בגולדמן זאקס שוריים על רוסיה: "המדד הרוסי צפוי לרשום השנה עלייה של כ-20%"
לאחר שברזיל ריכזה מספר לא בוטל של כותרות כאחד השווקים המתעוררים המעניינים ביותר, דווקא המדד הרוסי מרכז עניין בימים האחרונים . גאות מחירי הנפט והדלקים, נטייתו של הרובל להתחזק ומקור צמיחת השוק הרוסי הם אלו שהופכים את השוק הרוסי לאטרקטיבי, ומצד שני הם אלו היכולים גם לפגוע בו.
מובל על ידי תעשיות הנפט והדלקים, שוק ההון הרוסי מרכז לאחרונה את תשומת לב המשקיעים אשר התבצרו עד כה בעמדתם עקב כניסתו הרשמית של הנשיא החדש, דימיטרי מדבדב, לתפקידו. המשקיעים אשר חששו בעבר מכניסתו של מדבדב, בן טיפוחו של פוטין, מקבלים כעת ממדבדב סימני ליבראליות ופתיחות עסקית, דבר ששולח אותם להתרכז שוב בחזית הכלכלית של רוסיה.
ענקית הפיננסים, גולדמן זאקס, הודיעה אתמול כי יתכן ומדד הדגל הרוסי –RTS (סימול: RTSI)- יטפס השנה ב-20%, וזאת לאחר שהמדד נחלש השנה ב-4%. על פי גולדמן, לאחר שבשבוע האחרון הנפט טיפס בכ-10 דולרים לחבית, חברות הנפט והגז הטבעי הרוסיות נסחרות בדיסקאונט, וכמו כן המדד האמור מתומחר בחסר. נזכיר, כי בשבוע שעבר האנליסטים בגולדמן זאקס הודיעו כי מחירי הנפט עלולים לטפס לטווח שבין 150-200 דולר במהלך השנתיים הקרובות.
"חשוב להדגיש, השוק הרוסי לא חשוף לסקטורים הבעיתיים כגון נדל"ן ופיננסים. בהתאם לכך, משקלה של רוסיה במדד MSCI השווקים המתעוררים עומד כעת על 9.5% - במקום החמישי", הסביר רונן מנחם, ראש יחידת האסטרטגיה של בנק מזרחי טפחות.
"יתרון נוסף למשקיעים במגעם עם השוק הרוסי טמון במקור מנוע הצמיחה של השוק – הביקוש המקומי – אשר הופך את השוק למאוזן, בלתי תלוי במקורות חוץ, ולא רק בעל צמיחה מהירה", הוסיף מנחם. על פי האקונומיסט, הכלכלה הרוסית צמחה במהלך שנת 2007 ב-8%, ואילו תחזית הצמיחה לשנת 2008 עומדת על 7% עקב תנודתיות השווקים העולמיים וחשש המשקיעים הזרים מסיכון.
אך עם זאת, אין להתעלם מהסיכונים הטמונים ברוסיה, מדגיש מנחם. לשוק הרוסי תלות רבה בתעשיית הנפט, אשר עלולה להיפגע כתוצאה משחיקת שדות הנפט ומתקני הנפט, עקב השקעה בלתי מספקת בתעשיית הנפט.
"התחזקות מהירה מידי ברובל הרוסי, בנוסף סקטור אנרגיה משגשג יוצרים לחץ גדול על חשבון הסחר", אמר מנחם. "ברוסיה מנוהלת מדיניות פיסקאלית מרחיבה, דבר שגרם לעלייה בצריכה הפרטית ולחץ נוסף על החשבון השוטף".
"רוסיה נראת טוב והיא מעניינת, לכלכלת המדינה צמיחה נאה עם נטייה לאטה. גאות מחירי הנפט תומכים בכלכלתה, כמו כן ייסוף הרובל. עם זאת, אלו יכולים לפגוע בכלכלה אם הביקוש המקומי יצמח מהר מידי, ובאם ייסוף המטבע המקומי יהיה אלים", סיכם מנחם.