100 קיבוצים ומושבים הצטרפו לבדיקות זכאות בקרקע

במסגרת הפרויקט מאותרים מסמכים המעידים על השקעות של הישובים ברכישת הקרקע. בעקבות איסוף וריכוז המסמכים כעשרה ישובים הגישו תביעות משפטיות כנגד המינהל
שי פאוזנר |

כ-100 קיבוצים ומושבים הצטרפו עד כה לפרויקט הכנת תיקי הקרקעות של עמותת אדמתי. במסגרת הפרויקט מאותרים מסמכים המעידים על השקעות של הישובים ברכישת הקרקע. בעקבות איסוף וריכוז המסמכים כעשרה ישובים הגישו תביעות משפטיות כנגד המינהל.

על פי אנשי העמותה - המסמכים המעידים על השבחות יסוד של הקרקע, תשלומי דמי חכירה וכל השקעה נוספת בקרקע. מלאכת ריכוז המסמכים נעשית הן ממקורות מידע וארכיונים חיצוניים והן מהארכיונים הפנימיים של הישובים, העוברים רענון וזוכים להתייחסות רצינית ובדיקה מעמיקה.

בארי הולצמן, יו"ר עמותת אדמתי, מסר שלהכנת תיקי קרקעות מסודרים חשיבות עליונה למאבק הפרטני, שכל קיבוץ ומושב צריך לבצע כדי לקבל את זכויותיו בקרקע. וכן למאבק הכולל של ההתיישבות כנגד "ההסכמה הכללית" שחלחלה לציבור על ה"אדמות שניתנו חינם לקיבוצים ולמושבים".

רק לאחרונה נתקלנו בכך שהמינהל הצדיק את אפלייתנו לרעה בדמי ההיוון לפי 979 בפערים בתשלום דמי חכירה בינינו לבין המגזר העירוני, אומר הולצמן. הצגת מסמכים מסודרת תהיה מחסום בפני הפצת דיסאינפורמציה. זהו פתח לניצול טוב יותר של הפוטנציאל הכלכלי של המשבצת הקרקעית של הישוב. אנו מתמודדים כל יום עם התעמרות של המינהל בישובים כולל שמאויות מופרכות, התניית מתן שרות בויתור על זכויות ועוד. ולכן יש חשיבות לשינוי של מאזן הכוחות במו"מ מול המינהל באמצעות מידע מסודר.

בעמותת אדמתי חברים 145 קיבוצים ומושבים ותיקים. הולצמן אמר שבעקבות פניות שוקלת העמותה הרחבת שורותיה כך שתייצג גם ישובים שהוקמו בשנים הראשונות שלאחר קום המדינה ומתאימים מבחינת הפרופיל להשתייכות לעמותה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה