
קרנות אגח קצרות-בינוניות: יותר טובות מהכספיות בטווח הקצר
השבוע האחרון של שנת 2023 כבר הגיע. ללא ספק שנה מפתיעה מבחינת עולם ההשקעות עם עליות לא צפויות בשוק המניות העולמי ושינוי כיוון משמעותי בשוק האג"ח. השנה הייתה כבר בדרך להיות השנה השלישית ברציפיות עם ירידות בשוק האג"ח העולמי לראשונה בהיסטוריה המתועדת, אך הכיוון השתנה ברבעון האחרון ואנחנו בדרך לשנה חיובית גם בתחום האג"ח. בקרוב נתחיל לסכם את הרבעון הרביעי ואת שנת 2023 בשוק הקרנות הישראלי לפי קטגוריות. אבל בינתיים ננצל את השבוע האחרון להעיף מבט על קרנות האג"ח הקצרות, לאחר שבשבוע שעבר בדקנו מה עשו קרנות האג"ח הארוכות (וגילינו שכמעט לא קיימות כאלה). אגרות חוב קצרות הן בין ההשקעות הפחות מסוכנות שניתן למצוא. על פי רוב בטווח הקצר אין שינוים מהותיים במחירי האגרות עצמן, ובסוף התקופה המשקיע נפגש עם הקרן והריבית על השקעתו. יחד עם זאת כן יכולות להיות ירידות שערים במהלך חיי האיגרת, במיוחד במקרה של העלאות ריבית כפי שהיה בשנתיים האחרונות, דבר שישפיע על קרנות המשקיעות באגרות חוב שצריכות לשערך כל יום את ערך השקועתיהן, ומושפעות משינויי המחירים האלו. כך ייתכן שיהיו ימים, חודשים ואף שנים שבסיכום התקופה הקרנות ירשמו ירידות, כפי שאכן קרה בשנים האחרונת. מצד שני בתקופה של הורדות ריבית, כפי שמצפים בשוק שיקרה בשנת 2024 (בישראל אולי אפילו בקרוב), הקרנות האלו צפויות לראות רווחי הון שיבואו לידי ביטוי בשיערוך היומי. למעשה בשוק לא מחכים לבנקים המרכזיים, וברבעון האחרון חלה ירידת תשואות (עליית מחירי אגרות החוב) גם בחלק הקצר של העקום, מה שבא לידי ביטוי בתשואות שנתיות חיוביות בקרנות האג"ח. שוק קרנות הנאמנות הישראלי לא עשיר בקרנות אג"ח ארוכות או בינוניות. קרנות אג"ח קצרות קצת יותר שכיחות, אבל גם לא יותר מדי. נקודת ההשוואה צריכה להיות אלטרנטיבות השקעה לטווח קצר. אלו כוללות באופן כללי קרנות כספיות, תעודות מחקות שנותנות פחות או יותר את תשואת המדדים. כלי נוסף הוא פקדונות בבנקים, אלא שבדרך כלל הנזילות בפקדונות כאלה פחותה כיון שהכסף סגור לתקופת ההשקעה, בעוד קרנות מאפשרות קניה ומכירה יומיומיות לפי הצרכים, על פי רוב ללא עלות לקניה ולמכירה עצמה (מלבד קרנות בודדות שגובות דמי הוספה, או בהתאם לתנאי המסחר בבנק או בברוקר בו מתקיימת ההשקעה – נקודה שחשוב לשים אליה לב). נערוך בהמשך סיכום ממצה של הקרנות הכספיות בשנת 2023, אך לצורך ההשוואה הנוכחית נציין רק שהתשואות מתחילת השנה בקרנות הכספיות נעות בין 4.31% ל-3.99%. קרנות מחקות לשנתיים – שלוש שעוקבות אחרי מדדי התל בונד הניבו בין 6.4% ל-6.6% מתחילת השנה. אלו העוקבות אחר האג"ח הממשלתי בין 4.4% (צמוד) ל-3.7% (שקלי). את תשואות המדדים עצמם נוסיף לטבלאות הרלווטיות.
חברות והמרה ללא מניות וללא סימן קריאה עם מגבלת מח"מ עד 5 שנים
הקטגוריה הראשונה שנבחן בעלת השם הארוך מדי שמגדיר אותה היטב ונמצא בכותרת הפסקה. זו הקטגוריה הגדולה ביותר עם 16 קרנות שונות. 5 מתוכן מוגדרות כ: "עוקבות אחר מרכיב נזילות הבנק הבנלאומי". חלקן גם משקיעות לפי דירוג כדי להקטין את הסיכון עוד קצת. רובן מגבילות את המח"מ ל-4 שנים, ויש כאלה עם מח"מ של עד 5 שנים. עד חמש שנים נחשב טווח בינוני -קצר, ולא קצר. בטבלה לא הבאנו את כל הקרנות בקטגוריה אלא רק את ה-2 הטובות והגרועות מתחילת שנה, ואת השניים הגדולות ביותר בקטגוריה. רצינו להוסיף את הטובות והגרועות לחמש שנים, אך מתברר שהן כבר בטבלה כדלהלן. יש לציין שההשוואה בין הקרנות השונות בקטגוריה הזו לא מדויקת כיון שהן מתמקדות במסלולים מעט שונים, וכפי שניתן לראות במדדי היחס ישנן הבדלים מסוימים בין המסלולים האלו. אלו הן התוצאות:
אג"ח כללי בארץ ללא מניות וללא סימן קריאה עם מגבלת מח"מ עד 5 שנים
בקטגוריה הזו ישנן 10 קרנות שפעילות יותר משנה, עם מח"מ משתנה כך ששוב ההשוואה לא מדויקת. לחלקן גם חשיפה למט"ח. קרנות בקטגוריה הזו לפעמים נפתחות לזמן ספציפי (לדוגמה – לפידיון עד 2027) לכן הבאנו בטבלה רק קרנות שקיימות לפחות שלוש שנים וההשוואה לטווח ארוך היא עד 3 שנים בלבד. כל הקרנות שעונות על הקריטריונים האלו נמצאות בטבלה. סה"כ 8 קרנות:
אג"ח מדינה
לסיום נבדוק אלו קרנות אג"ח מדינה לטווח קצר-בינוני ניתן למצוא בשוק. בשבוע שעבר ראינו כבר את הקרנות הצמודות הממשלתיות לטווח בינוני, לכן הן לא נכנסו לטבלה הנוכחית. נותרנו עם 9 קרנות לטווח קצר ובינוני, שתיים מהן לא פעילות 3 שנים כך שהן לא נכנסו לטבלה.
- 4.המצב יתהפך. (ל"ת)אם הריבית תעלה חזרה 25/12/2023 16:36הגב לתגובה זו
- 3.לא כדאי משיקולי מס (ל"ת)צורי 25/12/2023 15:08הגב לתגובה זו
- 2.רוני 25/12/2023 14:24הגב לתגובה זובקרן כספית כמעט שאין מס על הרווח לעומת כל האחרים שמשלמים מס של כ 25%
- 1.אביב 25/12/2023 12:55הגב לתגובה זולא ברור לי איך ניתן להשוות לקרן כספית, באיזה עולם קרן כספית יכול להיות בהפסד של 6% שנתי כמו תל גוב וכו? * לא יועץ*
- בעולם שבו הריבית עולה מ-0.1 ל-4.75 (ל"ת)משה 25/12/2023 15:41הגב לתגובה זו