טראמפ (X)טראמפ (X)

טראמפ יוצא לקרב חדש: מכסים על שבבים ותרופות

הממשל האמריקאי פתח במהלך דרמטי שכולל בחינה של הטלת מכסים על תרופות ושבבים אלקטרוניים, בטענה לפגיעה בביטחון הלאומי. מדובר בצעד שעלול להשפיע על שוקי התרופות, הטכנולוגיה וההשקעות הגלובליות – ולהחזיר את מלחמות הסחר לקדמת הבמה.



אדיר בן עמי | (9)
נושאים בכתבה מלחמת הסחר

הממשל האמריקאי לא שוקט על השמרים. אחרי ההודעה על מגבלות הייצוא הסיניות של מתכות נדירות, מגיע כעת המענה האמריקאי: הנשיא טראמפ הנחה את מחלקת המסחר לבדוק האם היבוא של תרופות ושבבים מהווה איום על הביטחון הלאומי של ארצות הברית – צעד שיכול להסתיים בהטלת מכסים כבדים, אולי כבר בחודשים הקרובים.

סעיף 232 חוזר למרכז הבמה

החקירה החדשה נפתחה מתוקף סעיף 232 לחוק הסחר משנת 1962, המאפשר לממשל להטיל מכסים אם נמצא שמוצר מסוים פוגע בביטחון הלאומי. עד כה נעשה בו שימוש בעיקר בתחומי הפלדה והאלומיניום, אך כעת – לראשונה – מדובר בתחומים קריטיים כמו תרופות ושבבים.

השאלה המרכזית היא פשוטה: האם העובדה שארה"ב מסתמכת על ייבוא מסין, טאיוואן והודו – מסכנת אותה במקרה של עימות כלכלי, גיאו־פוליטי או מלחמה?

שבבים ותרופות – הלב של הכלכלה המודרנית

המהלך מגיע על רקע החשש הגובר מהתלות של ארצות הברית במפעלים מחוץ לגבולותיה. בשוק השבבים, ארה"ב אמנם מובילה מבחינת תכנון וחדשנות, אך היא תלויה ב־מפעלים בטאיוואן, דרום קוריאה וסין לייצור בפועל. כל פגיעה בשרשרת הזו – תוביל לשיתוק.

גם בעולם התרופות – תלות דומה: לפי הערכות, כ־80% מהתרופות הגנריות הנצרכות בארה"ב מקורן בייבוא, ובעיקר ממפעלים בהודו ובסין. כך שבפועל, כל עיכוב או מגבלה בשרשרת האספקה – עלול לגרום למחסור חמור בשוק התרופות האמריקאי.

תגובת השוק: זהירות, דריכות – ואולי לחץ על הספקים

המהלך של טראמפ צפוי להשפיע על חברות רבות. מצד אחד, המהלך עשוי לעודד השקעות חדשות במפעלי ייצור בארה"ב. מצד שני, אם יוטלו מכסים של 25% על ייבוא תרופות או שבבים – המשמעות תהיה עליית מחירים לצרכן, רגרסיה והאטה במערכות בריאות, ועיכובים בייצור מכשירים בתחומים שונים, לרבות מכשירים רפואיים ורכבים חשמליים. כמו כן, המשמעות היא שמהפכת ה-AI תאט את הקצב. 

ההקשר הרחב: ארה"ב, סין והמירוץ לשליטה טכנולוגית

העולם כולו מבין שהשליטה בטכנולוגיה לא פחות חשובה מהשליטה בצבא. המאבק בין ארה"ב לסין מתמקד בשאלת הריבונות על ייצור מתקדמים – שבבים, בינה מלאכותית, מתכות נדירות, ולוגיסטיקה רפואית. כשכל צד מנסה לשמור לעצמו את היתרון.

קיראו עוד ב"גלובל"

למעשה, בשבועות האחרונים סין כבר התחילה להגיב: היא הגבילה ייצוא של מתכות כמו גאליום וגרמניום, והודיעה על מגבלות חדשות על חומרים לייצור מגנטים ומעבדים. כעת, טראמפ דוחף קדימה את החזית.

מה יהיה בהמשך?

נראה שהממשל לא ימהר להטיל מכסים – מדובר בתהליך שלוקח חודשים, כולל שימועים ציבוריים והמלצות סופיות של מחלקת המסחר. אבל עצם הפתיחה בחקירה – היא איתות ברור לשוק ולעולם שהממשל האמריקאי מוכן ללחוץ בחזרה.

באופן אירוני, דווקא השימוש התכוף במכסים בעבר – בתקופת טראמפ הראשונה – היה מה שדחף את סין וחברות אחרות להפוך את עצמן לשחקנים עצמאיים יותר. כעת, נראה ששתי המעצמות שוב מתקרבות לעימות כלכלי פתוח.

שאלות ותשובות על מכסים בתחום השבבים והתרופות

מה זה סעיף 232 ומה הוא מאפשר?

זה סעיף בחוק הסחר של ארה"ב שמאפשר לממשל לפתוח בחקירה ולבחון האם יבוא של מוצר מסוים פוגע בביטחון הלאומי. אם התשובה חיובית – ניתן להטיל מכסים ללא צורך באישור הקונגרס.

למה שבבים ותרופות מוגדרים כ"ביטחוניים"?

כיום כמעט כל מערכת טכנולוגית – מרכב ועד טיל – מכילה שבבים. ולגבי תרופות, מדובר במענה בסיסי לבריאות האזרחים והחיילים. במקרה של מלחמה או אסון, תלות בייבוא נחשבת סכנה ישירה.

כמה באמת ארה"ב תלויה בייבוא שבבים ותרופות?

מאוד. בתחום השבבים – רוב הייצור מבוצע בטאיוואן. בתחום התרופות – כ־80% מהגנריות מגיעות מהודו וסין. כלומר, כל פגיעה באספקה פוגעת בשרשרת הקריטית של הכלכלה והבריאות.

מה יהיו ההשלכות אם אכן יוטלו מכסים של 25%?

מחירים יעלו, עלויות ייצור יאמירו, ייתכנו עיכובים בפיתוח, ובטווח הקצר גם פגיעה בצרכנים. מצד שני, זה עשוי להמריץ ייצור מקומי ולצמצם תלות זרה.

איך זה ישפיע על חברות כמו נבידיה או פייזר?

חברות כמו נבידיה לא בהכרח יפגעו ישירות, אבל אם יש מכסים על שבבים שמיוצרים בטאיוואן או בסין – ייתכן שמחירי מוצרי הקצה שלה יעלו. בתחום התרופות – חברות שמייבאות חומרי גלם ייאלצו לגלגל את העלויות על הצרכן.

האם מדובר בהחמרה של מלחמת הסחר עם סין?

לכאורה כן. סין כבר הגיבה בנושא מתכות נדירות, וייתכן שנראה עוד צעדי תגמול. כל צד שואף לשמור לעצמו שליטה בשרשראות ייצור קריטיות.

האם זה טוב או רע לכלכלה האמריקאית?

זאת שאלה של טווח. בטווח הקצר – עלול להוביל לאי ודאות, מחירים גבוהים, ופגיעה בחברות. בטווח הארוך – אולי יעזור לארה"ב להשיב ייצור קרוב הביתה ולחזק את העמידות שלה.

מה ההשלכות לשוק ההון?

השוק כרגע מגיב בזהירות. מניות בתחום התרופות והשבבים עלולות להיות תנודתיות. משקיעים שוקלים האם זו מגמה מתמשכת או רק מהלך טקטי.

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    ברבור שחור 15/04/2025 10:25
    הגב לתגובה זו
    ממש מילה במילה
  • 7.
    אני 15/04/2025 09:36
    הגב לתגובה זו
    הקמה של מפעלי תרופות אישור ה FDA ותהליך העברת הייצור לוקח 57 שנים עד התרופה הראשונה הטלת מכס פשוט תעלה את המחיר בארהב לעשור הקרוב לפחות
  • 6.
    בני 15/04/2025 08:51
    הגב לתגובה זו
    אחרי שזיגזג ולא השיג כלום חוץ מהרס עם הקרבות הקודמים..
  • 5.
    אנונימי 15/04/2025 08:43
    הגב לתגובה זו
    אין עוד מלבדו..אלה התוכניות של הקבה בעולם
  • 4.
    דורונא 15/04/2025 08:23
    הגב לתגובה זו
    ברוך השם על המהלך ידוע שתרופות מקצרות חיים.פחות תרופות יותר חיים.בריאות טבעית לנצח
  • 3.
    עושה חשבון 15/04/2025 07:10
    הגב לתגובה זו
    קודם מקימים מפעלים בסובסידיות ממכס על מוצרי צריכה . כגון מוצרי איפור ריהוט וכו כך לא פוגעים בתעשייה אלה בצריכה בלבד .
  • 2.
    תאביבית 15/04/2025 06:22
    הגב לתגובה זו
    הכתבות בנושא המכס לא מדקדקות מספיק בתוצאה שתופל על האזרח האמריקני. כאשר זה ימצא עצמו בחיסרון כיס כתוצאה מפריטים שהתייקרו תבוא המחאה. אתמול מכר דיימון מניות הבנק שהוא מנהלו. הציבור יקרא על כך ויגיב . טראמפ יירתע. כדרכו. עדות לכך שהאימפולסיביות מנחה את החלטותיו.
  • 1.
    אנונימי 15/04/2025 00:30
    הגב לתגובה זו
    טראמפ מנסה להפוך את הבעיה של הכלכלה של ארהב על מדינות אחרות במקום לחשוב איך לתקן את הבעיות לפתור אותם בבית שלא
  • שלא אנא וודא שליטה בעברית לפני התבטאות בציבור. תודא. (ל"ת)
    פלדשי 15/04/2025 07:53
    הגב לתגובה זו