הצרכנים בארה"ב שומרים על כוחם: הצריכה הפרטית עלתה ב-0.8%
תכנית התמרוץ של הנשיא בוש עוזרת לאמריקנים להתמודד עם מחירי הדלק הגבוהים בשעה שהכלכלה האמריקנית נמצאת בתקופת משבר.
הממשל האמריקני פרסם היום את נתוני הצריכה הפרטית לחודש מאי, מהם עולה כי הצריכה עלתה ב-0.8% לאחר עלייה של 0.2% באפריל. האנליסטים בשוק ציפו לעלייה של 0.7% במאי. ליבת האינפלציה הנגזרת מנתוני הצריכה הפרטית עלתה במאי ב-0.1% בעוד שהאנליסטים ציפו לעלייה של 0.2%.
הנקודה המעודדת ביותר שעלתה מהנתונים, היא ללא ספק ההכנסה הפנויה שזינקה ב-1.9% לעומת צפי ל-1.5% בלבד - העלייה החדה ביותר מאז ספטמבר 2005. כמו כן, נתוני ההכנסה מחודש אפריל עודכנו אף הם מעלה לעלייה של 0.3% לעומת 0.2%.
החסכון הפרטי זינק לשיעור של 550 מיליארד דולר במונחים שנתיים, הרמה הגבוהה ביותר במהלך 49 השנים שבהם מתפרסמים נתוני הממשל. יחד עם זאת, תתכן אפשרות שבשל תופעה המכונה בעגה הכלכלית "פרדוקס החיסכון" ההשפעה תהיה שהצרכנים מעוניינים לחסוך יותר ובסוף הם חוסכים פחות - בשל הירידה הצפויה בצריכה ובתוצר המתלווה למהלכים כאלה.
תכנית התמרוץ הכלכלית עליה הכריז ממשל בוש לפני מספר חודשים כחלק מההתמודדות עם המשבר הכלכלי בארה"ב מסייעת לאמריקנים רבים לקבל החזרי מס, אותם הם מבזבזים בחנויות השונות ועוזרים לצריכה הפרטית לשמור על ראש מורם, למרות השיא במחיר הנפט. לצריכה הפרטית חשיבות גדולה, שכן היא מהווה כ-70% מסך הצמיחה הכלכלית בארה"ב.
למרות הנתון החיובי של חודש מאי, בשוק מזהירים כי ברגע שתכנית התמרוץ הכלכלית תסתיים - הפגיעה בצריכה הפרטית תופיע. סטיבן סטנלי, אסטרטג שוק בכיר ב-RBS, סבור כי "הצריכה הפרטית תיפגע כאשר ההשפעה של תכנית התמרוץ תיעלם. הכלכלה לא תרשום האצה בקצב הצמיחה עד תחילת 2009".
רונן מנחם: "נקודות מעודדות עבור הסוחרים"
ההכנסה האישית הפנויה ממשיכה לעלות, גם ללא התמריצים הפיסיקאליים, הצרכנים לא מדירים רגליהם מהחנויות ומדדי המחירים לא מצביעים על החרפה בלחצים האינפלציוניים, כך אומר היום רונן מנחם, ראש יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות.
"נקודות מעודדות אלו מלוות את הסוחרים בדרכם למסחר ומצביעות על חודש נוסף בו לא החל מיתון בארה"ב. נתונים אלו צריכים להעלות שאלות בנוגע לנפקות של מדדי אמון הצרכנים הנוראיים שהתפרסמו לאחרונה וזרעו בהלה בשווקים", מוסיף מנחם.
נתוני ההכנסה וההוצאה של משקי הבית בארה"ב מציגים תמונה משופרת בחודש מאי. כך, ההכסה האישית הפנויה, בניכוי התמריץ הכספי שניתן לציבור על ידי הממשלה (במסגרת ה Economic Stimulus Act of 2008) גדלה ב-0.4%, לעומת עלייה בת 0.2% בחודש הקודם. יצוין, כי ההערכות אכן היו לעלייה בשיעור זה. יצוין, כי מדד המחירים של הוצאות הצרכנים עלה, בתקופה זו, ב-0.4%, כך שההכנסה הפנויה הריאלית נותרה למעשה ללא שינוי.
הצריכה הפרטית זינקה ב-0.8%, פי 4 בהשוואה לחודש הקודם. נתון זה היה גבוה מהההערכות המוקדמות. גם הפעם, בדומה לחודשים קודמים, היה שיעור השינוי בהוצאות גבוה משיעור השינוי במדד המחירים שלהן. למעשה, מראשית השנה גדלה ההוצאה לצריכה פרטית בשיעור שנתי של 2% בערך מעבר לשינוי במדד, כך שלעת עתה לא ניתן להצביע על חולשה של ממש במגזר חשוב זה.
יצוין, כי ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים של הצריכה הפרטית, ללא מוצרי מזון ואנרגיה, ב-2.1%, בדומה לחודש הקודם.מדובר בשינוי סביר שאינו מצביע על לחצים אינפלציוניים ולכן אינו מצריך הידוק מוניטארי משמעותי. גם המדד השלם, שעלה ב-3.1%, לא מצביע על התגברות בלחצים.