האם הפאניקה בוול סטריט באמת מאחורינו?

יואב בורגן מלידר שוקי הון מסכם את השבוע שהיה בוול סטריט
יואב בורגן |

בקושי יבש הדיו על מה שכתבנו על פספוס התחזיות הגדול של ג'נרל אלקטריק מן השבוע שעבר, ועל החשש הגדול שנוצר בעקבות כך אצל המשקיעים בארה"ב, והנה דווקא השבוע ראינו את חצי הכוס המלאה של הפסימיות הכלליות האופפת את שוקי המניות בארה"ב: באווירה הנוכחית, קל הרבה יותר להפתיע לטובה.

אז אמנם המנכ"ל הנוכחי של ג'נרל אלקטריק, ג'ף אימלט, אינו בדיוק האדם האבוד ביותר בקהיליית שוק ההון האמריקני – אפילו קודמו האגדי ג'ק וולש השתלח בו באופן מעט מפתיע, אך בכל זאת על המשקיעים בארה"ב יש על מה להודות למר אימלט: בכך שהפחית את רמת הציפיות אשר ממילא היתה נמוכה, ייתכן וג'נרל אלקטריק הקלה על החברות הבורסאיות בארה"ב לפייס את המשקיעים.

ואכן, דוחות סולידיים עד טובים לרבעון הראשון שפורסמו השבוע ע"י ענקיות אמריקניות הפועלות בתעשיות שונות: החל מ-IBM, עבור בקוקה קולה ( KO ) וג'ונסון אנד ג'ונסון , וכלה אפילו בחברה פיננסית – ג'יי.פי.מורגן ( JPM ), סייעו למניות בארה"ב להתקרב לרמות השיא שלהן מתחילת 2008. אמנם, גם דוחות לא טובים פורסמו השבוע – די אם נזכיר את סיטיגרופ, מריל לינץ' ( MER )ופייזר ( PFE ). אך היעדרן של אכזבות קשות באמת, יחד עם חדשות חיוביות כמו העובדה כי המשקיע המיליארדר וילבור רוס מגייס מיליארדים לצורך השתלטות על בנקים כושלים – גרמו בסופו של דבר למשקיעים בארה"ב להתעלם זמנית מנתונים כלכליים שליליים "פעוטים", כמו הנפט שהגיע לשיא של 117 דולר לחבית ביום ששי.

התוצאה בסיכום שבועי: מדד הדאו סיים עם עלייה של 4.3%, ל-12,849 – רמתו הגבוהה ביותר מאז מה-10 בינואר השנה. על ה-S&P 500 עבר השבוע המוצלח ביותר מאז ראשי פברואר (גם כן זינוק שבועי של 4.3%, ל-1,390). הסטטיסטיקה מבחינת החברות המדווחות בארה"ב נראית בשלב זה מעודדת: מתוך 189 חברות שפרסמו את תוצאותיהן עד כה, 57% היכו את התחזיות והפתיעו לטובה באופן משמעותי יותר מאשר חברות שהכזיבו. התוצאה: מניות של חברות שהיכו את התחזיות נהנו מעלייה חד-יומית ממוצעת של 4.1%, לעומת ירידה של 2.9% במניותיהן של המפספסות; אפילו חברות שרק עמוד בתחזיות עלו ב-2.5% - אינדיקציה טובה לכך שהמשקיעים ציפו לגרוע מכך.

חשוב לזכור, כ-30% מסך שווי השוק של ה- S&P מצוי כיום בקרנות נאמנות כספיות (money-market), כך שכל שינוי קל בתיאבון לסיכון של המשקיע האמריקני, משמעו השפעה חיובית מרחיקת לכת על שוק המניות בארה"ב. בשורה התחתונה, נראה כי התנהגותו של וול סטריט היא זו של שוק דובי "רגיל" אשר עבר את שלב הפאניקה. אם נשתמש במטאפורה יפה של אסטרטג המניות הראשי של HSBC, קווין גארדינר: אנו מצויים בשליש האמצעי של ריצת מרתון – כלומר לאחר שפג האדרנלין של תחילת המירוץ, אך עדיין הקלת הסיום אינה נראית באופק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה