משרד הפנים יסייע: יחודשו מרכזי הערים באר שבע, ירוחם, חיפה וכרמיאל
במענה לקול קורא שפרסם מינהל התכנון במשרד הפנים, בשיתוף המינהל לשלטון מקומי, הגישו 18 ערים מכל רחבי הארץ הצעות לתכניות פעולה לחידוש מתחמי מסחר במרכזיהן. ועדת היגוי מקצועית בחרה את 4 ההצעות שיזכו לסיוע מקצועי ותקציבי של משרד הפנים.
לאור ההיענות, פועל משרד הפנים להרחבת המסגרת התקציבית לצורך תמיכה וליווי בתכניות פעולה עירוניות נוספות.
במסגרת היוזמה, הוגדר בכל עיר "מתחם שיפור עירוני", שבו תקום מסגרת ארגונית משותפת לרשות המקומית עם בעלי הנכסים והסוחרים במתחם לצורך הפיכתו למרכז עסקים תוסס ואטרקטיבי המושך קהל ומעלה את מחזורי העסקים ואת ערכי הנכסים.
"מרכזי הערים, ואזורי המסחר והבילוי בתוכם, סובלים מזה שנים בגלל התחרות הקשה עם מרכזים חוץ עירוניים. הידרדרותם של מרכזי המסחר העירוניים היא, ללא ספק, תורם עיקרי לירידת קרנן של הערים בכלל ולקושי הרב בחידושן ובמשיכת אוכלוסיות מגוונות לתוכן" נמסר ממשרד הפנים.
למרות המצב התחרותי הקשה, קיימת בכל העולם וגם בחלק מערי ישראל חזרה אל המרכזים הותיקים. "רחובות רבים משנים את פניהם והציבור מצביע ברגליו וחוזר אל הרחוב העירוני, השדרה העירונית ועמו פורחים מחדש גם העסקים והמגורים שמסביבם", נמסר ממשרד הפנים. "רוב מרכזי הערים נהנים עדיין מנגישות טובה, בעיקר בתחבורה ציבורית ובודאי ברגל ובאופניים. ערים לא מעטות גילו את הפוטנציאל שבחידוש מרכזי הערים ואת הסכנות הקיימות בהידרדרותם ופועלות בהצלחה לא מבוטלת לחידושם ולשיפורם".
מגמות אלה תואמות את מדיניות התכנון הארצית, שנקבעה במסגרת תמ"א 35, אשר "רואה בחידוש העירוני יעד ראשי ותנאי הכרחי לתפקודה הכלכלי והחברתי של ישראל בעשורים הבאים, ומבוססת על ניסיון בינלאומי מוכח בערים רבות בעולם".
יוזמת משרד הפנים כוללת: לקיחת אחריות משותפת ומחייבת של העירייה, בעלי הנכסים ובעלי העסקים על המתחם ופיתוחו תוך הקמת ארגון משותף לניהולו. וכן, יצירת שיפורים שניתן לממשם בטווח הקצר, כמו שיפור רמת הניקיון והאבטחה, מיתוג מחדש ושיווק משותף, אירועים לצעירים ולמבוגרים והקפדה על תמהיל עסקים היוצר תמיכה הדדית ובונה מחדש את תדמית המתחם. בשלב שני יוכל הארגון לטפל גם בשיפור נגישות והסדרי חניה, בשיפורי תשתיות ואף בשיפוצים של המבנים שבמתחם ועוד.
18 ערים מכל רחבי הארץ הגישו הצעותיהן במענה לקול קורא. מתוכן נבחרו, בשלב זה, 4 הצעות שיזכו בסיוע ממשלתי למימון הכנת תכנית פעולה מפורטת. בהתאם לתכניות שתתגבשנה יבחרו מבין הצעות אלה ההצעות שיקודמו לשלב ב' ויזכו בסיוע תקציבי למימושן. לצורך מימוש תכניות הפעולה ישקיע משרד הפנים במתחם שהוגדר סכום המותאם לסכום שיושקע על ידי הרשות המקומית ועל ידי הסוחרים ובעלי הנכסים.
ארבע ההצעות הזוכות הינן: באר שבע - תכנית פעולה לחידוש מתחם בעיר העתיקה בהתבסס על מאפייניה הייחודיים של העיר העתיקה ובשיתוף הדוק עם הסוחרים במתחם. ירוחם - חידוש ופיתוח המרכז המסחרי ורחוב בורנשטיין, בהתאם לתפיסה שפיתחה תכנית המתאר המקומית החדשה לירוחם ותוך מחויבות עמוקה ושיתוף פעולה של העירייה, בעלי העסקים הנכסים וארגוני חברה אזרחית הפועלים בעיר. כרמיאל - תכנית הפעולה כוללת תפיסה מגובשת ואינטגרטיבית לחידוש המרכז האזרחי הישן ופיתוחו בשילוב קניון "כיכר העיר" הסמוך. חיפה - חידוש אזור לב הדר הכרמל בתכנית מגוונת השמה דגש על פיתוח מאפייניו הרב תרבותיים של האזור ומתן דגש לשימור המורשת הבנויה ככלי חשוב בפיתוח וקידום האזור.