ליום כיפור, בין 1,000% לבית כלא - הגורם האנושי

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לגורם שמביא להערכות החברות בוול סטריט ולהבדלים לעומת המיין סטריט

קריסטיס האספיס, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קפריסין, התמנה אתמול לנגיד הבנק המרכזי של האי. דימיטרי צ'יצ'יקאשווילי, נשיא חברת הבניה הרוסית הגדולה, Insigma Group, התמנה לסגנו (על מנת להרגיע בעלי פיקדונות מרוסיה ואוקראינה). לבעלי פיקדונות מעל 100 אלף אירו עשו תספורת של 47.5% מהפיקדון, האי קיבל את 10 מיליארד אירו מה-INF ועד כמה שזה טראגי לאדם הפשוט - סיפור קפריסין נגמר, הכלכלה לא תתרסק ולא תרסק את יוון, ובכך אירופה נרגעת ומתחילה מחדש. על זה לא יהיו כותרות כפי שהיו על הסיכויים למשבר נוסף, אבל זה מה יש.

מה שקרה ב-2008 אכן סיפור נוראי, שנוצר בשל תאוות בצע אנושית, ולא בגלל מחזוריות כלכלית, לכן הוא בר תיקון. האמריקנים הבינו זאת מיד ופעלו, לאירופים וליפנים לקח יותר זמן. אנחנו חוזרים וממליצים לקוראים להתחיל ולבדוק ברצינות הסטה של חלק מתיק ההשקעות לאירופה ויפן, עדיף באמצעות סלים. אם אתם רוצים את התמונה הנכונה, ולא זו שמחפשי כותרות מנסים להעביר, כדאי לכם להקשיב ל עם היזם המצליח, הסופר הידוע ומנהל קרן ההדג', ג'ימס אלטושר (). הוא נראה Nerd, אבל לא כזה בכלל. הוא מבין היטב את מה שקורה בשוק. בינתיים החליטה ה"ועדה המסדרת" של מדד הדאו ג'ונס להוציא ב-23.9.2013 את ענקית האלומיניום, אלקואה (סימול: AA), היוליט פאקארד (סימול: HPQ) ובנק אוף אמריקה (סימול: BAC), ולהכניס במקומן את נייק (סימול: NIKE), ויזה (סימול: VISA) וגולדמן סאקס (סימול: GS), מה שהופך את המדד לפחות תעשייתי ויותר מוטה שירותים - מבנה שמשקף טוב יותר את השינוי במבנה הכלכלה האמריקנית - זה יהיה השינוי ה-54 מאז 1885.

בין שבתאי צבי לאילן מאסק - הגורם האנושי בהערכת חברה

בזמנו עזרנו לאשה בעבודת סמינריון על נתן העזתי, היחצ"ן של שבתאי צבי הידוע לשמצה. אותו שבתאי, נעצר ע"י התורכים והתאסלם, היה כוכב עליון שמאות אלפים הלכו אחריו בצייתנות מדהימה והתאסלמותו גרמה למשבר נוראי ביהדות - כל זאת במשך כעשור (1656-1666). כשעבדנו בפלורידה נפגשנו עם רבנים רבים שארגנו לנו הרצאות על מניות ישראליות במועדוני הנשים והגברים של בתי הכנסת. במהלך מסע ההרצאות, יצא לנו לשוחח עם רב אחד על שבתאי ונתן. "רוצה להבין את התופעה?", אמר הרב, "הסתכל סביבך במקום בו אתה עובד, וול סטריט. שם יש הרבה שבתאים, אנשים כריזמטיים שמיליוני משקיעים הולכים אחריהם בעיניים עצומות. חלקם גורם למאמינים אסון כלכלי וחלקם עוזר למאמיניו להתעשר. לדוגמא, קח את וורן באפט לעומת ברני אברס".

בשנת 1988, בעוד וול סטריט מלקקת פצעי משבר 1987, הגיע לניו יורק, להצגת החברה שלו שהייתה בדרך להנפקה, ברני אברס (Ebbers). האיש ממיסיסיפי חישמל את באי ההצגה והמשיך לעשות כך עד 2002, כשהחלה החקירה לאי סדרים והונאות בחברה שהוביל Worldcom (סימול: WCOM). אברס ניהל את ההצגה במלון פלאזה (הרבה לפני שתשובה רכש אותו) ביחד עם Murray Waldron, האיש שלמעשה הקים, ארבע שנים קודם, את חברת Long Distance Discount Service (שהפכה מאוחר יותר לוורלדקום).

וורלקום הגיעה להנפקה כחברת תקשורת קטנה במיסיסיפי, ותוך 14 שנים הפכה לחברת התקשורת השנייה בגודלה בארה"ב, אחרי AT&T עם שווי שוק של 125 מיליארד דולרים. ב-2002 החלו הרשויות לחקור את החברה וב-2006 קרסה ואברס נכנס ל-25 שנים לבית הסוהר. במהלך השנים 1989-2002 אברס היה, ללא ספק, המנהל המוערך ביותר בוול סטריט. הערך אליו הגיעה החברה בשיאה "שייך" בחלקו הגדול לאברס עצמו. מניית WCOM עלתה תוך 9 שנים בערכים מתואמים מ-10 סנט ל-60 דולרים. כשסטיב ג'ובס חזר לאפל (סימול: AAPL) ב-1997 שיקם אותה ובכך "החליף" את אברס כמנהל המוערץ בשוק. הוא הוביל את AAPL בתוך 15 שנים מרמה של 3 דולר (בערכים מתואמים) ל-705. אף אחד לא יטען שהערכת השיא של AAPL לא קשורה בהערצת המשקיעים והפרשנים/אנליסטים לג'ובס ז"ל. עובדה, מאז שעזב, ולמרות שהחברה המשיכה לשגשג, המניה ירדה ב-30% לערך. "בימי מלכותם של אברס וג'ובס" הופיע גם "הנסיך" אלי הורוביץ ז"ל, שבנה את החברה הגנרית הגדולה בעולם והביא את מנייתה מ-55 סנט בערכים מתואמים ל-64 דולרים בתחילת 2010. גם במקרה שלו, כמו במקרה של ג'ובס, המניה ירדה בכ-40% מאז עזב - לא פרופורציונלי למצבה במיין סטריט.

משהלך ג'ובס ב-2012, עלה על הבמה אילן מאסק עם יצירתו טסלה (סימול: TSLA) שעלתה פי 10 (כמעט, בערכים מתואמים הונפקה המניה ב-17 דולר) מאז שהונפקה בסוף יוני 2010. תלמידיו של סמואלסון לא היו מסכימים עם הערך שנותנת היום וול סטריט לטסלה, 20 מיליארד דולרים. על בסיס הנתונים הידועים של המחצית הראשונה של 2013 - מכירות של 967 מיליון ורווח של 19.2 מיליון, ואפילו על בסיס התחזיות לכל 2013 ו-2014 הם היו נותנים למניה ערך של 40-45 דולר, במקסימום, כאשר המניה נסחרת בשער של למעלה מ-160 דולרים (הפרופסור לכלכלה, Aswath Damodaran, פרסם ב-8.9 שעשה חישוב מדוקדק על חברת טסלה, והגיע למסקנה ששווי המניה לא צריך להיות מעל 67.12 דולרים. זה פורסם בכל הרשת ועדיין המניה עלתה ל-163). "כלכלני תורת סמואלסון" ופרופסור Damodaran המכובד לא היו מסכימים גם לשווי השיא של 125 מיליארד ו-636 מיליארד - לשם הגיעו Worldcom ואפל בימי הזוהר שלהן. אבל מה אפשר לעשות כשהערכים נקבעו בשוק החופשי ביותר בעולם שבין קונים למוכרים, הנאסד"ק?

מניית TSLA, בדיוק כפי שקרה למניות WCOM ו-AAPL בדרכן לשיא, מומלצת ע"י כלכלנים מסורתיים לשורט. אבל כאנשים שמבלים למעלה מ-40 שנה בשוק ההון בכלל ובוול סטריט בפרט, לא נתפלא כלל אם החברה תוערך עד סוף השנה לפי 40 מיליארד (וגם לא נתפלא אם בדרך לשם נראה "תיקון" רציני). הפער הזה, בין ההערכה הכלכלית להערכת השוק, בכל שלושת המקרים, שייך כולו לאילן מאסק, סטיב ג'ובס וברני אברס. גם Worldcom ואפל מעולם לא היו שוות כלכלית 125 מיליארד ו-636 מיליארד. הטענה שלנו, שהגורם האנושי הוא האינדיקטור החשוב ביותר להערכת חברה ציבורית, ולא רק בארה"ב.

קהילת מאמיני מאסק הולכת וגדלה במהירות, לאור ההצלחות עד כה, והעליות במניה בשלב הנוכחי אינן קשורות להישגיה של טסלה (שהם מופלאים בפני עצמם), אלא למאסק. "בתופעות של משיחיות", אמר קריימר הגדול כשנשאל מדוע אינו מדבר על TSLA, "איני נוהג לגעת". יש המון מומחים שממליצים לעשות שורט על TSLA, זה היה אותו הדבר ב-AAPL ו-WCOM חמש-שש שנים לפני שהגיעו לשיא. אם אתם עושים שורט תזכרו אקסיומה אחת - הניסיון מלמד שאסור לעשות שורט על מניה בגלל "שהיא יקרה מדי" - זה לא קריטריון להשקעה בדיוק כפי שערכים כלכליים נפלאים אינם הסיבה המובילה לעליית ערך מניה. בסופו של דבר שאלת המיליון היא, איך מזהים את המאסק הבא? איך יודעים אם הבא יגמור כמו באפט או כמו אברס? אולי עד יום כיפור הבא תהיה לנו תשובה.

מי את Sorrento Therapeutics (סימול: SRNE)? האם תסופח לאופקו (סימול: OPK)?

סורנטו היא חברת פיתוח בתחום הביו-פרמקולוגיה, שמנסה לזהות, לפתח ולמסחר תרופות ביולוגיות מוגנות בתחום מחלות הסרטן, הדלקות, העיכול ומחלות זיהומיות. היא מתקדמת כרגע בפיתוח פלטפורמה - s G-MAB - שאמורה לעזור בזיהוי מהיר ובידוד נוגדנים שיכולים להתחבר למחלות המתאימות לריפוי באמצעות החלבונים שבאותה פלטפורמה. החברה פיתחה "ספריית נוגדנים" וטכנולוגיות. החלום הוא להגיע לספריות גדולות בהרבה - דבר שאם יצליח, יהווה שירות חשוב מאוד לעולם הרפואי. בתחום זיהוי הנוגדנים למחלות עיניים יש לחברה הסכם אופקו. החברה פועלת מסאן דיאגו, אבל פעילה מאוד גם בישראל. לאחרונה, היא חתמה על הסכם שת"פ עם אוניברסיטת בן גוריון על פיתוח נוגדן למחלת הצהבת. בשבוע שעבר הודיעה החברה שרכשה זיכיון על מוצרי ה-therapeutic drug monitoring, שאמורים לשמש בפיקוח על מה שקרוי מוצרי Paclitaxel המשמשים כחלק מהטיפול במחלות סרטן שונות.

בנוסף, החברה סיימה את המיזוג עם החברה הפרטית IgDraSol, שעיסוקיה נראים כמשלימים את פעילות סורנטו. החברה התאגדה בקליפורניה ב-2006 תחת השם San Diego Antibody, ובסוף 2009 נכנסה לחברת צדף, שנסחרה בבורסה. היא מובלת ע"י ד"ר הנרי צ'אי, שמחזיק ב-17.4% מהמניות. מנכ"ל IgDraSol, ד"ר Vuong Trieu, יהיה המדען הראשי. את החברה מלווה, כוועדה מייעצת, הפרופ' הידוע ריצ'ארד אלן לרנר - האיש שהקים וניהל משך 26 שנים את Scripps Research Institute בקליפורניה, והפך בניהולו לאחד המוסדות למחקר חיסונים וביולוגיה כימית הגדולים והמכובדים בעולם. הוא עזב ב-2012 ועבר לנהל את המרכז לביולוגיה מולקולרית במרכז המחקר של קרן Lita Annenberg Hazen. ביוני 2009, לפני שסורנטו הפכה ציבורית, השקיעה בה אופקו 2.3 מיליון דולרים בתמורה לשליש מהבעלות. כיום זו האחרונה מחזיקה ב-17.6%, והיא בעלת המניות המובילה. את הרבעון השני של 2013 סיימה החברה בהפסד של למעלה מ-4.7 מיליון, כאשר ההפסד במחצית הראשונה של השנה הגיע ל-7.26 מיליון ומכירות עדיין אין.

"שוק הנוגדנים התראפויטיים", אמר ד"ר פילים פרוסט כשאופקו השקיעה בחברה, "הוא המגזר הרפואי בעל הצמיחה המהירה ביותר. אופקו לפיכך משקיעה בחברה שנמצאת בקדמת הטכנולוגיה של התחום הזה". בסוף יולי ביצעה החברה רברס-ספליט של 25:1 למניותיה שנסחרו בסביבות 25 סנט. כעת היא נסחרת בשוק סביבות ה-9 דולרים. החברה קיבלה בתחילת השנה את פרס Frost & Sullivan בתחום חקר הסרטן. יש לה כ-5.8 מיליון דולר בקופה, ואין שום ספק שתצטרך עוד הרבה כסף על מנת להגיע למטרתה הראשונה שתיארנו. בסוף הרבעון השני היו לחברה 13,443,018 מ"ר, כך ששווי השוק שלה כרגע נאמד ב-121 מיליון דולרים. בהחלט אפשר לפנות לחברה מקום בתוך מגירת החלומות (להיזהר, המניה לא סחירה) שלנו, ונעקוב מקרוב.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    שלמה גרינברג 15/09/2013 12:02
    הגב לתגובה זו
    לבוגית: וואו!! You made my day לגיתון: בכתבה הבאה אני מנסה להסביר את מה שקרה ב EZCH
  • 3.
    גיחון 13/09/2013 10:34
    הגב לתגובה זו
    איזיציפ קרסה 20% גם לפני שנה היה סיפור דומה .... האם משהו השתנה או שזה פאניקת יתר ? לדעתך. וגם CKSW עזב בכיר את החברה וצנחה כבר 15% האם גם שם תגובת יתר או כדאי לשקול לצאת מהמנייה לדעתך ? תודה רבה
  • 2.
    בוגית נייטיבס 12/09/2013 22:28
    הגב לתגובה זו
    מעבר מהשכלה טקסטואלית מבוססת קריאה והבנה עצמית של הטקסט, להשכלה מילולית המבוססת על האזנה ל"משכילים". או מ"יהדות" ל"נצרות" ול"איסלאם". הבנויות בעיקרן רק על "תורה שבעל פה". מכאן ההערצה ל"נביאים התורנים" ומאיסה ב"מורים ובמחנכים הקבועים". העדפת "צמיחה" על "יצור". שלמה יקירי, אתה עד לתשתיות אנושיות מתפוררות הנסמכות יותר ויותר על פרוטזות טכנולוגיות וחינוך רובוטי בשם דת הקלקלה מוכת העבדים המתפלשים בלחם ושעשועים. גמר חתימה טובה לך
  • 1.
    כתבה גדולה. במיוחד על tsla (ל"ת)
    קוזמו קריימר 12/09/2013 20:30
    הגב לתגובה זו