טים קוק דונלד טראמפ; קרדיט: טוויטרטים קוק דונלד טראמפ; קרדיט: טוויטר

טראמפ נגד טים קוק: "אתה מגיע עם 500 מיליארד דולר ובונה הכול בהודו?"

טראמפ תקף את החלטת אפל להעביר חלק ניכר מייצור האייפונים להודו, מצפה שייצרו חלק בארה"ב

בן פלמון | (4)

מניית אפל (AAPL ) יורדת מעט בפתיחת המסחר, על רקע מתיחות מחודשת בין נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ למנכ"ל אפל, טים קוק. במהלך כנס בקטאר, טראמפ תקף את החלטת אפל להעביר חלק ניכר מייצור האייפונים להודו, כולל מכשירים המיועדים לשוק האמריקאי. "אתה מגיע עם 500 מיליארד דולר ובונה הכול בהודו?", אמר טראמפ, תוך שהוא מדגיש את ציפייתו מאפל להשקיע בייצור בתוך ארה"ב. המתיחות הזו, שמגיעה על רקע מדיניותו של טראמפ להחזרת מפעלים לאמריקה, בינתיים לא משפיעה על אפל, אבל כשטראמפ עצבני - הכל יכול לקרות.  

הודו כמנוע צמיחה: מדוע אפל מהמרת עליה?

אפל רואה בהודו לא רק מרכז ייצור, אלא גם שוק צומח. החברה שואפת לייצר עד סוף 2026 למעלה מ-60 מיליון אייפונים בשנה בהודו, כפליים מהקצב הנוכחי, כאשר רובם מיועדים לשוק האמריקאי. המהלך הוא חלק מאסטרטגיה רחבה יותר להפחתת התלות בסין, שם מתמודדת אפל עם עלויות עבודה עולות, מתיחות גיאופוליטית ומכסים פוטנציאליים. בנוסף, הודו מציעה יתרונות תחרותיים: כוח עבודה זול יחסית, תמריצי ממשלה לייצור מקומי וגישה לשוק צרכני ענק של מעל 1.4 מיליארד תושבים.

טים קוק הדגיש בפני משקיעים כי המעבר להודו, לצד הרחבת פעילות בווייטנאם, יגדיל את הוצאות החברה בכ-900 מיליון דולר כבר ברבעון יוני הקרוב. עם זאת, הוא רואה בכך השקעה הכרחית לעומת הסיכונים שבתלות בסין, במיוחד לאור המכסים הגבוהים שמטילה ארה"ב על יבוא משם. לדברי אנליסטים, המהלך עשוי גם לשפר את שולי הרווח של אפל בטווח הארוך, ככל שהתשתיות בהודו ישתכללו.

הלחץ מצד טראמפ אינו מסתכם בדברים בלבד. בתחילת אפריל הטיל ממשלו מכסים של 26% על יבוא מהודו, אם כי הם מושהים עד יולי כדי לאפשר משא ומתן. מכסים אלו עלולים לייקר את עלויות הייצור של אפל ולהשפיע על מחירי האייפונים, שכבר נתפסים כמוצר פרימיום. ההשהיה מצביעה על ניסיון להגיע להסכמות, אך גם משקפת את האתגר של אפל בניווט בין מדיניות הסחר של ארה"ב לבין האינטרסים הכלכליים שלה.

המתיחות הזו אינה חדשה. טראמפ כבר לחץ על אפל במהלך כהונתו הראשונה להחזיר את הייצור לארה"ב, אך החברה התנגדה בשל עלויות גבוהות. כעת, כשטראמפ בתחילת הקדנציה ואחרי שעזר לאפל עם הורדת מכסים מול סין והחרגה של הסמארטפונים, נראה שהוא מצפה לתמורה. 


האפשרות לייצר אייפונים בארה"ב מעוררת עניין רב, אך נתקלת במכשול כלכלי משמעותי. לפי הערכות, ייצור אייפון בארה"ב יקפיץ את מחירו לכ-2,500-3,000 דולר, לעומת כ-1,000 דולר כיום. הסיבה: עלויות עבודה גבוהות, מחסור בכוח עבודה מיומן בתחום האלקטרוניקה ותשתיות ייצור מוגבלות. לשם השוואה, בהודו עלויות הייצור נמוכות משמעותית, והממשלה המקומית מציעה סובסידיות ופטורים ממס כדי למשוך חברות טכנולוגיה.

בנוסף, ייצור בארה"ב ידרוש מאפל לבנות שרשרת אספקה כמעט מאפס, משימה שתארך שנים ותעלה מיליארדים. גם הציבור האמריקאי, שרגיל למחירים תחרותיים, עלול להתקומם נגד עליית מחירים כה דרמטית.

קיראו עוד ב"גלובל"


דוחות טובים, אבל צמיחה נמוכה

החברה ממשיכה להציג ביצועים פיננסיים מרשימים, עם הכנסות של 95.4 מיליארד דולר, עלייה של 5% לעומת 90.8 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. למרות הצמיחה, החברה מתמודדת עם אתגרים משמעותיים, שחיקה ברווחיות, ירידה במכירות בסין, עלויות גבוהות עקב מעבר ייצור להודו ומכסים פוטנציאליים. הרווח למניה (EPS): 1.54 דולר, עלייה של 7% לעומת 1.44 דולר אשתקד, מעל הציפיות (1.52 דולר), אבל זה רווח שמבטא מכפיל רווח של מעל 30. לא זול.

על רקע הדוחות אמר אז מנכ"ל אפל, טים קוק, כי "הצמיחה מונעת מחדשנות מתמשכת וקהל לקוחות נאמן, אך אנו מודעים לאתגרים הגלובליים".  קוק הדגיש כי מכירות האייפון הגיעו ל-51.3 מיליארד דולר (עלייה של 3%), הודות לביקוש חזק לדגמי iPhone 16 ו-16 Pro. עם זאת, הירידה בסין השפיעה על הצמיחה.

ההכנסות משירותים: 24.1 מיליארד דולר (עלייה של 12%), מונעים מצמיחה ב-Apple Music, iCloud ו-Apple TV+. הקטגוריה ממשיכה להיות מנוע רווח מרכזי. מכירות המק הסתכמו ב-7.8 מיליארד דולר (עלייה של 4%), עם ביקוש יציב למחשבי MacBook Air עם שבב M3. המוצרים לבישים, בית ואביזרים הסתכמו ב-5.3 מיליארד דולר (ירידה של 1%), מושפעים מהאטה במכירות Apple Watch.

השפעת השווקים: סין מאכזבת, הודו צומחת - השוק הסיני, שהיווה בעבר כ-20% מהכנסות אפל, רשם ירידה של 8% בהכנסות (כ-15 מיליארד דולר). הסיבות כוללות תחרות עזה מיצרניות מקומיות כמו Huawei ו-Xiaomi, לצד המתיחות הגיאופוליטית שהיתה בין ארה"ב לסין. לעומת זאת, הודו ממשיכה לבלוט כמנוע צמיחה: מכירות האייפונים בהודו זינקו ב-22%, והשוק הפך כאמור למרכז ייצור משמעותי, עם תוכנית לייצר 60 מיליון מכשירים בשנה עד 2026



תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    שי 15/05/2025 20:34
    הגב לתגובה זו
    די להתערב בשוק הפרטי
  • 3.
    טראמפ מנהל המכירות של אפל עוד מעט יקבע להם כמה למכור ובאילו מחירים.. (ל"ת)
    אנונימי 15/05/2025 17:12
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    נשיא ארהב לשעבר טראמפ (ל"ת)
    אנונימי 15/05/2025 16:50
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    Bubble 15/05/2025 16:22
    הגב לתגובה זו
    אתה מגיע עם 500 מיליארד ואין לך כמה גרושים עבור שמפניה וורודה לשרה וסיגרים בשבילי