מיליון $ ל 2012. מה הקשר של PLX למחירי הדיראות? אל תגיד לי שיש איזשהו מטורף שמשקיע כספים שיועדו לדירה ב PLX. לגבי בריינסווי אמרתי את כול מה שצריך לומר ומספר פעמים. שים לב לתחרות שהולכת ומתגברת על ה CNS.
- 12.תודה שלמה. אכן .פיספסתי. חג שמח לך. (ל"ת)דינו 20/09/2013 13:21הגב לתגובה זו
- 11.רפולי 19/09/2013 21:16הגב לתגובה זולא התייחסת למשכורות השמנות שמקבל "אדון פרוטליקס" המנכל שהוא מהגבוהים בשוק.האם זו לא חוצפה מצידו. בזמן שאתה מציע למשקיעים לחכות ולהמתין עד שהמניה תתאושש, מחירי הדירות עולים ועולים.זה גורם לפיספוס גדול... ! מה עם מניית החלום הכי אמיתית שיש - "בריינסוויי", שכנראה זמן רב לא התייחסת אליה. תודה שלמה.
- 10.ומה בנוגע לסביינט SVNT....יש עתיד? (ל"ת)תודה על הנתוח המלמד 19/09/2013 16:10הגב לתגובה זו
- 9.דוד 19/09/2013 15:06הגב לתגובה זותראה מה כתב על אורכית. ועכשיו מלאנוקס
- 8.ליאור 19/09/2013 15:02הגב לתגובה זושלמה גרינברג אתה פשוט ענננננק ! שאפו על כתבה מציאותית.תמיד נהנה לקרוא את הכתבות שלך.תמיד עם "רגליים על הקרקע" כל מלה בסלע :) מזמין אותך ואת כל הקוראים להצטרף לפורום שלי,פורום "ביומד" בפייסבוק,הפורום הגדול והמוביל בתחום הביומד בישראל.
- 7.מוריס 19/09/2013 10:41הגב לתגובה זוהכתב היחידי בכל העיתונות הכלכלית שכותב לעניין. כתב כלכלי שבאמת יודע מה הוא כותב ומספק למשקיעים ולקוראים ניתוח מעניין ואמיתי. כן ירבו
- 6.שלמה גרינברג 19/09/2013 09:55הגב לתגובה זולדוד (4): איני נותן דעה אישית. ב"אפקט מארוול" מדובר בחברה שלאחר תקופה ארוכה בה הכתה ציפיות והלהיבה האנליסטים שיצרו פרמיה למנייתה מאכזבת במפתיע ומנייתה נחתכת משמעותית. החזרה לפייבוריטיות לוקחת זמן אם בכלל. למושקע בפרוטאליקס (5)חבל שלא קראת 5-10 כתבות קודמות שלי על החברה. אני כותב על פרוטליקס מאז הופיעה בבורסה ובמשך כול השנים הזהרתי מהתלהבות יתר על המוצר. לא שאכפת לי מה שאתה חושב ואיני מכיר את ההנהלה כלל (בדקתי את הרזומה שלהם). הבעיה היא שיש יותר מידי משקיעים כמוך שלא קוראים ולא בודקים
- 5.מושקע בפרוטליקס 18/09/2013 21:03הגב לתגובה זובאמת ,הרי רואים במפורש שהכתבה הוזמנה ע"י ההנהלה הכושלת פשוט מאוד היא כושלת וכך נותרה בעיני המשקעים שהיא שוחטת ,פשוט מאוד גונבים ברשות החוק מביך ומביששיש כאלה מנהלים
- 4.דוד 18/09/2013 18:26הגב לתגובה זוחג שמח. כתבת לי שהיא דומה לאפקט מרוואל. האם אתה חיובי ומאמין? ומהו אפקט מרוואל. תודה
- 3.שלמה גרינברג 18/09/2013 15:03הגב לתגובה זודווקא השבתי
- 2.דינו 18/09/2013 14:46הגב לתגובה זולשלמה- אנא לשאלתי מהכתבה הקודמת שלא הספקת להשיב- האם להערכתך יש תקומה לנ"ל. חג שמח
- 1.בוגית נייטיבס 18/09/2013 10:34הגב לתגובה זו1. מבוא ורקע http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%94%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%AA_%D7%9E%D7%93%D7%95%D7%9E%D7%99%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%AA 2. מבנה והתפתחות http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A1%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%9C%D7%90%D7%A7%D7%A8%D7%94 3. תרבות ה"סטאר" : סיכום-מסקנות-ומה שמעל ומעבר.. http://www.mechon-mamre.org/i/1401.htm כדאי לך לעיין ברצינות במקורות הללו-אין הסבר טוב מהם לשלב הנוכחי במשבר התרבותי המתמשך