החשיבות של אבטחת איכות המזון: על ניקוי וחיטוי במפעלי הייצור והמטבחים

במרוצת השנים, עלתה והתגברה המודעות לחשיבות העליונה של ההיגיינה, ובמקביל למהפכה התעשייתית התקבלה ההבנה שיש צורך בהסבת תשומת לב ממוקדת על הנושא כאשר הוא נוגע לבתי עסק אשר בתחום המזון.

 

כך נולד התחום של אבטחת איכות המזון – אוסף כביר של הוראות ותקנות עבור מפעלי ייצור ומטבחים שונים, אשר כולל התייחסות מיוחדת כלפי ניקוי וחיטוי של בתי העסק, ושמטרתו להבטיח מזון איכותי מבחינה בריאותית והיגיינית.

יחד עם מור כהן, מצוות חברת ניתוב חוסן אשר מספקים מגוון מוצרי היגיינה ובטיחות לתעשייה, קיבלנו פרטים וסודות על החומרים השונים של חומרי הניקוי והחיטוי.

 

מה זה אבטחת איכות מזון ומה החשיבות שלה?

 

המודעות הגבוהה לרעלנים ולגופים שעשויים לפגוע בבריאות הביאה לחקיקת תקנות הנוגעות לתברואה בענפים רבים של הייצור ושל המסחר.

אך כאשר מדובר במזון, מתקבל מקרה בולט יותר בו יש לשים דגש גדול הרבה יותר על ההיבטים התברואתיים, והדבר מתקבל מ-2 סיבות:

1. בניגוד למרבית חומרי הצריכה, מזון נכנס לגוף האדם באופן ייעודי וישיר, וכך אם המזון נושא על גבו אלמנטים כלשהם שעשויים להיות מסוכנים לבריאות, גדל הפוטנציאל שלהם לגרימת נזק.

2. המזון מהווה בסיס פורה יותר ממוצרים אחרים לגידול של גורמים אורגנים לא רצויים כמו בקטריות, פטריות וכדומה – באופן הזה, היצע האלמנטים המסוכנים לבריאות שעשויים להיקשר למזון גדל. 

כאשר מדובר במטבח קטן ופרטי, הפוטנציאלים הללו זעירים, ותשומת הלב של האנשים הפועלים במטבח ממוקדת כלפי אוסף קטן של מוצרי מזון, כך שהם לרוב יכולים לזהות באם המוצרים אינם כשירים.

אך כאשר מדובר במטבח גדול, ציבורי, או מפעל מזון, הכמויות הגדולות יוצרות פוטנציאל גבוה יותר לפיתוח של מפגעים והן פוגעות ביכולת העצמאית של האנשים העובדים במקום להסב את תשומת הלב לכל המפגעים הללו.

קיראו עוד ב"בארץ"

כך, אבטחת איכות המזון היא אוסף של שיטות ושל תקנים שבאים להתגבר על הלקות הזו במוקדים יצרניים ומסחריים אשר עוסקים במזון, ונועדו לדאוג למזעור מהותי של הנזק הפוטנציאלי שעשוי להיגרם על ידי מזון.

 

דרישות משרד הבריאות בנושא

 

האחריות על אבטחת איכות המזון נמצאת בידי משרד הבריאות, והוא מציע הנחיות והמלצות מפורטות עבור אנשים פרטיים בנוגע לאופני הטיפול שלהם במזונם.

אך כאשר הדבר נוגע לייצור, עיבוד, מסחר והגשה של המזון, משרד הבריאות קבע תקנות ברורות שיש לעמוד בהם מבחינה חוקית – כך, מפעלים, מסעדות ושאר בתי העסק אשר עובדים עם מזון חייבים לכלול את האישורים התברואתיים הרלוונטיים ולאפשר ביקור של נציגים מטעם משרד הבריאות למטרות פיקוח.

משרד הבריאות שם כך את הדגש על שלושה היבטים חשובים הנוגעים לאיכות המזון:

 

  • תנאי ייצור נאותים: בתי עסק אשר עוסקים בייצור מזון צריכים לעמוד בתקנות תנאי הייצור הנאותים, ה-GMP, ולקבל אישורים על כך.
  • מערכת אבטחת איכות: בתי העסק אשר עובדים עם מזון צריכים להפעיל מערכת לאבטחת איכות שבמסגרתה מתקיים פיקוח קבוע על ייצור או עיבוד המזון תוך בקרה של נקודות קריטיות ושימוש בשיטות לניתוח סיכונים.
  • היגיינה בסביבת העבודה: הפעלת שיטות אקטיביות לווידוא רמות היגיינה גבוהות ורצויות בסביבת העבודה באמצעות ניקוי וחיטוי ייעודיים. 

תהליכי הניקוי והחיטוי

 

ישנן דרכים לעסוק בחיטוי של מוצרי המזון עצמם למען מטרות שונות, אך תקנות אבטחת איכות המזון מתמקדות יותר בהיגיינה הנוגעת לסביבת המזון, ובמיוחד לשלל המשטחים שעשויים לבוא במגע עם המזון.

באופן הזה, יש צורך לדאוג לניקוי ולחיטוי של האלמנטים האדריכליים והתשתיות, בהם הרצפה, הקירות הצנרת וכדומה, וכמו כן לדאוג לניקוי ולחיטוי של משטחי עבודה, כלי עבודה, מכונות ייצור ועיבוד ועוד.

 

התהליך בכללותו מתחלק לשניים, כאשר ראשית יש לדאוג לניקוי של סביבת העבודה, ולאחר מכן לדאוג לחיטוי של הסביבה:

  • ניקוי: בחירה של חומרי ניקוי ואת שיטות הניקוי בהתאם לסוג הלכלוכים שעשויים להיות על המשטחים הייעודיים, וכך להביא לסילוק של הגורמים הזרים הראשוניים.
  • חיטוי: החיטוי צריך להתבצע לאחר הניקוי מפני שבהיעדר ניקוי, הלכלוך עשוי לנטרל את חומרי החיטוי או להגן על חיידקים שונים מפניהם – מטרת החיטוי היא למזער את כמות המיקרואורגניזמים אשר מצויים בסביבת העבודה. 

 הסוגים השונים של חומרי הניקוי והחיטוי

 

החומרים השונים נבדלים זה מזה בעצמה שלהם ובגורמים הזרים אשר הם מסירים – באופן הזה, יש להתאים את חומרי הניקוי והחיטוי לסביבה הנקודתית בה מתבצע התהליך.

 

בין חומרי הניקוי, ניתן למצוא בעיקר את סוגי החומרים הבאים:

  • חומרים אלקאליים: אוסף חומרים בעצמות משתנות אשר מיועדים במיוחד לטיפול בלכלוך אורגני.
  • חומרים חומציים: חומרים אשר מיועדים לפעולות ניקיון ייעודיות, כמו ניקוי חומרים ספוגים או המסת משקעים שונים.
  • דטרגנטים: חומרים המיועדים בעיקר להמסת שמנים, אך משמשים גם ללכוד את הלכלוך בתמיסת הניקוי באופן יעיל יותר וכך למנוע שקיעה מחודשת של הלכלוך אל המשטח.
  • ממיסים: חומרים אורגניים המבוססים על חומרי כוהל או אתר, ומיועדים לניקוי של חומרי סיכה ושל גריז.
בין חומרי החיטוי, ניתן למצוא בעיקר את סוגי החומרים הבאים:
  • חומרים מבוססי כלור: חומרים שעושים שימוש בריכוזים שונים של כלור, אשר ידוע כחומר אשר קוטל ביעילות מיקרואורגניזמים.
  • יודופורים: חומרים המבוססים על תערובות של יוד ושל חומרים נוספים, אשר פעולותיהם דומה לזו של הכלור – הם נחשבים לאיכותיים יותר מהכלור מכיוון שהם אינם רגישים לחומרים אורגניים, אך עם זאת הם יקרים יותר.
  • מלחי אמוניום רבעוניים: חומרים פעילי שטח קטיוניים, אשר יעילים בעיקר בטיפול נגד חיידקי גרם חיוביים. 

שמירה על היגיינה גבוהה וסביבת עבודה תברואתית

 

בתי עסק אשר עוסקים בייצור או בעיבוד של מזון מקבלים על עצמם אחריות לבריאות של לקוחותיהם הרבים, ולכן עליהם לנקוט באמצעים הנכונים כדי לשמור על איכות מזון גבוהה ככל האפשר.

התקנים של משרד הבריאות נוגעים בשלל היבטים הקשורים לסביבת העבודה הראשונית ומטרתם להפחית באופן מהותי את הפוטנציאל לזיהום כתוצאה ממעבר של בקטריות, חיידקים וגורמים זרים נוספים אל המזון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
שי אהרונוביץ רשות המסים
צילום: דני שם טוב דוברות

העלמתי הכנסות של 100 אלף שקל לפני עשור - להצהיר עליהן בגילוי מרצון?

למה נוהל גילוי מרצון לא יספק את מה שמצפים ממנו - אנשים יחששו לדווח באופן לא אנונימי ואין ביטול אוטומטי של קנסות, הצמדה וריבית 

משה כדר |
נושאים בכתבה גילוי מרצון

לאחר למעלה משלוש שנות ציפייה, רשות המסים פרסמה את נוהל הגילוי מרצון החדש - רשות המסים מודיעה על גילוי מרצון: דיווח על נכסים והכנסות שלא דווחו, בתמורה לתשלום מס וללא הליך פלילי
על פניו, מדובר במהלך חיובי שמטרתו לעודד שקיפות, להגדיל את רשת חייבי המס ולספק לנישומים הזדמנות להסדיר חובות עבר בכפוף לחיסון פלילי. זה גם אמור להגדיל את הקופה הציבורית מגביית מסים. בפועל קשה לומר שמדובר ב"בשורה" של ממש, וספק בתמריץ אמיתי לחשיפה.

ראשית, בניגוד לנהלים קודמים בנושא זה, הנוהל הנוכחי מציע אך ורק הליך שאינו אנונימי. אנשים צריכים להזדהות כאשר הם מגישים בקשה לנוהל גילוי מרצון. אין כאן כשל של רשות המסים אלא התנגדות של משרד המשפטים, אך המשמעות ברורה: נישומים רבים, שגם כך חוששים מהליך כזה, יירתעו עוד יותר מלהיחשף. מדובר על מחסום בסיסי של אנשים להיחשף מול הרשויות גם מכיוון שהם עשויים לחשוב שהם "סומנו" על ידי רשות המסים. כשמשלבים זאת עם החמרות נוספות, שכעת כתובות במפורש ובעבר היו בגדר "תורה שבעל פה", נוצרת תחושה שהרשות אמנם הפנימה את לקחי העבר אך בחרה לסגור פינות באופן קשיח מדי.

כדי להבין את הבעייתיות, נניח נישום שלא דיווח על הכנסה חייבת  בשיעור מס שולי של 100 אלף ש"ח בשנת 2015. אילו היה מדווח במועד, המס היה עומד, נניח, על כ-35 אלף שקל בלבד. כיום, בהליך גילוי מרצון, אותו נישום עשוי למצוא את עצמו מול תוצאה דרמטית:

תשלום על קרן המס בסך של 35 אלף שקל, ריבית והצמדה כ-5 אלף שקל ועל כל אלה מתווסף קנס גרעון של כ-30 אלף שקל נוספים. כלומר, חוב של 35 אלף שקל צומח לפי שלושה ויותר. איזה תמריץ יש כאן לנישום להיחפז ולדווח ביוזמתו? שהרי האמת צריכה להיאמר- אם לא נתגלה עד היום "מחדלו" זה, מה הסבירות שיתגלה אי פעם?

הנוהל החדש מבהיר שאין ביטול אוטומטי של הצמדה וריבית, ואין ביטול של קנסות גרעון אלא בכפוף לשיקול דעת פקיד השומה.

רפאל יובל שטייניץ יואב תורגמן
צילום: רפאל

הצבר של רפאל ירד, אבל צפוי לעלות בהמשך - "נגיע לצבר של 75 מיליארד שקל"

ההכנסות הסתכמו ב-4.7 מיליארד שקל, לעומת כ-4.6 מיליארד שקל ברבעון הראשון - קצב הצמיחה מאט, אבל החברה קיבלה הזמנות גדולות אחרי הרבעון

רן קידר |
נושאים בכתבה רפאל


רפאל מערכות לחימה מדווחת על מכירות בהיקף של 4,735 מיליון שקלים, עליה של כ-20.4% מהתקופה המקבילה אשתקד, הרווח הנקי ברבעון עומד על סך של 340 מיליון שקל, לעומת 132 מיליון שקל ברבעון המקביל ב- 2024. בהשוואה לרבעון קודם מדובר על צמיחה נמוכה יחסית - מ-4.62 מיליארד שקל - כלומר כ-2%. בולט יותר הצבר שהגיע בסוף הרבעון הראשון ל-67 מיליארד שקל וירד ל-65.7 מיליארד שקל. 

היקף המכירות במחצית הראשונה עמדו על 9,358 מיליון שקל, עלייה של 19.5% לעומת מחצית מקבילה. ההזמנות במחצית הגיעו לסך של 11,359 מיליון שקל, לעומת 14,259 מיליון שקל במחצית המקבילה.  הרווח הנקי במחצית הראשונה עומד על 612 מיליון עלייה של כ-68% מהרווח במחצית הראשונה של השנה. הנהלת רפאל מדגישה את העלייה בצבר ביחס לשה קודמת, אז הוא עמד על 59 מיליארד שקל, אך כאמור ביחס לרבעון קודם יש ירידה. 

 

יו"ר רפאל, ד"ר יובל שטייניץ: ״רפאל מסכמת את המחצית הראשונה של 2025 עם תוצאות כספיות מרשימות, עלייה של עשרות אחוזים במכירות וביקוש שיא למערכותיה בארץ ובעולם. מלחמת "חרבות ברזל" בכלל ומבצע "עם כלביא" בפרט, המחישו את תרומתה של רפאל לביטחון הלאומי ואת עליונותה הטכנולוגית בשדה הקרב. ההישגים המבצעיים הם פרי עמלם של עובדי ועובדות רפאל, הפועלים בנחישות ובמסירות יומיומית כדי לשרת את מדינת ישראל מתוך כוונה להוות נדבך משמעותי בביטחונה, להיות תמיד בקדמת הטכנולוגיה ולהפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי. בשמי ובשם הדירקטוריון  אני מברך על כך שהעשייה הביטחונית והמבצעית באה לידי ביטוי גם בצמיחה עסקית וכלכלית חסרת תקדים".

 

מנכ"ל רפאל, יואב תורג'מן: "בסיכום החציון הראשון של השנה, רפאל מציגה המשך של מגמת הצמיחה המהירה של החברה. רפאל עמדה באופן מלא ביעדיה העסקיים בחציון זה. מערכות רפאל במבצע "עם כלביא" בהגנה, בהשגת העליונות האווירית והמודיעינית ובהתקפה פעלו בהצלחה יוצאת דופן והביאו לידי ביטוי את תרומתה המכרעת של רפאל לעליונות הטכנולוגית של מדינת ישראל. רפאל הגבירה את השקעתה בפיתוח טכנולוגיות ומוצרים מתקדמים, תוך השקעה רבה בתשתיות המדעיות ופיתוח יכולות פורצות דרך כגון מערכת הלייזר רב-העוצמה "מגן אור". רפאל ממשיכה במגמת ההתרחבות והיא קלטה מאז תחילת השנה מאות עובדים חדשים בכל רחבי מדינת ישראל. אני מבקש להודות ולהביע הערכה עמוקה לעובדות ועובדי רפאל, מקצוענותם התגייסותם ומסירותם אפשרו לרפאל לספק למערכת הבטחון יתרון איכותי. קבוצת רפאל הכוללת עשרות חברות בארץ ובעולם, תמשיך להוביל ולהביא יתרון מבצעי וטכנולוגי מכריע לשותפנו בארץ ובעולם".


הזמנה גדולה מגרמניה

אתמול דיווחה החברה כי הפרלמנט הגרמני אישר את רכישת 90 פודי תצפית והכוונה מדגם Litening 5 מתוצרת רפאל עבור מטוסי ה-Eurofighter Typhoon. מהלך זה ממחיש את השותפות ארוכת השנים בין רפאל וגרמניה ואת האמון במערכות רפאל, במקביל למגמה גלובלית לאימוץ סנסורים רב‑גליים ויכולות תקיפה מדויקות מטווח מבטחים במרחבי אוויר מאוימים.