ראיון

אחרי 500% ב-3 ימים, מנכ"ל ביונדווקס מדבר על עיתוי שפעת החזירים והניסוי הקרב

ד"ר רון בבקוב, מנכ"ל החברה העוסקת בתחום החיסון לשפעת בשיחה עם Bizportal. "פגשנו בכנס בצרפת את כל התעשייה ויש עניין רב במה שאנחנו עושים"
אריאל אטיאס |

שפעת החזירים אומנם החלה לרדת מעט מהכותרות, אך הניסיונות למצוא חיסון ולמגר את התפשטותה המהירה לא פסקו. בתוך כך, ישנם מספר משקיעים שמאמינים בקבוצה קטנה של מדענים מפארק המדע בנס ציונה השוקדת על פיתוח חיסון כללי למחלת השפעת האמור, בתקווה בעתיד, להחליף את כל החיסונים הספציפיים לסוגי השפעת השונים.

מניית ביונדווקס פרמצבטיקה נסחרת ברשימת דלי הסחירות. למרות זאת, מניותיה הצליחו לזנק בלמעלה מ-500%, עם כי במחזורי מסחר קטנים ביותר - 50 אלף שקל בסך הכל.

ביונדווקס עוסקת בפיתוח חיסון אוניברסאלי וחדשני נגד שפעת עונתית ושפעת העופות, אשר יספק הגנה רב-עונתית ורב-זנית כנגד מרבית זני השפעת - קיימים ועתידיים. בראיון טלפוני עם Bizportal התייחסו ד"ר רון בבקוב בעל העניין הגדול בחברה המשמש גם כמנכ"ל החברה, ותמר בן ידידיה, מנהלת המו"פ, לשפעת החזירים ולהשפעתה על החברה.

חוזרים עם רשמים מכנס עולמי של חיסוניים

"תמי ואני חזרנו ביום שישי מכנס עולמי של חיסוניים למחלות השפעת שהתנהל בצרפת. היו שם אנשים מכל הביג-פארמה ומדענים ממקומות שונים בעולם", אומר בבקוב, "נושא השיחה העיקרי היה שפעת החזירים והעופות והסכנות הנשקפות ממנה ובקשיי ייצור החיסונים של התעשייה העולמית. אחת השאלות הגדולות שעלתה היא האם יש לבצע חיסונים כנגד כל גרסה של שפעת או לחסן כנגד מחלת השפעת בכללית".

יכולת הייצור השנתית של חברות הפארמה הגדולות בעולם עומדת על כ-300-400 מיליון מנות חיסון, מספר קטן בהשוואה לאוכלוסייה העולמית הנאמדת בכ-6.77 מיליארד איש.

"פגשנו את כל התעשייה ויש עניין רב במה שאנחנו עושים. רוב החברות רוצות לראות נתונים קליניים ובדיוק אנחנו בדרך לקבלת אישורים להתחלת הניסוי הראשון בבני אדם", אומר בבקוב בהתייחסות לעיתוי הכנס בצרפת ולכוונת החברה להתחיל בניסוי קליני לבדיקת אפקטיביות ובטיחות החיסון של החברה כנגד השפעת.

חברת ביונדווקס, מאז החלה את פעילותה, עוסקת במחקר ופיתוח של חיסונים מבוססי- פפטידים נגד שפעת עונתית ושפעת העופות, וזאת על בסיס מחקרים בראשות פרופסור רות ארנון מדענית בעלת שם עולמי וכלת פרס ישראל, שנעשו במכון ויצמן. "במקום להתעסק בסוגיה השונים של השפעת - אתמול עופות, היום חזירים ומחר אולי פילים - פשוט עושים חיסון כללי כנגד שפעת ואז לא משנה איזה שפעת תבוא - נוכל להתמודד איתה", אומר בבקוב.

"אין ספק שהשילוב של ניסוי קליני, סוג המחקר שלנו והעיתוי של שפעת החזירים מעלים אפשרויות שלא היו בעבר על השולחן, ועכשיו כן", הוא מוסיף. "אומנם אנחנו חברה צעירה אך אסור לטעות, אנחנו באים בגישה אחרת המבוססת על למעלה מ-20 שנות מחקר של פרופסור רות ארנון - תגידו שפעת ואנחנו שם. מדובר במחקר שנכתבו עליו מספר לא מבוטל של עבודות דוקטורט. כך שבסופו של דבר מה שיש פה זה מחקר מאוד רחב שמוביל להוכחה של הקונספט".

חברת ביונדווקס עובדת כיום על פיתוח חיסון המכונה Multimeric Flu Vaccine, שהינו הדור השני של החיסון אותו מפתחת החברה, לאחר שהראשון הופסק עקב תופעות לוואי לא רצויות שעל פי הערכת החברה אינן קשורות למרכיבי וירוס השפעת (אפיטופים) אלא לחלבון הפלג'לין ולרגישות הגבוהה של בני האדם כלפיו.

החיסון דור שני של ביונדווקס הצליח על עכברים. חיסון החברה מבוסס- האפיטופ הוביל להגנה יעילה, ורב-זנית. כאשר במסגרת הניסויים נצפתה הפעלה של כל זרועות מערכת החיסון (נוגדנית ותאית) בעכברים, ואלה הובילו להגנה נגד הדבקה בווירוס השפעת.

לאור ההצלחה בניסוי על עכברים האם אתם צופיים הצלחה בניסויים הקליניים? "בניסוי הקודם היו בעיות של תופעות לוואי אך הם לא היו קשורות לחומר הפעיל אלא לחלבון שהגיב בצורה לא טובה - אז פשוט הוצאנו אותו החוצה. היום, אנחנו נמצאים בנקודת התחלה הרבה יותר טובה מהעבר".

"הרעילות (בטיחות) של המוצר בחיות הייתה טובה ביותר, אך אנחנו מתעסקים בתחום של מחקר ופיתוח ותמיד יכולות להיות הפתעות לכן צריך להיות ערניים", אומר בבקוב ומציין, כי ביולי האחרון הייתה לחברה פגישה עם מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) בו נאמר לה מה היא אמורה לעשות.

למה אתם ממתינים כעת? "ב-6 במאי צפויה להיות ישיבה במשרד הבריאות שם אמורים לדון במתן אישורים להתחיל בניסויים הקליניים. המסמכים כבר הוגשו לפי הנוהל המקובל. כמובן, שעיתוי שפעת החזירים, עוד יותר מעניק תמריץ להתחיל בניסויים", אומר בבקוב ומוסיף כי הניסויים צפויים להתקיים באיכילוב - אתר המקובל על ה-FDA האמריקני.

שפעת החזירים היא זן חדש של שפעת, איך תתמודדו איתו? "עדיין לא קיבלנו את הזן של שפעת החזירים, אך אני מאמין שנקבל אותו בקרוב. כמובן שלא את הזן החי (מטעמי בטיחות) אלא את המת - כך שנוכל לבדוק את החיסון שלנו עליו. כמו כן, כאשר יפרסמו את המבנה הגנטי של הווירוס עם האזורים הקבועים והמשותפים שלו אנחנו נוכל לדעת האם החיסון שלנו יפעל גם עליו".

האם לאור ההתפתחויות האחרונות אתם שוקלים לקחת עושה שוק כך שהחברה תיסחר לאורך רוב שעות היום? "אני יכול להגיד, שהיום אמורה להתקיים ישיבה עם יו"ר החברה ואני שוקל ברצינות לדבר איתו על כך".

האם מקרה מכירת המניות בנסווקס מוכר לך? "אם אתה שואל אותי האם אני מתכוון למכור - אז לא". נזכיר, כי בשבוע שעבר פרסמנו כי כאשר מניית נסווקס זינקה ביותר מ-150%, בעלי המניות הגדולים בחברה החליטו לממש החזקות ולמכור.

בביונדווקס מועסקים 10 עובדים, כאשר מתוכם 8 מדענים וטכנאיים. החברה הונפקה ב-7 ביוני 2007. תמורת ההנפקה גייסה החברה סך של 12.25 מיליון שקל וב-27 במארס השנה, מועד פרסום הדוחות השנתיים, היו בראשותה סך של 10.05 מיליון שקל.

ממתינים לניסוי בבני אדם

ד"ר תמר בן ידידיה מסבירה כי "החברה עושה חיסון שמבוסס על כל האזורים הקבועים בווירוס השפעת ולכן הוא אמור לענות על כל סוגי השפעות. בעוד כחודש נחל בניסוי בבני אדם שיבדוק את הבטיחות של החיסון ופרמטרים נוספים של היעילות שלו". בהתייחסות לשפעת החזירים, היא מוסיפה: "כמובן, שאי אפשר לומר שהחיסון יעבוד על שפעת החזירים כי אין לנו אותו ביד. אך לאחר שנשיג אותו ונבדוק את המרכיבים הקבועים של השפעת נדע האם המרכיבים זהים. בסוגי שפעות אחרות שבדקנו זה עבד".

"הנוגדנים שנוצרו ע"י החיסון של ביונדווקס מכירים הרבה יותר ווירוסים של שפעות אחרות מאשר נוגדנים של חיסונים אחרים. שאדם מתחסן הוא מקבל את החומר שלא גורם למחלה, כך שהגוף מכיר אותו ואז כאשר הוא מגיע הוא יודע לחסל אותו", מסבירה בן ידידיה.

בסוף חודש מארס היו בקופת החברה מזומנים בסך של 10.050 מיליון שקל (לא כולל מענק המשך מהמדען הראשי לשנת 2009, שהתקבל ב-21 באפריל, בסך של כ-2.5 מיליון שקל), אשר ישמשו לפעילות החברה בתהליך פיתוח הדור השני והשלישי של החיסון.

הזינוק במניות החברה

במסחר ברשימת דלי סחירות עוברת המנייה מיד עם השלמת מסחר הפתיחה ישירות לשלב "טרום הנעילה", ולא לשלב הרציף. שלב זה יימשך לאורך היום כולו, בזמן ששאר ניירות הערך ייסחרו בשלב הרציף, והוא יסתיים בזמן שהשוק כולו יעבור למסחר הנעילה.

צריך לזכור, כי ההשקעה בניירות הערך של החברה כרוכה בסיכונים המאפיינים השקעה בחברה בתחום הביוטכנולוגיה והפרמצבטיקה הנמצאת בתחילת דרכה. כמו כן, החברה נמצאת בשלבי מחקר ופיתוח של החיסון המפותח על ידה ולחברה אין לקוחות או הכנסות ממכירות והמשך פעילותה מותנה בהשגת מקורות מימון מתאימים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה